A sertésminősítés csúcstechnológiája, az Autoform rendszer

A sertésminősítés csúcstechnológiája

Dr. Fehér László, INTEGRALSOFT KFT., ügyvezető igazgató
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A sertésminősítés, mint a termelő fizetésének alapja, rendkívüli jelentőségű mind a termelő, mind a vágóhíd számára. Az Európai Gazdasági Közösség már 1975-ben, a 2759/75 sz. rendeletével elrendelte a vágott sertések közösségi minősítésének alkalmazását, a vágott sertések közös alapon történő jegyzése és a standard minőség alapárainak összehasonlíthatósága céljából.

A sertésminősítés csúcstechnológiája, az Autoform rendszer

A sertésminősítés fejlesztésének fő célkitűzése, a pontosság és a korreláció javítása mellett, az objektivitás szintjének emelése. Az SFK Technology A/S dán cég 1990-92-ben fejlesztette ki a roncsolás mentes, teljesen automatikus sertésminősítő Autofom rendszert, amely a célkitűzéseken túlmenően kiválóan működik a nehéz vágóhídi környezetben.

Az Autofom rendszer egy mérőívben elhelyezett 16 ultrahang fejet, és egy számítógépes adatrögzítő és feldolgozó rendszert tartalmaz (1. ábra).


Az ultrahangfejek a sertéstest 1 m-es szakaszát mérik, azaz 5 mm-enként, összesen 3200 ponton végeznek méréseket, amikor a sertést konvejorral áthúzzák a mérőív felett. A rendszer az ultrahanggal szkenneli a sertéstestet, méri a sertés színhús-és szalonnavastagságát, és 127 előre meghatározott értéket állapít meg, melyekkel bonyolult vektoranalízist végez el. A szoftverrendszer az egész testre, és kiválasztott húsrészekre, elsősorban a négy fő testtájra - karaj, comb, lapocka, császár - becsüli meg a színhústartalmat, százalékban kifejezve. A hasított súly ismeretében pedig a nemes húsrészek színhús tömegét számítja ki (2. ábra).

Az Autofom jelenleg a legpontosabb sertésminősítő rendszer, mellyel a színhússzázalék becslési hibája 1,58 %, míg a becslés korrelációja 0,92. Az Autofom hivatalosan jóváhagyott sertésminősítő rendszer az EU-ban, Dániában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban és az USA-ban. Jelenleg több mint 20 rendszer üzemel már a világon.

Az Autofom mérőívét és a sertést vezető vályúkat a vágóvonalon közvetlenül a szőrtelenítő berendezés után építik be (3. ábra).


A magaspályakocsi horgára akasztott sertést a konvejor állandó sebességgel húzza át a mérőív felett. A számítógépet a vonal melletti külön helyiségbe helyezik el. A rendszer működésének feltétele a sertéstestek azonosítása, amelynek optimális megoldása az automatikus, transzponderes magaspályakocsi azonosítás. Ehhez a kódhoz rendelik hozzá a sertés termelői azonosítóját. A berendezés max. 1.500 sertés/h sebességű vágóvonalba építhető be, üzemeltetőbarát, minimális karbantartást igényel. Az Autofom speciális változata a Mobil Autofom rendszer. Felépítése lényegében azonos a stabil telepítésű rendszerével, vezető vályúi görgőkön mozgathatók, és saját konvejorral rendelkezik. Számítógépes rendszere mobil, IP 65 szigetelésű szekrényben elhelyezett, ami a közvetlen vágóvonali elhelyezést teszi lehetővé.
Az első Mobil Autofomot a Dán Bacon és Sertéstanács alkalmazza a sertésminősítés ellenőrzésére. Speciális szoftverrendszere teszi képessé arra, hogy összehasonlító mérésekkel ellenőrizzék a minősítő műszerek működésének helyességét.
A Vágóállat és Hús Terméktanács az idén szerezte be a világon a második Mobil Autofom berendezést a sertésminősítő-műszerek ellenőrzésére, így biztosítva a termelő és a vágóhíd közötti elszámolás alapját képező minősítés megfelelőségét. A berendezéssel Pápán és Kaposváron már sikeres próbaméréseket végeztek.

Az Autofom rendszer ipari és gazdasági előnyei már beigazolódtak a nyugat-európai vágóhidakon, ui. beszerzésük igen rövid időn belül megtérült. Az üzemeltető által kiválasztott húsrészek színhús-százalékának és színhús tömegének becslésével nyílik lehetőség arra, hogy a vágóhíd a vágott sertéseket a hűtő előtt szortírozza, és bontásukat a piaci igényektől és eladási áraktól függően irányítsa.

Az Autofom adatainak felhasználásával, azaz a nemes húsrészek színhústömegének ismeretében a sertés piaci értéke reálisan becsülhető meg, és ennek alapján megalapozottabb fizetési rendszer alakítható ki.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

komló növényvédelmi technológiája

a telepítés előtt szükség szerint talajfertőtlenítést kell végezni (talajfertőtlenítő... Tovább

etetőhenger

két, bordázott palástú, egymással szemben forgó henger, amelyeket a szecskázógépekbe... Tovább

Tovább a lexikonra