Betiltják az avarégetést – Az avarégetés betiltása

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon betiltják az avarégetést

Mit tehetünk, ha éget a szomszéd?

A legfontosabb dolog, amit az eszedbe kell, hogy véss, az az, hogy nem kell neked nyelni más butasága miatt a hihetetlenül káros füstöt! A baj az, hogy az emberek többsége tűr-tűr, belefásul a mérgező füstbe, gondolván, hogy úgysem tehet semmi, hiszen szabad égetni. Ez nem így van!

Ne félj a szomszédtól, nem kell tartanod a konfrontációtól, mivel mindenkinek az az érdeke, még neki is, hogy egészségesen éljen. Én először úgy gondoltam, hogy nem fogok összeveszni senkivel az avarégetés miatt, ezért először tényeket mondtam az öregbácsinak, aki meg is értette azonnal, hogy mit szeretnék mondani, csak éppen nem érdekelte.

Viszont azzal, hogy elmondtam az összes szomszédnak, hogy mennyire mérgezik a környék levegőjét és mekkora veszélyt jelentenek az égetéssel családjukra, saját magukra és a kis házi kedvencekre nézve, célt értem. Sajnos korábban tízből kilenc szomszéd égette az avart, a jó szomszédi beszélgetés után azonban már csak az öregbácsi maradt, ő hajthatatlan volt.

Van más megoldás az avarégetőkkel szemben! 

Nem akartam vele veszekedni, nem is tettem, éppen ezért a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi osztályához fordultam. Most ismét utánanéztem, hogy is működik ez: közérdekű panaszbejelentést kell tenni, ami illetékmentes, írásban történik, és erre a jogszabályra kell vonatkozni: 1995. évi LIII. törvény 97. paragrafus második bekezdése és a 306/2010. kormányrendelet. Jó, ha mellékelünk videót, vagy fotót, sokat segít! 

Végső megoldás az avarégetés ellen

Ha ez sem célravezető, akkor lehet a tűzoltóságot, vagy a rendőrséget értesíteni. A helyszínre érkező szerveknek kötelező írásban rögzíteni a bejelentő által tapasztalt problémát, ezt pedig továbbítják a járási hivatal felé. Érdemes tudni, hogy minden esetet kivizsgálás követ, tehát eljárás is indulhat az égető ellen! Én bízok benne, hogy mindenki hasonlóan fog járni, mint én, vagyis már elég lesz egy kis elbeszélgetés! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hús

szűkebb értelemben a vágóállatok harántcsíkolt izomzata (izomszövet) a vele szoros... Tovább

17/2007. (III. 23.) FVM rendelet

a birtokfejlesztési hitel kamattámogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem