notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Búzából 17 százalékkal, kukoricából 25 százalékkal lesz több az előző idényhez képest

Hirdetés

Aratás

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének, noha Vid (június 15.) és István napja (június 24.) ugyancsak elterjedt dátumok voltak. Kevés népszokás fűződik a naphoz, az aratás vagy más néven a takarás befejezését sokkal jelentősebb eseményként tartották számon. Péter-Pálkor a Dunántúlon a gazda kezdte meg jelképesen a betakarítást, a Csallóközben pedig gyümölcsevési tilalom lépett érvénybe.
Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének
Ez az időszak azért is nem bővelkedik ünnepekben, mert a termény betakarítása annyira igénybe vette az emberek erejét és idejét, hogy nem értek rá pihenni, mulatozni.

Ami az eszközöket illeti, egészen a XIX. század közepéig sarlóval, egy rövid nyelű, félhold pengéjű szerszámmal arattak. Az arató a bal kezében marokra fogott gabonaszálakat elvágta a sarlóval, majd a levágott gabonacsomót a tarlóra dobta. A nyomában járó marokszedők csomózták kévévé a levágott gabonaszálakat. A kasza az 1860-as években kezdte kiszorítani a sarlót.

A gabona betakarítása aratóünneppel végződik. A munka végeztével a lányok gabonaszárakból és kalászokból megfonják az aratókoszorút, majd feldíszítik virágokkal: pipaccsal, búzavirággal, szarkalábbal. A koszorút rúdra vagy botra helyezik, amit két erős legény visz, nyomában az éneklő aratókkal. A „díszmenet” végén előkerülnek a borospoharak, megterítik az asztalokat, s muzsikaszó mellett hatalmas mulatozást csapnak.
A betakarításkor nagy figyelmet kell fordítani az esős idő miatt megjelenő "gombásodásra", és a helyenkénti viharkárokra. Az esős idő növelheti a költségeket a szárítók szükséges többletteljesítménye miatt.
A gazdák idén az előrejelzés szerint majdnem 300 millió tonna gabonát takarítanak majd be, szemben a tavalyi 250 millióval. Búzából 17 százalékkal, kukoricából 25 százalékkal lesz több az előző idényhez képest.

Őszi búzát mintegy 1,2 millió hektáron vetettek, a szakemberek hektáronként 4,6 tonnás hozammal számolnak. Az árpa betakarításával országosan már több mint ötven százalékban végeztek. A repce negyven-ötven százalék körüli mennyiségét ugyancsak a magtárakba hordták.
Őszi búzát egymillió-százhuszonnégyezer hektáron vetettek a gazdálkodók. Ez közel tizenkétezer hektárral több, mint a 2007-ben betakarított terület nagysága. Az előzetesen becsült termésátlag 4,6-4,7 tonna hektáronként, így a betakarítható termésmennyiség ötmillió-kétszázötvenegyezer tonna körül várható, amely harminc százalékkal több, mint a 2007-es produktum.

Tavaszi árpából az elvetett terület 130.066 hektár, amely a tavalyi betakarított területnél tizenkétezer hektárral kisebb. Az előzetes becslés szerint a termésátlag 3,6 tonna hektáronként, az össztermés pedig várhatóan 471.660 tonna körül alakul. Ez a mennyiség huszonnyolc százalékkal több, mint az előző évi volt.
Bár térségenként változnak a termésátlagok, a szakemberek szerint alapvetően helyes az agrártárca becslése: várakozásuk szerint például őszi búzából a tavalyinál egymillió tonnával
többet, ötmillió tonnát takaríthatnak be a gazdák. Ráadásul a termést, ha az időjárás kedvező marad, döntő részben étkezési búzaként lehet értékesíteni. A tavalyinál 50-70 százalékkal több bevételre számíthatnak a termelők, emellett a szükséges raktárkapacitás is adott.
Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
448 835
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
448 835
Közösség

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet

az állatgyógyászati készítményekrõl: Az állategészségügyrõl szóló 2005. évi CLXXVI.... Tovább

hízékonyságvizsgálat

a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 140

Átlagos értékelés: 4.9