Így védekezz az almák fertőző betegségei ellen!

hirdetes

Az alma rettegett betegsége: így védekezz ellene!

ZH
alma betegségei

Az almalisztharmat


Az almalisztharmat a ventúriás varasodás mellett hasonlóan egy nagyon kártékony almákat támadó, jelentős betegség. Leginkább a Jonatán és az új fajták közül az Elstar a legérzékenyebb a lisztharmatra. 
A betegség tünetei megjelennek a hajtáson, a vesszőn, a virágokon és magán a gyümölcsökön is. Két tünettípust különböztetünk meg a hajtáson megjelenő betegségben. Az első típus a kihajtást követően egyből megjelenik, a hajtások rövid ízközűek lesznek, a levelek keskennyé fejlődnek és hullámosak lesznek, majd a színe felé begörbülnek. A levél színén és a fonákján is finom szürkésfehér lisztszerű bevonat jelenik meg, majd innen terjed tovább.

hirdetes

Hogyan védekezz a lisztharmat ellen?


Első lépésként a fertőzött hajtásokat kell eltávolítanunk metszéskor, illetve a későbbiekben is, amíg a vegetáció fennáll. A fertőzés tovább terjedését vegyszeres permetezéssel akadályozhatjuk meg. 
Amennyiben a fertőzés már tovább terjedt, a levél enyhén hullámossá válik és sárgászöld színű foltok lesznek láthatóak rajta, a fonákoldalán pedig szürkés bevonat fog megjelenni. Ami a gyümölcsöt illeti, felületén hálózatos parásodás figyelhető majd meg. 

hirdetes
A lisztharmatot okozó gombák a rügyekben telelnek és rügypattanástól fog fertőzni, egészen a vegetáció végéig. Ez az indok rá, hogy egész évben védekezzünk ellene!


A kezdeti lemosó permetezés után először csak kontakt szereket alkalmazzunk, viszont az intenzív hajtásnövekedés kezdetétől elkezdhetünk felszívódó készítményeket is alkalmazni. Ebben az esetben is érdemes keveréket használni, hogy maximális legyen a védekezési folyamat. Az almában használhatő felszívódó készítmények egyaránt alkalmazhatóak varasodás és lisztharmat esetén is. A hajtásnövekedés leállása után visszatérhetünk a kontakt szerek használatára és szüretig 7-10 naponként permetezzünk mind a kettő betegség ellen! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

További cikkek ebben a témában


csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet