Trópusi gyümölcsök - Monstera deliciosa gyümölcse, az ananas banana

hirdetes

Mit kell tudni a Monstera Deliciosa gyümölcsről, vagyis az Ananas Banana-ról

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A lenyűgöző Monstera deliciosa jól ismert jellegzetes leveleiről és trópusi hangulatáról. Akár láttad nőni a vadonban, akár valakinek a nappalijában. Leveleik gyakran nagyok és mélyzöldek, vagy találhatunk tarka, fehér foltokkal tarkított fajtákat is, mindkettő jellegzetes borítással vagy lyukakkal. De tudtad, hogy gyümölcse is van?

banana ananas

Monstera Deliciosa és a különleges gyümölcse az Ananas Banana

A növény Mexikóban őshonos, és gyakran nőhet az esőerdőben vagy más trópusi környezetben. Valójában enyhén invazív fajnak számít Hawaii-on.
 

Árnyékos, párás körülmények között való boldogulási képességének köszönhetően a Monstera deliciosa kiváló szobanövény. A növény általában legfeljebb 3 méter magas, ha beltérben termesztik. Természetes élőhelyén azonban akár 100 láb magasságot is elérhet.

Mi az a Monstera Deliciosa gyümölcs?


A Monstera deliciosa termése szinte a kukoricacsutkára hasonlít, és spadixnak hívják. Megfelelő körülmények között a monstera növény nagy elefántcsontvirágot hoz, belsejében pedig bogyót vagy Ananas bananat tartalmaz.
 

hirdetes

Az elefántcsont, kúp alakú virágok vagy spathe hosszú száron nőnek. A gyümölcsök nagyok és ovális alakúak, texturált, zöld, hatszögletű zöld pikkelyekkel. Ahogy a gyümölcs érik, erős édes illatú lesz, a gyümölcs sárgás vagy narancssárga színű lesz, és édeskés, szinte ananászos vagy banános ízű lesz.

hirdetes

Több mint egy évbe telhet, amíg a növény gyümölcsöt hoz, és egy évig, amíg a gyümölcs beérik. Amikor a gyümölcs megjelenik, elefántcsont színű lesz, mint a virág (spathe), majd zöld lesz, ahogy a virág elhalványul.

A növény egyszerre több termést is tud hozni, így több különböző ütemű érés is lehetséges. Bár olyan sokáig várni, amíg a gyümölcs beérik, frusztráló lehet, türelmesnek lenni mindenképpen megéri!

Mikor lehet enni a Monstera gyümölcsöt?


Ha olyan szerencséd van, hogy kipróbálsz egyet, néhány dologra emlékezni kell. A Monstera deliciosa termése csak teljesen érett állapotban ehető. Az éretlen gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak kalcium-oxalát kristályokat, amelyek irritálhatják a szájat és égő érzést okozhatnak.
 

Ahogy a gyümölcs érik, biztonságosan fogyasztható lesz. Az érett gyümölcsök puha húsúak és csodálatos illatúak lesznek, a zöld pikkelyek pedig lehullanak a felszínről.


Tehát most már tudsz erről az érdekes és egyedi gyümölcsről. Ha új ízletes gyümölcsöt keresel, próbáld ki, ha van lehetőséged. Nem fogsz csalódni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

ditiofoszforsav-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a szerves foszforvegyületek széles köre tartozik ebbe a csoportba (szerves foszforsavészter... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés