Így védekezz az almák fertőző betegségei ellen!

Az alma rettegett betegsége: így védekezz ellene!

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

alma betegségei

Az almalisztharmat


Az almalisztharmat a ventúriás varasodás mellett hasonlóan egy nagyon kártékony almákat támadó, jelentős betegség. Leginkább a Jonatán és az új fajták közül az Elstar a legérzékenyebb a lisztharmatra. 
A betegség tünetei megjelennek a hajtáson, a vesszőn, a virágokon és magán a gyümölcsökön is. Két tünettípust különböztetünk meg a hajtáson megjelenő betegségben. Az első típus a kihajtást követően egyből megjelenik, a hajtások rövid ízközűek lesznek, a levelek keskennyé fejlődnek és hullámosak lesznek, majd a színe felé begörbülnek. A levél színén és a fonákján is finom szürkésfehér lisztszerű bevonat jelenik meg, majd innen terjed tovább.

Hogyan védekezz a lisztharmat ellen?


Első lépésként a fertőzött hajtásokat kell eltávolítanunk metszéskor, illetve a későbbiekben is, amíg a vegetáció fennáll. A fertőzés tovább terjedését vegyszeres permetezéssel akadályozhatjuk meg. 
Amennyiben a fertőzés már tovább terjedt, a levél enyhén hullámossá válik és sárgászöld színű foltok lesznek láthatóak rajta, a fonákoldalán pedig szürkés bevonat fog megjelenni. Ami a gyümölcsöt illeti, felületén hálózatos parásodás figyelhető majd meg. 
A lisztharmatot okozó gombák a rügyekben telelnek és rügypattanástól fog fertőzni, egészen a vegetáció végéig. Ez az indok rá, hogy egész évben védekezzünk ellene!


A kezdeti lemosó permetezés után először csak kontakt szereket alkalmazzunk, viszont az intenzív hajtásnövekedés kezdetétől elkezdhetünk felszívódó készítményeket is alkalmazni. Ebben az esetben is érdemes keveréket használni, hogy maximális legyen a védekezési folyamat. Az almában használhatő felszívódó készítmények egyaránt alkalmazhatóak varasodás és lisztharmat esetén is. A hajtásnövekedés leállása után visszatérhetünk a kontakt szerek használatára és szüretig 7-10 naponként permetezzünk mind a kettő betegség ellen! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tessedik Sámuel Fõiskola

Fõiskola A Tessedik Sámuel Fõiskola mezõtúri székhelyû Mezõgazdasági Fõiskolai Kara a... Tovább

vállalati önállóság

a gazdálkodó egységek gazd.-ilag megalapozott és jogszabályokban lefektetett jogköre, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet