Minden, amit a titóniáról tudni kell

Titónia a kertben

Petra, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A titónia nagyon fel tudja dobni a kertet, viszont egyáltalán nem mindegy, hova ültetjük, ugyanis ez a virág nem igazén kedveli a szelet, viszont a meleget jól bírja.

Titónia

A titónia a napvirág utódja, amik Mexikóban őshonos. Ott akár öt méterre is megnőnek, viszont hazánkban maximum egy-két méter magasak. De akármilyen magas is ez a virág, gyönyörűen néz ki. Nagyon szép narancssárga és sárga virágai vannak, amik leginkább a dáliához, meg a rézvirághoz hasonlítanak. Magyar nemesítésű fajtája, a Pásztortűz a többi fajtával ellentétben jobban bírja a szelet, kicsit zártabb és masszívabb felépítésű és nem nő meg olyan magasra, csak maximum 70, vagy 80 centisre.

A növény talaj tekintetében nem tartozik a legkényesebb növények közé, mert bármilyen vízáteresztő talajba szépen eléldegél. A növénynek kell a napfény, a napigényes virágok közé tartozik. Viszont érdemes olyan helyre ültetnünk, ahol nincs kitéve állandóan a szél tépázásának, mert szélérzékeny. Ez a virág alkalmatlan vágott virágnak, mivel üreges a szára. Viszont a kertben gyönyörűen mutat, akár egyedül ültetjük, akár csoportban. Remek ötlet a kerítés elé csoportban ültetni takarónak, vagy térelválasztónak, vagy esetleg cserjepótlónak.

Azért jó ötlet falak, vagy kerítések védelmébe ültetni, mert ez a virág ki nem állhatja a szelet - de lehetőleg úgy, hogy elegendő napfény is érje, mert arra is nagy szüksége van. A virág szereti a meleg időjárást, éppen ezért jól viseli a forró aszályokat, viszont attól még vízre szüksége van, ezért érdemes sokat öntözni. A növényt magvetéssel tudjuk szaporítani. Két lehetőségünk van: vagy április végén azonnal beültetjük a magokat végleges helyükre a talajba, vagy pedig márciusban szaporítóládába tesszük és csak május közepén ültetjük el őket a kertbe.

Ennek a virágnak szerencsére nincs túl sok kártevője, legfeljebb a meztelen csiga, ami leginkább esős időben szokott felbukkanni a kertekben. Ezért amikor sok csapadék esik, érdemes szemmel tartani a kertet, különösen azokat a pontokat, ahova ezeket a gyönyörű virágokat ültettük.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gaur (Bos [Bibos] gaurus)

a —>szarvasmarha-félék családjába tartozó, félénk, szürke v. fekete színű, a szelíd... Tovább

halakra veszélyes növényvédő szerek

a —>növényvédő szereket négy halveszélyességi csoportba sorolják: halakra kifejezetten... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság