Átoltás február végétől egészen március végéig!

Átoltás február végétől egészen március végéig!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Itt az átoltás ideje – Szakértőnk elmondja, hogy csináld sikeresen!

Milyen fákat lehet oltani?

A fiatal, erős, legfeljebb 5 éves fák a legideálisabbak az átoltásra. Az alma- és körtefák öregebb korukban is átolthatók, de a folyamat ezek esetén már sokkal több odafigyelést igényel, a 10 év feletti fáknál pedig magasabban kell végezni az átoltást. A fiatal fáknál legalább 30-60 centi hosszú ág kell legyen a törzs és az oltás pontja között.

Ellenkező esetben az alany előnyös elágazása elveszik majd, miközben a törzs az oltás pontján túlra terjeszkedik. 5 éves korig a fákat csak egy helyen javasolt oltani. Az öregebb fákat két helyen is lehet – felső és alsó felükön – de évente csak egyik részükön. A másik részüket érdemes a következő évre hagyni.

Az oltványok begyűjtése és tárolása

Az oltványokat mindig az előző szezon növekményeiből kell kiválasztani, mialatt még nyugalmi állapotban vannak (mielőtt megjelennének az idei év hajtásai tavasszal). Ha azonban az oltványokat túl sokáig hagyod a fákon, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a rügyek nőni kezdenek, vagy a tél során megsérülnek.

Az oltványokat mindig biztos, nyirkos (de nem nedves) helyen kell tartani és mindegyiket érdemes külön megjelölni is. Nyirkos fűrészpor vagy moha ideális számukra, de némi műanyagba is betekerheted őket. Kerüljenek hűvös helyre, ahol egészen tavaszig nyugalmi állapotban maradhatnak.

Mikor oltsunk?

A legideálisabb időszak az oltásra a tavasz, amikortól az alanyok rügyei nyílni kezdenek egészen a virágzásig. Ez általában áprilisra vagy kora májusra tehető.

Mik kellenek az oltáshoz?

Oltókés, szemzőkés, egy kisfogú fűrész (nyerges lapozáshoz), kötözőanyag, például oltószalag, öntapadó szalag, vagy gumiszalag, vizes bázisú favédő anyag, egy könnyű kalapács áthidaláshoz, véső és kalapács nyerges lapozáshoz, vagy egy vastagabb kés, esetleg balta is használható, védőbevonatok.

Minden oltás után azonnal védőbevonatot kell felvinni az oltott részre. Az egyszerű szigetelőszalag kifejezetten hatékony, mert nem csak összetartja az oltott részeket, hanem meg is védi az oltási pontot. Legyen rugalmas és megfelelően tapadó, de ne nyújtsd túl vékonyra, különben az időjárás behatásai miatt elszakadhat majd. A jobb szalagok egész nyáron bírják, utána pedig már nem is lesz szükség rájuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

Békés Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békéscsaba József Attila u. 2-4. 5600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés