A sertésminősítés csúcstechnológiája, az Autoform rendszer

hirdetes

A sertésminősítés csúcstechnológiája

Dr. Fehér László, INTEGRALSOFT KFT., ügyvezető igazgató
A sertésminősítés, mint a termelő fizetésének alapja, rendkívüli jelentőségű mind a termelő, mind a vágóhíd számára. Az Európai Gazdasági Közösség már 1975-ben, a 2759/75 sz. rendeletével elrendelte a vágott sertések közösségi minősítésének alkalmazását, a vágott sertések közös alapon történő jegyzése és a standard minőség alapárainak összehasonlíthatósága céljából.
A sertésminősítés csúcstechnológiája, az Autoform rendszer

A sertésminősítés fejlesztésének fő célkitűzése, a pontosság és a korreláció javítása mellett, az objektivitás szintjének emelése. Az SFK Technology A/S dán cég 1990-92-ben fejlesztette ki a roncsolás mentes, teljesen automatikus sertésminősítő Autofom rendszert, amely a célkitűzéseken túlmenően kiválóan működik a nehéz vágóhídi környezetben.

Az Autofom rendszer egy mérőívben elhelyezett 16 ultrahang fejet, és egy számítógépes adatrögzítő és feldolgozó rendszert tartalmaz (1. ábra).Az ultrahangfejek a sertéstest 1 m-es szakaszát mérik, azaz 5 mm-enként, összesen 3200 ponton végeznek méréseket, amikor a sertést konvejorral áthúzzák a mérőív felett. A rendszer az ultrahanggal szkenneli a sertéstestet, méri a sertés színhús-és szalonnavastagságát, és 127 előre meghatározott értéket állapít meg, melyekkel bonyolult vektoranalízist végez el. A szoftverrendszer az egész testre, és kiválasztott húsrészekre, elsősorban a négy fő testtájra - karaj, comb, lapocka, császár - becsüli meg a színhústartalmat, százalékban kifejezve. A hasított súly ismeretében pedig a nemes húsrészek színhús tömegét számítja ki (2. ábra).Az Autofom jelenleg a legpontosabb sertésminősítő rendszer, mellyel a színhússzázalék becslési hibája 1,58 %, míg a becslés korrelációja 0,92. Az Autofom hivatalosan jóváhagyott sertésminősítő rendszer az EU-ban, Dániában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban és az USA-ban. Jelenleg több mint 20 rendszer üzemel már a világon.

Az Autofom mérőívét és a sertést vezető vályúkat a vágóvonalon közvetlenül a szőrtelenítő berendezés után építik be (3. ábra).A magaspályakocsi horgára akasztott sertést a konvejor állandó sebességgel húzza át a mérőív felett. A számítógépet a vonal melletti külön helyiségbe helyezik el. A rendszer működésének feltétele a sertéstestek azonosítása, amelynek optimális megoldása az automatikus, transzponderes magaspályakocsi azonosítás. Ehhez a kódhoz rendelik hozzá a sertés termelői azonosítóját. A berendezés max. 1.500 sertés/h sebességű vágóvonalba építhető be, üzemeltetőbarát, minimális karbantartást igényel. Az Autofom speciális változata a Mobil Autofom rendszer. Felépítése lényegében azonos a stabil telepítésű rendszerével, vezető vályúi görgőkön mozgathatók, és saját konvejorral rendelkezik. Számítógépes rendszere mobil, IP 65 szigetelésű szekrényben elhelyezett, ami a közvetlen vágóvonali elhelyezést teszi lehetővé.
Az első Mobil Autofomot a Dán Bacon és Sertéstanács alkalmazza a sertésminősítés ellenőrzésére. Speciális szoftverrendszere teszi képessé arra, hogy összehasonlító mérésekkel ellenőrizzék a minősítő műszerek működésének helyességét.
A Vágóállat és Hús Terméktanács az idén szerezte be a világon a második Mobil Autofom berendezést a sertésminősítő-műszerek ellenőrzésére, így biztosítva a termelő és a vágóhíd közötti elszámolás alapját képező minősítés megfelelőségét. A berendezéssel Pápán és Kaposváron már sikeres próbaméréseket végeztek.

Az Autofom rendszer ipari és gazdasági előnyei már beigazolódtak a nyugat-európai vágóhidakon, ui. beszerzésük igen rövid időn belül megtérült. Az üzemeltető által kiválasztott húsrészek színhús-százalékának és színhús tömegének becslésével nyílik lehetőség arra, hogy a vágóhíd a vágott sertéseket a hűtő előtt szortírozza, és bontásukat a piaci igényektől és eladási áraktól függően irányítsa.

Az Autofom adatainak felhasználásával, azaz a nemes húsrészek színhústömegének ismeretében a sertés piaci értéke reálisan becsülhető meg, és ennek alapján megalapozottabb fizetési rendszer alakítható ki.


hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


granulóma

baktériumok, gombák, paraziták, idegentestek és nehezen lebontható vegyi anyagok hatására a... Tovább

Gombaölo Ridomil Gold MZ 68 WG

Peronoszpórafélék ellen megújulva, csak tiszta, aktív hatóanyaggal.Hatóanyag: 4% mefenoxam +... Tovább

Tovább a lexikonra