Avokádó nevelése saját kezűleg

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az avokádó nevelése házilag

Avokádó ültetése a szabadban

Az avokádókról tudni kell, hogy trópusi növények, ezért nem tűrik jól a hideget. Melegebb éghajlatokon ez nem jelent problémát – elég tavasszal kiültetni a palántákat a szabadba, hogy mire a tél megérkezik, kellően megerősödjenek. Amennyiben olyan helyen élsz, amire télen kemény fagyok jellemzők, érdemes inkább melegházba ültetni avokádófáidat, ha nem férnek el valamelyik szobádban.

Mindenképpen teljesen napos helyre ültesd a palántákat, ahol a talaj kiváló vízelvezetést kínál. Ügyelj rá, hogy se szél se fagy ne érje avokádófáidat. Gondolkodj előre: az avokádófák méretesre nőhetnek meg a szabad talajban (akár 12 méter magasakra is), de persze növénytartóban sokkal visszafogottabb a méretük (amekkorát tartójuk enged). Az avokádófáknak nem érnek mélyre a gyökerei, szóval kissé magasabbra ültesd a palántákat, mint amilyen mélyen a növénytartóban nevelkedtek. Általánosságban ne ültesd őket túl mélyre.

Az avokádófa gondozása

A megerősödött avokádófák túl kényesek, és ha sikerül kielégítened legalapvetőbb igényeiket, akkor szépre, egészségesre nőnek majd meg.

Az avokádó öntözése

Az avokádó gyökereinek sok levegőre van szükségük, ezért fontos, hogy ne öntözd túl őket. A növénytartó talaját mindig hagyd egy kicsit kiszáradni két öntözés között, majd alaposan nedvesítsd be az egész gyökérlabdát. Ha növénytartóban nevelt avokádófádat nyaranta kiviszed a szabadba, akkor napi szintű öntözést igényelhet, mert az így tartott növények gyorsabban kiszáradnak a napon és a szélben.

Fontos, hogy amikor ősszel a hőmérséklet a 10°C-hoz közeledik, vidd vissza avokádófádat a négy fal közé. Ha avokádófád a kerti talajban nevelkedik, akkor öntözd meg az egész lomb alatti területet, méghozzá mélyen és alaposan. A következő oldalon még vár rátok pár remek tanács, amit érdemes elolvasni! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


csukafogazat

fejlődési rendellenesség; a felső metszőfogakat hordozó csontok túlságosan rövidre v. az... Tovább

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs