Növények alváshoz

hirdetes

12 szobanövény, amik segítenek az alvásban

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Ha valaha forgolódtál már álmatlanul ágyadban, akkor tudod, hogy milyen kellemetlen azon agyalni, hogy másnap reggeltől estig kialvatlanul kell végigcsinálnod minden feladatodat. Végül amikor aztán végre nagy nehezen sikerül álomba szenderülni, az ébresztő azonnal felriaszt – indulás!

Növények a nyugodt alvásért

Sajnos ezek az álmatlan éjszakák nem egyszerűen csak kellemetlenek, hanem az egészségnek sem tesznek jót, ráadásul nem csupán az alvás mennyisége, hanem annak minősége is elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott életritmushoz.

Szerencsére már azzal is sokat segíthetsz alvásproblémáidon, ha csinos, illatos virágokkal veszed körbe magadat a hálószobában. Nem, ezeknek nem csak dekoratív értékeik vannak – számos szobanövény képes tisztábbá tenni a helység levegőjét, pozitív energiákkal kitöltve a szobát, amiben helyet kap. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy éjszakáid mély álommal teljesnek. A növények pozitív hatásait még a NASA is kutatta egy időben, amikor az űrállomások levegőjének tisztán tartásán dolgoztak. Nézzünk meg 12 ilyen jótékony növényt, amelyek segítenek egy tisztább vagy nyugtatóbb légkört teremteni a hálószobában!

Jázmin

Ez az egzotikus virág gyengéd, nyugtató hatással bír a testre és az elmére egyaránt. Egy kutatás során kimutatták, hogy segít enyhíteni a szorongást, javítva ezzel az alvás minőségét. Mindez persze közvetlenül kihat a napi hangulatra és hatékonyságra is. Fehér vagy rózsaszín virágaival lényegében bármely helység ékes és jótékony dísze lehet.

Szobai szanszeviéria

A szívós és egyszerűen gondozható szobai szanszeviéria a beltéri levegő tisztán tartására használt egyik legnépszerűbb növény. Hatalmas levelei az éjszaka folyamán oxigénné alakítják az általunk kilélegzett széndioxidot, ami minden esetben növeli az alvás minőségét. Mindezek mellett ez a növény kiváló az otthon levegőjében terjengő méreganyagok (formaldehid, triklóretilén, benzol, stb.) kiszűrésére is.

hirdetes

Közönséges borostyán

A NASA egyik másik kedvence, a közönséges borostyán egy könnyedén nevelhető és nem túl kényes szobanövény. A kutatások szerint enyhítheti az allergia és az asztma tüneteit, és akiknek rendszeresen kell szembenézniük ezekkel a problémákkal, azok tudják, hogy milyen kellemetlen is tudnak lenni, ha az alvásról van szó. Egy 2005-ös kísérlet során a közönséges borostyán a levegőben található széklet 94%-át, illetve a levegőben lebegő penész 78%-át volt képes eltávolítani, mindössze 12 óra alatt.

Vitorlavirág

A vitorlavirág egy szemet gyönyörködtető szobanövény, és egyike a NASA „kiválasztottjainak” is, ugyanis segít a káros benzol, formaldehid és triklóretilén kiszűrésében. A hatalmas virágokból kibocsátott nedvesség akár 5%-al is növelheti a szoba páratartalmát, ami segít elnyomni az allergiákat okozó mikróbákat, és megakadályozza a kiszáradó orr és torok által okozott kellemetlenségeket, javítva ezzel az alvás minőségét.

Aranypálma

Ez a csinos szobanövény az egyik legjobb légtisztító mind közül. Bármilyen vegyszerekkel telenyomott légfrissítőnél hatékonyabban képesek megtisztítani a levegőt a kellemetlen szagoktól. A tiszta, friss levegő pedig természetesen kellemesebb alvást is eredményez majd. Ez a trópusi növény egzotikus hangulatot varázsol az otthonba, és még csak túlzott odafigyelést sem igényel.

hirdetes

Gerbera

Ezek a világos, vidám kinézetű virágok már megjelenésükkel is pozitív hangulatot visznek a szobába. Akár rózsaszín, akár fehér, narancs, vagy citromságra példányokat választasz, garantáltan feldobják majd a helységet, ahová kerülnek. Ez persze nem minden – sok más szobanövényhez hasonlóan ők is hatékony oxigéntermelők, és különösen az allergiásoknak szokták ajánlani őket. Nem ajánlottak azonban kezdő kertészek számára, mert igen kényes növények.

Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka nem csak márványmintás, közel szív alakú leveleivel nyerte el a NASA szívét (habár ezek sem elhanyagolható szempontok), hanem mert kiváló légtisztító tulajdonságokkal bír. Ehhez még vedd hozzá, hogy rendkívül könnyedén gondozható: nem igényel túl sok táplálékot, sem egész napos napfényt, és elég csak hetente egyszer meglocsolni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kapcsolódási csoport

egyazon kromoszómában levő valamennyi gén összessége; ezek a többi kapcsolódási csoportba... Tovább

Siófok Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siófok Kálmán Imre sétány 4., 8601. Pf. 89. 8600... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek