Avokádó nevelése saját kezűleg

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Avokádót (Persea americana) termeszteni meglehetősen egyszerű feladat, ezért nem csak tapasztalt, hanem kezdő kertészek is belevághatnak. Az egyetlen fő kihívás az, hogy avokádót termeszteni türelemjáték: ha sikerült csemetét szerezned valahonnan, akkor 3-4 évbe is beletelhet, mire gyümölcsöt hoz, míg magról nevelve akár 13 vagy annál is több évet kell várni erre. Persze ez idő alatt is gyönyörködhetsz mutatós, bőrösen csillogó, zöld leveleikben. Az avokádófák közkedvelt dísznövények, még azokban az években is, amikor túl fiatalok a gyümölcsterméshez. Ráérsz? Akkor nézzük meg, hogy mit kell tudnod az avokádókról és házi termesztésükről!

Az avokádó nevelése házilag

Avokádó ültetése házon belül

Mérete miatt az avokádó magját nehéz szem elől téveszteni. Kicsíráztatásához nem lesz szükséged speciális eszközökre, ráadásul ezzel a módszerrel figyelemmel követheted, ahogy a mag gyökereket ereszt. Kelleni fog hozzá egy nagyobb befőttes üveg és három fogpiszkáló. Először is mosd meg alaposan az avokádómagot, majd szúrd bele a három fogpiszkálót oldalról körbe úgy, hogy nagyjából azonos távolságra legyenek egymástól, a mag hegyes része pedig felfelé nézzen.

Erre azért van szükség, mert így fogod tudni kényelmesen belehelyezni a magot a befőttesüvegbe. Töltsd fel az üveget tiszta vízzel, majd helyezd rá a magot. Ha mindent jól csináltál, a mag csúcsa felfelé néz, a feneke beleér a vízbe, a fogpiszkálók pedig megtartják az üveg szélén, hogy ne essen le. Ezután helyezd a befőttesüveget egy napos helyre és ügyelj rá, hogy időnként utántöltsd, hogy a mag alsó része mindig víz alatt maradjon.

Erre a párolgás miatt lesz szükség, és mert a mag is folyamatosan felhasználja a rendelkezésére álló folyadékot. A mag megfelelő körülmények között 2-6 héten belül elkezd kigyökerezni. Ez után a felső csúcsa szétreped és kibújik belőle az első hajtás. Miután ez megtörtént, ültesd a magot egy növénytartóba, durvaszemű, jó vízelvezetésű talajba. Az ültetést követően öntözd meg alaposan a talajt, majd helyezd otthonod legvilágosabb helyére, ahol a legtöbb napfényt kaphatja.

Szerencsére az avokádó ideális házon belüli neveléshez. Lehetőleg ültesd terrakotta cserépbe, mert az agyag porózus szerkezete segíti a talaj szellőzését. A mag először egy 15-20 cm átmérőjű cserépbe kerüljön – ügyelj rá, hogy vízelvezető lyukak is legyenek rajta. Ahogy aztán a palánta egyre nagyobbra nő, fokozatosan nagyobb cserepekbe ültesd át. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

komló (Humulus lupulus L.)

a csalánfélék (Urticaceae) családhoz tartozó évelő kúszónövény; a sörgyártás és... Tovább

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs