Amarilliszt kaptál ajándékba? Mutatjuk, hogy kell gondozni!

Az ünnepi Amarillisz gondozása - Ültetés, termesztés és újravirágzás

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kevés hagymát könnyebb nevelni, mint az amarilliszt – és kevés virágzik dúsabban és gyönyörűebben. Az amarillisz sokunk otthonát ékesíti a zord téli hónapokban és ha egyszer ajándékba kaptunk egyet, akkor örök dísze lehet a karácsonyi dekorációnknak évről évre! Tudj meg mindent az amarillisz gondozásáról, hogy gyönyörű virágai a Te otthonodat is megtöltsék színekkel!

amarillisz gondozása

Az amarillisz ültetése, termesztése és újravirágzása

Az amarilliszt igazán egyszerű gondozni, ahhoz képest, hogy mennyire látványosan virágzik. Csak ültessük a hagymát jó virágföldbe, öntözzük rendszeresen, és biztosítsunk erős, közvetett fényt. A támasztó karó praktikus a virágok függőleges tartásához, de nem sok másra van szükség. A legtöbb fajta az ültetés után hat-nyolc héttel kezd virágozni; egyesek akár tíz hétig is eltarthatnak.

Az amarillisz ültetése

Ha az amarillisz még nem cserepes, ültess minden amarilliszhagymát egy 6-8"-as cserépbe. A nehéz cserepek előnyösebbek, mert a könnyű cserepek felborulhatnak a virágzás súlya alatt. Ültesd el a hagymát hegyes végével a cserepes keverékbe. Finoman takarjuk be földdel a hagyma körül, hogy a hagyma körülbelül egyharmada a talajvonal felett maradjon.

Fontos: ne használj földet a kertből, mert nem fog megfelelően lefolyni!

Helyezd az edényt olyan helyre, amely erős, közvetett fényt kap. Mérsékelten öntözd, amíg körülbelül 2 ujjnyi új növekedést nem látsz. Ettől kezdve öntözheted rendszeresen. Ahogy a növény nő, időnként fordítsuk meg a cserepet, hogy ösztönözzük a virágszárak egyenes növekedését. Minden szár tetején virágbimbók jelennek meg, majd drámai virágokat hoznak. A virágzás meghosszabbítása érdekében tartsuk távol a cserepet a közvetlen napfénytől.

Mikor fog virágozni az amarillisz?

Ez a táblázat képet ad arról, hogy az ültetési dátumhoz képest mikor fog virágozni az amarillisz. Általában hat-nyolc hétbe telik, amíg az amarillisz virágzik, de ellenőrizzük a fajta címkéjét – van, amelyik gyorsabban, másik lassabban virágzik. A téli amarillisz fajtákról bővebben ITT olvashatsz!

Ültetés dátuma                        Virágzás időkerete

október 15.                            november 19-dec. 10
november 1.                          december 6-27
november 15.                        december 20-jan. 10
December 1.                          január 6-28
december 15.                         január 19-febr. 9
január 1.                                február 6-26
január 15.                              február 19-március 12
február 1.                              március 8-29
február 15.                            április 5-26

Gyakran ismételt kérdések az amarillisz gondozásával kapcsolatban

K. Az amarillisz levelei kihajtanak, de virágszár még nincs. Ez azt jelenti, hogy nem fog virágozni?

V. Néhány amarilliszhagyma először leveleket hajt ki, majd a virágszár egy kicsit később kel ki. Mások először a virágszárat küldik fel, majd a leveleket. Hamarosan látni kell a virágszárat, amint felkandikál a levelek között.

K. Meg kell műtrágyáznom az amarilliszt?

V. A tárolt hagyma tartalmazza az összes „táplálékot”, amelyre az amarillisznek szüksége van a kihajtáshoz és virágzáshoz. Ha úgy döntesz, hogy megtartod az amarillisz jövő évi újravirágzását, akkor meg kell trágyázni, mint bármely szobanövényt. Részletek lent ("Az újravirágzás" résznél).

K. Használhatom a virágokat vágott virágként?

A. Igen! Az amarillisz egyre népszerűbb vágott virág, és meglepő módon gyakran tovább tart a vázában – akár két hétig is! - mint a növényen hagyva. Ahelyett, hogy egy magas amarillisz ablakpárkányra vagy tálalóra helyeznéd, látványos étkezőasztalt alakíthatsz ki, ha egy viszonylag alacsony vázát használsz, és az amarillisz virágait más virágokkal és lombozatokkal kombinálod.

K. Hány virágszárat terem a hagymám?

V. Ez az amarillisz fajtájától, valamint a hagyma minőségétől és méretétől függ. Általában minél nagyobb a hagyma (az adott fajtánál), annál több virágszárat kap.

K. Hagyjam az elnyílt virágokat a növényen, mint a kültéri növényeimen?

V. Amint az egyes virágok elnyílnak, óvatosan levághatjuk őket. Miután a virágszáron lévő összes virág elnyílt, vágd vissza a szárat néhány hüvelyknyire a hagymától.

Az amarillisz újravirágoztatása

Az amarillisz a következő évben ismét virágzásra ösztönözhető. Egy kis tervezést és extra odafigyelést igényel, de meglehetősen egyszerű és nagyon kifizetődő. Miután a virágok elnyílnak, vágjuk le a virágszárat a hagyma tetejétől számított 1 ujjon belül. Folytassuk az öntözését és rendszeresen etessük a növényt folyékony szobanövény tápoldattal. Az amarillisz tavasszal és nyáron számos levelet növeszt majd. Ez segít a növénynek energiát termelni a következő évi virágzásához. Augusztus közepén kezdjük el a víz visszatartását, és hagyjuk, hogy a lombozat természetes módon elpusztuljon, amikor a cserép teljesen kiszárad.

Tároljuk az alvó hagymát hűvös, sötét és száraz helyen legalább nyolc hétig; hosszabb ideig is jó. Ezután körülbelül hat-nyolc héttel azelőtt, hogy az amarillisz újra virágozna, ültessük át a hagymát friss virágföldbe, és helyezzük erős, közvetett fénybe. Folytassuk az öntözést – eleinte takarékosan. Ha új növekedést látunk, növeljük az öntözést, és várjuk a közelgő virágbemutatót. Ezen alapvető gondozási irányelvek betartásával évről évre ösztönözhetjük az amarillisz virágzását.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Elek-Ágh Menhely Alapítvány

Állatvédõ szervezet Telepünkön közel 120 kutyának adunk átmeneti, vagy végleges otthon.... Tovább

agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény