Véletlenül se érj hozzá az aranyosnak tűnő élőlényhez!

Semmiképp se érintsd meg ezt az aranyosnak tűnő élőlényt!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Nagyon aranyosnak tűnik ez a kis szőrcsomónak kinéző állatka, pedig egyáltalán nem játékszer. Macskahernyó a közismert neve és rendkívül mérgező! Soha ne érintsd meg!


Az amerikai gyapjaslepke bemutatása

Az amerikai gyapjaslepke nem egy aranyos élőlény! 

Akármennyire is aranyosnak és érdekesnek tűnik ez a kis állatka, akkor se érintsd meg! Nagyon fontos, hogy gyermekednek is elmagyarázd ezt, hiszen ők végképp szeretnek hozzányúlni az ilyen aprócska, különleges élőlényekhez. Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis), azaz a macskahernyó az egyik legmérgezőbb lárva.

Miért olyan veszélyes az amerikai gyapjaslepke?

A puha szőr alatt mérgező tüskék rejtőznek, amiknek a szúrásával nem csak a megszúrt ponton érzünk fájdalmat, hanem az egész karra, végtagokra kiterjedő nyilalló, sajgó érzést vált ki. De ezen kívül még okozhat fejfájást, hányingert, fájdalmas lyagokat, hasfájást és bőrkiütést is.

Hol találkozhatunk az amerikai gyapjaslepkével?

Ezzel a kis mérgező állatkával bárhol találkozhatunk, bár legkedveltebb fái a nyír- és a tölgyfa. Ezeken a leggyakoribb az előfordulása. De sajnos nem állt itt meg, hiszen bármilyen zöld növényzetben jól érzi magát. Parkokban, játszótereken, akár a saját kertünkben is. Imádja a zöld leveleket.

Mit tehetsz, ha hozzáértél az amerikai gyapjaslepkéhez? 

Ha mégis sikerült hozzáérned egy ilyenhez vagy gyermekednek nagyobb volt a kíváncsisága a kelleténél, és megsimogatta, akkor a következőket kell tenned annak érdekében, hogy a mérgezés tüneteinek súlyosságát lecsökkentsd!

A csípést követő két órán belül próbálj meg megszabadulni a bőrödben lévő tüskéktől. Persze minél előbb kiszeded őket, annál jobb! Ha nem sikerül kézzel vagy szemöldökcsipesszel például kiszedned őket teljesen, akkor tegyél egy ragtapaszt (nem a vatta részével, hanem a ragacsos résszel) a megszúrt területre és tépd fel hirtelen, mintha gyantáznál. Ezt többször is megismételheted, ezzel biztosan kijön a legtöbb apró tüske bőrödből. Azért jobb, ha inkább nem érsz hozzá ehhez a mókásnak tűnő élőlényhez, vigyázz vele és figyelmeztesd ismerőseidet is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


fehérjék

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó... Tovább

KH Turul (K-20-01)

Õszi árpa Cél: takarmányárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek