Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az őszi hónapok beköszöntével elérkezik az alma- és körteszüret időszaka, amely mindig izgalmas és tevékenységekben gazdag időszakot jelent a kerttulajdonosok és gyümölcsfogyasztók számára. Az alma és a körte két olyan gyümölcs, amelyek sokféle fajtája és íze létezik, és a frissességükből kihozható a legtöbb azáltal, hogy megfelelően gondozzuk és tároljuk őket. Ebben a cikkben feltérképezzük mindazt, amit az alma- és körteszüretről tudni érdemes, beleértve a betakarítás időzítését, a gondozási tippeket, a gyümölcsök tárolását és még sok mást.

almaszüret

Betakarítás időzítése: alma-és körteszüret

Az alma és a körte betakarítása időzítése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a gyümölcsök a lehető legfinomabbak és legérettebbek legyenek. Általánosságban elmondható, hogy mindkét gyümölcs érését a szín és az érintés segítségével lehet meghatározni.


Az alma esetében figyelj az alma színére. Amikor az alma eléri a megfelelő érettségi fokot, a héja ragyogóan piros vagy zöld lesz, attól függően, milyen fajtájú. Az alma érettségi fokát ellenőrizheted azzal is, hogy megemeled egy kicsit, és ha könnyen leválik a faágáról, akkor kész a betakarításra.
A körte színét is figyeld, hogy eldöntsd, mikor érett. A körte héja is lehet zöld, sárga vagy piros, attól függően, milyen fajtáról van szó. Az érettség jele, ha a körte törzshöz közel eső része enyhén megnyomódik, de ne essen teljesen szét.

Gyümölcsök gondozása ősszel

Az alma- és körteszüret előtt és alatt is fontos gondoskodni a gyümölcsfákról. Próbáld meg betartani az alábbi gondozási tippeket:

Öntözés

Az őszi hónapokban is fontos az öntözés. Ne hagyd, hogy a gyümölcsfák kiszáradjanak, mivel ez csökkentheti a termés minőségét.

Metszés

Végezz rendszeres metszést a gyümölcsfákkal. A megfelelő metszés javíthatja a gyümölcsök minőségét és hozamát.

Tápanyagok

Gondoskodj a gyümölcsfákról a szükséges tápanyagokkal. A trágyázás és a komposztálás segíthet a növények egészségének megőrzésében.

Gyümölcsök tárolása

Az alma és a körte hosszú ideig frissen tartható, ha megfelelően tároljuk őket. Fontos szempontok a következők:

Hűvös és sötét hely

Tárold az almát és a körtét hűvös, sötét helyen. A hűtőszekrény ideális választás lehet, de a kamra vagy pince is megfelelő lehetőség.

Légmentesen záródó dobozok

Tárold a gyümölcsöket légmentesen záródó dobozokban vagy műanyag zacskókban, hogy megelőzd a túlzott párolgást és a kiszáradást.

Szeparáció

Ne hagyd, hogy az alma és a körte közvetlenül érintkezzen egymással a tárolás során, mivel az egyik túlérését okozhatja a másikban.

Rendszeres ellenőrzés

Időnként ellenőrizd a tárolt gyümölcsöket, és távolítsd el az érett, túlérett vagy rothadó darabokat, hogy megelőzd a fertőzést.

Az alma- és körteszüret csodás esemény ősszel

Az alma- és körteszüret egy kiváló alkalom arra, hogy közvetlenül kapcsolatba kerüljünk a természettel, és élvezzük az őszi időszak ízeit. Ha betartod ezeket az alapvető tippeket az érés időzítésétől a gondozásig és a tárolásig, garantáltan élvezheted a gyümölcsök frissességét és ízét hosszú ideig. A saját alma- és körteszüreted mindig örömteli és kielégítő élmény lehet, amelyet érdemes megosztani családoddal és barátaiddal.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

gyomorkitágulás

erős kólikás nyugtalansággal járó, takarmány- és gázfelhalmozódás következményeként... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek