Magyarországi kastélyok nyomában - Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély

hirdetes

Új életre kelt az elfeledett magyarországi kastély

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ez az elfeledett kastély a második világháború előtt két évszázadon keresztül ragyogott, majd államosították, ami alatt kifosztották, szolgálati lakássá alakították és az évek alatt lelakták, így szép lassan a feledésbe merült. A feledésbe merült kastély azonban új életre kelt, nézd meg ma milyen állapotban van a magyarországi kastély!

Iszkaszentgyörgyi Kastély

Új életre kelt az iszkaszentgyörgyi kastély

Az Iszkaszentgyörgyi Kastély még a második világháború előtt kétévszázadon keresztül csodálatos fénykorát élte, azonban mint sok más épület, ez is arra a sorra jutott, hogy előbb-utóbb feledésbe merült. A világháború után ezt az épületet is államosították sajnos, és rövid időn belül ki is fosztották, majd szolgálati lakásokat alakítottak ki benne, ami még inkább hozzájárult az épület bukásához, ugyanis az itt lakók rendesen lelakták. Történetében nagyon hasonlít a többi magyarországi kastélyhoz, hiszen a legtöbbet a világháború után államosították, azonban elérkezett a 21.század, és az épület sorsa hirtelen elkezdett felfelé ívelni egy finn üzletembernek köszönhetően, aki nem hagyta elenyészni a kastélyt, így kibérelte és felújította, rendbe rakta.

Megmenekült az Iszkaszentgyörgyi Kastély

A finn felvásárló, Ari Santeri Kupsus, miután átvette a kastélyt, elkezdte rendbe rakni, és elmondása szerint mindössze két kötet menekült meg a könyvtárból a fosztogatások alatt, ahol korábban több mint tízezer könyv volt itt. Az államosítás idején 1945-ben a fosztogatás alatt a falusiak az ablakon dobálták ki a könyveket, hogy minél gyorsabban kirámoljanak mindent. A könyveket vagy eltüzelték vagy hazavitték és vécépapírként használták, ne felejtsük, hogy ezek igen keserves idők voltak….


Az egyik könyv, ami megmaradt féldrágakövekkel van díszítve, türkizzel és 18 karátos arannyal pedig gyönyörű rézkarcok vannak benne.

hirdetes


A kastély utolsó lakója


Az államosítás előtti időszakban, a kastély utolsó lakója Sybille bárónő volt, aki a mai napig minden nyáron ellátogat a kastélyhoz, és biztosra vehetjük, hogy hatalmas öröm számára, hogy lassan újra a régi fényében tündökölhet az épület. 

A bárónő sok mesés emléket őriz, amit ebben a kastélyban éltek át, de leginkább a gyerekkori emlékei, amik visszavonzzák ide évről-évre. Az egyik meséjében kifejtette, hogy a főbejáratnál található lépcsőt a hétköznapokban a gyerekek soha nem használhatták, ezért mikor rendezvényt tartottak a kastélyban, akkor minden gyerek hatalmas örömmel rohangált fel-alá a 18.századi, fából készült főlépcsőn.
Sybille von Manteuffel-Szoege bárónő úgy tartja, hogy az itt látható óriási ég, amit itt lehet látni, az jelenti számára a boldogságot.

hirdetes

A bárónő azt is elmesélte, hogy 1945-ben a családjának el kellett menekülnie Németországba és egy ideig ott is telepedtek le, a hírekről pedig úgy értesültek, hogy a kis Sybillet küldték ki, hogy lefoglalja a nácikkal szimpatizáló szolgálójukat, hiszen akkoriban a szabad rádiók hallgatásáért börtön járt. A bárónő még a rendszerváltás után sem mert sokáig visszalátogatni Iszkaszentgyörgyre, hiszen félt a fogadtatástól, később kiderült, hogy nem kellett volna.


Az egyetlen korhűen berendezett magánkastély


Mára már sok kastély magánkézre került, így gyönyörűen felújítva és berendezve tekinthetjük meg őket, azonban az Iszkaszentgyörgyi Kastély az egyetlen magánkastély Magyarországon, amit korhűen rendeztek be. A finn bérlő célja, hogy a kastélyt úgy mutassa meg a közönségnek, ahogy az az eredeti állapotában és fénykorában is látható volt, hiszen egy ilyen hely lelke elsősorban nem a tárgyakban, hanem az akkor itt élt emberek személyes történeteiben rejlik.

Az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély bár nem az eredeti, de antik és korhű bútorokkal van berendezve. Bérlője gyűjtötte össze a darabokat főleg külföldről. Egy ülőgarnitúra a finn államfői palotában állt, a hozzá tartozó egyik széken még a 25 éve elhunyt Diana hercegnő is ült.

2012 szeptemberében nyitották meg hivatalosan a kastélyt, ami 1980 óta teljesen üresen állt, lakat volt rajta. Ari Santeri Kupsus 2013 óta itt lakik nyaranta.

A kastély második életének részeként nyaranta festőművészek gyűlnek itt össze Európa minden sarkából, de jöttek már a bérlő meghívására balettművészek, operaénekesek, és rendszeresek a komolyzenei koncertek is. A finn üzletember a bárónő régi, gyerekkori szobáját újra berendezte korhű bútorokkal, a 96 éves hölgy itt lakik évente két hetet, és felidézi a régi, családi emlékeket...
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emulzió

egy folytonos közeget képező folyadék és a benne apró cseppekben finoman eloszlatott... Tovább

takarmánypépesítő

a gyökér és gumós takarmányövényekből, valamint a zöldszénából jobban értékesülő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek