Növények alváshoz

hirdetes

12 szobanövény, amik segítenek az alvásban

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha valaha forgolódtál már álmatlanul ágyadban, akkor tudod, hogy milyen kellemetlen azon agyalni, hogy másnap reggeltől estig kialvatlanul kell végigcsinálnod minden feladatodat. Végül amikor aztán végre nagy nehezen sikerül álomba szenderülni, az ébresztő azonnal felriaszt – indulás!

Növények a nyugodt alvásért

Sajnos ezek az álmatlan éjszakák nem egyszerűen csak kellemetlenek, hanem az egészségnek sem tesznek jót, ráadásul nem csupán az alvás mennyisége, hanem annak minősége is elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott életritmushoz.

Szerencsére már azzal is sokat segíthetsz alvásproblémáidon, ha csinos, illatos virágokkal veszed körbe magadat a hálószobában. Nem, ezeknek nem csak dekoratív értékeik vannak – számos szobanövény képes tisztábbá tenni a helység levegőjét, pozitív energiákkal kitöltve a szobát, amiben helyet kap. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy éjszakáid mély álommal teljesnek. A növények pozitív hatásait még a NASA is kutatta egy időben, amikor az űrállomások levegőjének tisztán tartásán dolgoztak. Nézzünk meg 12 ilyen jótékony növényt, amelyek segítenek egy tisztább vagy nyugtatóbb légkört teremteni a hálószobában!

Jázmin

Ez az egzotikus virág gyengéd, nyugtató hatással bír a testre és az elmére egyaránt. Egy kutatás során kimutatták, hogy segít enyhíteni a szorongást, javítva ezzel az alvás minőségét. Mindez persze közvetlenül kihat a napi hangulatra és hatékonyságra is. Fehér vagy rózsaszín virágaival lényegében bármely helység ékes és jótékony dísze lehet.

Szobai szanszeviéria

A szívós és egyszerűen gondozható szobai szanszeviéria a beltéri levegő tisztán tartására használt egyik legnépszerűbb növény. Hatalmas levelei az éjszaka folyamán oxigénné alakítják az általunk kilélegzett széndioxidot, ami minden esetben növeli az alvás minőségét. Mindezek mellett ez a növény kiváló az otthon levegőjében terjengő méreganyagok (formaldehid, triklóretilén, benzol, stb.) kiszűrésére is.

Növények a nyugodt alvásért

Közönséges borostyán

A NASA egyik másik kedvence, a közönséges borostyán egy könnyedén nevelhető és nem túl kényes szobanövény. A kutatások szerint enyhítheti az allergia és az asztma tüneteit, és akiknek rendszeresen kell szembenézniük ezekkel a problémákkal, azok tudják, hogy milyen kellemetlen is tudnak lenni, ha az alvásról van szó. Egy 2005-ös kísérlet során a közönséges borostyán a levegőben található széklet 94%-át, illetve a levegőben lebegő penész 78%-át volt képes eltávolítani, mindössze 12 óra alatt.

Vitorlavirág

A vitorlavirág egy szemet gyönyörködtető szobanövény, és egyike a NASA „kiválasztottjainak” is, ugyanis segít a káros benzol, formaldehid és triklóretilén kiszűrésében. A hatalmas virágokból kibocsátott nedvesség akár 5%-al is növelheti a szoba páratartalmát, ami segít elnyomni az allergiákat okozó mikróbákat, és megakadályozza a kiszáradó orr és torok által okozott kellemetlenségeket, javítva ezzel az alvás minőségét.

hirdetes

Aranypálma

Ez a csinos szobanövény az egyik legjobb légtisztító mind közül. Bármilyen vegyszerekkel telenyomott légfrissítőnél hatékonyabban képesek megtisztítani a levegőt a kellemetlen szagoktól. A tiszta, friss levegő pedig természetesen kellemesebb alvást is eredményez majd. Ez a trópusi növény egzotikus hangulatot varázsol az otthonba, és még csak túlzott odafigyelést sem igényel.

Gerbera

Ezek a világos, vidám kinézetű virágok már megjelenésükkel is pozitív hangulatot visznek a szobába. Akár rózsaszín, akár fehér, narancs, vagy citromságra példányokat választasz, garantáltan feldobják majd a helységet, ahová kerülnek. Ez persze nem minden – sok más szobanövényhez hasonlóan ők is hatékony oxigéntermelők, és különösen az allergiásoknak szokták ajánlani őket. Nem ajánlottak azonban kezdő kertészek számára, mert igen kényes növények.

Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka nem csak márványmintás, közel szív alakú leveleivel nyerte el a NASA szívét (habár ezek sem elhanyagolható szempontok), hanem mert kiváló légtisztító tulajdonságokkal bír. Ehhez még vedd hozzá, hogy rendkívül könnyedén gondozható: nem igényel túl sok táplálékot, sem egész napos napfényt, és elég csak hetente egyszer meglocsolni.

Amire érdemes odafigyelni, ha szobanövényt szeretnél otthonodba:

  • Mindig ellenőrizd, hogy a kiszemelt növény mérgező-e a gyerekek és háziállatok számára. Amennyiben igen, mindenképpen tartsd őket olyan helyen, ahol nem érhetik el, vagy egyszerűen válassz másik növényt.
  • A növények leveleit ajánlott hetente letörölgetni. A poros levélfelületek nem hatékonyak a levegő megszűrésében.
  • Válassz légtisztító és álomba ringató növényeket is – senki sem tiltja meg, hogy többfélét is tarts otthonodban!
Növények a nyugodt alvásért

Gardénia

Fénylő, örökzöld levelek, és gyönyörű, illatos virágok – ez a gardénia, a hálószobák egyik legnépszerűbb dísze. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy nagyon is megéri tartani belőle legalább egyet az ágy közelében, ugyanis különösen hatékonyan képesek enyhíteni a szorongást. Mielőtt azonban elrohannál a legközelebbi virágoshoz, jó ha tudod, hogy ezek a virágok nagyon sok törődést és odafigyelést igényelnek, hogy megőrizhessék pompájukat. Ha a négy fal között szeretnéd tartani, akkor ne helyezd közvetlen napfénybe. Azonban ha komolyabb alvásproblémákkal küszködsz, akkor megéri egy kis időt áldozni rájuk!

Zöldike

A NASA szerint a zöldikék képesek a levegőben található rákkeltő formaldehid közel 90%-át is eltávolítani. A formaldehid számos hétköznapi háztartási termékben megtalálható, így nagyon is előnyös lehet egy-két ilyet tartani otthonodban. A zöldikék továbbá a kellemetlen szagokat is segítenek hatástalanítani, javítva így a levegő, és az alvás minőségét is.

hirdetes

Orvosi macskagyökér

Az orvosi macskagyökér egy édes illatú, rózsaszín vagy fehér szirmokkal ékeskedő évelő növény, ami nyaranta hoz virágokat. Szirmait már a XVI. században is használták parfümök illatosítására, gyökerét pedig már az ókori időkben is teaként vagy oldatként készítették el. Egy Galénosz nevű római orvos és filozófus gyakran írta fel álmatlanság ellen, és – mint ahogy azt a modern kutatások is bizonyították – igaza is volt. A macskagyökérből főzött tea gőzének belélegzése segít hamar álomba szenderülni, méghozzá minőségibe.

Növények a nyugodt alvásért

Levendula

A levendula illatát nem hiába imádják olyan sokan. Valójában a legismertebb alvást elősegítő növények egyike, mert a jázminhoz hasonlóan szintén segít a szorongás feloldásában. A kutatási eredmények szintén biztatóak – a levendula bizonyítottan képes csökkenteni a vérnyomást, a pulzust, és a stressz ellen is hatékony lehet. Egy újszülöttekkel és édesanyjukkal végzett kutatást külön kiemelnénk: a teszt során egyértelmű hatásokat tapasztatlak a szakértők, ugyanis a levendula hatására a gyerekek ritkábban kezdtek el sírni, és mélyebben is aludtak, plusz a virág az anyukákban is csökkentette a stresszt.

A levendula bizonyítottan képes csökkenteni a nőknél az alváskor bekövetkező gyors szemmozgás (a REM fázisban) és az ébredéshez szükséges időt. Érdekes módon a férfiakra a levendula ilyen téren épp ellenkező hatással bír.

Aloé

Az aloé a NASA kutatása során toplistás lett az otthoni levegő minőségét javító növények között. „Működése” a szanszeviériáéhoz hasonló – az éjszaka kilélegzett széndioxidból tiszta oxigént állít elő. Mindezek mellett nagyon könnyen gondozható, mert nem igényel túl sok törődést (például gyakori öntözéseket). Az egyiptomi kultúrában nem véletlenül vált ismeretessé a halhatatlanság növényeként.

Az aloé igen szorgosan szaporítható, ezért elég csak egyet beszerezni, hogy idővel egész otthonodat „lefedhesd” pozitív hatásával. Külön pozitívum, hogy a vastag leveleiben található zselészerű anyag hihetetlenül hatékony számos bőrprobléma kezelésére (égési sérülések, könnyű sebek, csípések, horzsolások, stb.).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


56/2006. (VIII. 1.) FVM rendelet

a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001.... Tovább

hirudin

az orvosi pióca (gyűrűsférgek) nyálmirigyében termelődő, fehérjetermészetű anyag;... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek