Átoltás február végétől egészen március végéig!

hirdetes

Átoltás február végétől egészen március végéig!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Itt az átoltás ideje – Szakértőnk elmondja, hogy csináld sikeresen!

Milyen fákat lehet oltani?

A fiatal, erős, legfeljebb 5 éves fák a legideálisabbak az átoltásra. Az alma- és körtefák öregebb korukban is átolthatók, de a folyamat ezek esetén már sokkal több odafigyelést igényel, a 10 év feletti fáknál pedig magasabban kell végezni az átoltást. A fiatal fáknál legalább 30-60 centi hosszú ág kell legyen a törzs és az oltás pontja között.

Ellenkező esetben az alany előnyös elágazása elveszik majd, miközben a törzs az oltás pontján túlra terjeszkedik. 5 éves korig a fákat csak egy helyen javasolt oltani. Az öregebb fákat két helyen is lehet – felső és alsó felükön – de évente csak egyik részükön. A másik részüket érdemes a következő évre hagyni.

Az oltványok begyűjtése és tárolása

Az oltványokat mindig az előző szezon növekményeiből kell kiválasztani, mialatt még nyugalmi állapotban vannak (mielőtt megjelennének az idei év hajtásai tavasszal). Ha azonban az oltványokat túl sokáig hagyod a fákon, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a rügyek nőni kezdenek, vagy a tél során megsérülnek.

hirdetes

Az oltványokat mindig biztos, nyirkos (de nem nedves) helyen kell tartani és mindegyiket érdemes külön megjelölni is. Nyirkos fűrészpor vagy moha ideális számukra, de némi műanyagba is betekerheted őket. Kerüljenek hűvös helyre, ahol egészen tavaszig nyugalmi állapotban maradhatnak.

hirdetes

Mikor oltsunk?

A legideálisabb időszak az oltásra a tavasz, amikortól az alanyok rügyei nyílni kezdenek egészen a virágzásig. Ez általában áprilisra vagy kora májusra tehető.

Mik kellenek az oltáshoz?

Oltókés, szemzőkés, egy kisfogú fűrész (nyerges lapozáshoz), kötözőanyag, például oltószalag, öntapadó szalag, vagy gumiszalag, vizes bázisú favédő anyag, egy könnyű kalapács áthidaláshoz, véső és kalapács nyerges lapozáshoz, vagy egy vastagabb kés, esetleg balta is használható, védőbevonatok.

Minden oltás után azonnal védőbevonatot kell felvinni az oltott részre. Az egyszerű szigetelőszalag kifejezetten hatékony, mert nem csak összetartja az oltott részeket, hanem meg is védi az oltási pontot. Legyen rugalmas és megfelelően tapadó, de ne nyújtsd túl vékonyra, különben az időjárás behatásai miatt elszakadhat majd. A jobb szalagok egész nyáron bírják, utána pedig már nem is lesz szükség rájuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csörgedeztető öntözés

a felületi öntözésnek egyik olyan módja, amelynél a magasabb térszintről az alacsonyabb... Tovább

ferritin

összetett fehérje, a szervezet vasanyagcseréjében van fontos szerepe. Vas-(II)-hiroxidból és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés