Az amarillisz gyönyörű fajtáiból válogathatunk a téli virágok között

Útmutató az Amarillisz fajtákhoz – Téli kedvenc dísznövényeink

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megvan az oka annak, hogy az amarillisz mindenütt jelen van a téli ünnepek alatt: rendkívül egyszerű és rendkívül szórakoztató a termesztése, hatalmas, drámai virágzást produkál, amely hetekig tart, és hónapokig tartó örömet okoz nekünk is és az ajándékozottaknak is. Az ünnepek alatt talán ez az egyik legszebb dísznövényünk, amely virágzik, most többet megtudhatsz a különböző Amarillisz fajtákról!

legszebb amarilliszok

A legszebb amarillisz fajták, amik télen virágoznak

Az amarillisz az egyik legszebb téli hónapok alatt virágzó dísznövénye és szépsége miatt előszeretettel ajándékozzuk a családtagoknak és barátainknak is. Az ajándékozás legnehezebb része azonban a fajtaválasztás! A gyűjteményünkben található minden amarillisz biztosan leveszi a lábáról az ajándékozottat! Hagyományos kedvenceket és újdonságokat is bemutatunk cikkünkben, hogy megkönnyítsük a választást. Íme néhány szempont, amelyek segítenek a választásban!

Amarillisz fajtái – melyik a kedvenced?

A klasszikus egyszálastól a fényűző párosokon át az egzotikus cybisterekig – mindegyiket élvezet nézni! Az amarillisznek rengeteg gyönyörű fajtáját különböztethetjük meg, most bemutatjuk őket neked!

amarillisz fajtái

Hány fajta amarillisz létezik?

Csodálkozva fedeztem fel, hogy ezeknek a virágoknak több mint 500 különböző fajtája létezik. A botanikusoknak fél évszázadba telt, mire kialakítottak a teljes listát, amelyet 1987-ben jelentettek be.

Nálunk régóta fennálló „majdnem minden évben” ünnepi hagyomány, hogy a fiatalabb családtagoknak egy hatalmas amarilliszhagymát adunk, hogy december végén beltéren illatos piros virágokat nevelhessenek.

A virágüzletekben és a boltokban novemberben általában látható egyszerű piros fajták mellett rengeteg amarillisz is található! Nézzük a legszebbeket!

A Hippeastrum különböző fajtái öt kategóriába sorolhatók: egy- vagy kétvirágú fajták, kisebb virágúak, a nimfák kivételesen nagy virágzatukkal és rendkívül erős szárral, valamint a cybister amaryllis finom pókszirmaival.

Az „amaryllis” általános elnevezés általában a nagy Hippeastrum hagymákra utal, amelyeket késő ősszel és kora télen árulnak a csodálatos beltéri virágzás érdekében.

Ünnepi ajándékokhoz és dekorációhoz számos gyönyörű Amarillisz fajta kapható, és itt van a 10 kedvencem:

1. Amadeus Candy


Az „Amadeus Candy” gyönyörű, fehér, dupla virágzattal rendelkezik, mindegyik szirom körül rózsaszín szegéllyel. A virágszárak 20-25 hüvelyk magasak, négy-öt hüvelykes virágzattal.

2. Dancing Queen

Minden bizonnyal táncolni fogsz, amikor ez a gyönyörű csíkos királynő télen beltéren virágzik. Az extra nagy, teljesen dupla, narancsvörös és fehér csíkos virágok minden bizonnyal némi drámaiságot adnak az ünnepi dekorációhoz. Ez a típus hatalmasra megnő és két vagy három száron kilenc hüvelykes virágzást hoz.

3. Double Dragon

Egyszerűen el tudom képzelni ezt az éles vörös, kettős virágzású fajtát, amely drámai akcentust ad Smaug hegyi odújába, vagy talán feldobja a téli hónapokat Puff varázsszigetén.
A „Double Dragon” holland termesztésű hagyma két szárat hoz, egyenként négy virággal, és 24 hüvelyk magasra nő meg. Az összhatás tüzes!

4. Double Dream

Az álmodozó, fehér végű rózsaszín szirmokkal a 'Double Dream' kettős virágzása minden bizonnyal örömet okoz, feldobja a legrosszabb téli napokat is. A 20-25 hüvelykes virágszárak négy-hat virágzik, mindegyik hét-nyolc hüvelyk átmérőjű.

5. Örökzöld

A cybister fajta, az „Evergreen” különösen trópusinak tűnik, a krémes virágok közepén almazöld csillagkitöréssel. A színséma meglehetősen jól működik a téli ünnepek virágdíszében, különösen, ha élénkpiros fajtával párosítják. Az „Evergreen” 20-24 hüvelyk magasra nő, és két szárat hoz, mindegyiken négy-hat virággal.

6. Ferrari

Drámai és fényűző, mint a sportautó, de „valamivel” megfizethetőbb. A „Ferrari” arról ismert, hogy rengeteg színt produkál. Az autóval ellentétben ez a „Ferrari” Hollandiából származik, nem Olaszországból. Ezek a virágok óriásiak: 13-15 hüvelyk szélesek! A virágok ugyanolyan pazarak, két száruk 20-26 hüvelyk magasra nő, és egyenként négy-öt óriásvirágzásba törnek.

7. Half and half

Íme egy amarillisz, amelyet szemügyre vehetsz, miközben kávét szürcsölgetsz, és megcsodálod a karácsonyfát vagy a téli kertedet. Egy új izraeli fajta, a „Half and Half” két láb magasra nő, és bőséges, élénkvörös virágokat hoz. És minden virág egy-egy ékszirmával büszkélkedhet, amelyek pirosító krémszínűek. Ez a típus általában két vagy három szárat hoz, és mindegyik öt-hat virágzást hoz.

8. Herkules

Nincsenek mítoszok vagy gyerekfilmek, csak rendkívül nagy fuksziavirágzás a 20 centiméter magasra megnövő növényeken.

9. Minerva

Ő volt a háború római istennője, de Minerva a művészetek istennője is volt, és ez adja az amarillisz nevét is. A „Minerva” virágzása természetes szépségű, fehér csíkokkal, amelyek szinte ügyes ecsetvonásoknak tűnnek, amelyek a lapos, élénkvörös szirmokból erednek.

10. Picotee

A 20 hüvelykes száron lévő virágok úgy néznek ki, mint egy régi korcsolyaszoknya, vagy valami más, ami kecses és ragyogó fehér.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsázsa (Lepidium)

a —>keresztesvirágúak családjába tartozó, számos gyomnövényt magába foglaló... Tovább

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény