Ezért kellene mindenkinek rendszeresen almát ennie

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a tudomány pedig azóta csak tovább fényezte ezekről a ropogós gyümölcsökről alkotott pozitív képünket.

Neked is több almát kellene fogyasztanod

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy mi mindent nyújt egy átlagos méretű hámozatlan alma: 125 kalória, 30 g szénhidrát (napi adag 10%-a), 4,9 g étkezési rost (20%), 22 g cukor, 0,6 g fehérje (1%), 0,053 mg riboflavin (3%), 116,6 IU A-vitamin (2%), 0,072 mg B6-vitamin (4%), 0,51 mg E-vitamin (2%), 5,5 mikrogramm K-vitamin (7%), 10,6 mg magnézium (3%), 25,44 mg foszfor (3%), 220,48 mg kálium (5%).

Hogyan járulnak hozzá egészségedhez az almák?

Az almák számos jótékony hatást sorakoztatnak fel. Ott van például a vércukorra és a gyulladásokra gyakorolt pozitív hatásuk, de nem elhanyagolandó „rossz” koleszterinszintet csökkentő tulajdonságuk is, amiket a bennük található antioxidáns hatású procianidineknek köszönhetnek. Az almák szívgyógyszerek is – a koleszterinszint csökkentése mellett az almák (egész pontosan magas polifenoltartalmuk) a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelmet is csökkentik.

Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még az elmére gyakorolt védelmező hatásuk is – az antioxidánsok olyan idegkárosító betegségek ellen erősítik a védelmet, mint az Alzheimer vagy a Parkinson-kór. Meggyőztünk? Ha igen, akkor a következőkben megtudhatsz mindent, amit az almaevésről tudni érdemes! 

Rovarirtó szerek – Van mitől félned?

Mint a legtöbb gyümölcs esetében, az almatermesztés során is gyakran használnak különféle rovarirtó szereket. Éppen ezért ajánlatos inkább organikus forrásokból beszerezni almáidat. Egy kiadós mosás természetesen elengedhetetlen, bárhonnan is veszed őket, de a kifőzés, hámozás és a lé kifacsarása is segíthetnek elkerülni a rájuk ragadt mérgek egy részét.

Számít, hogy milyen almát eszel?

Az egészséges polifenolok mennyisége eltér ugyan a különböző fajták és kultúrfajták között, de minden egészséges termés tele van erős antioxidánsokkal. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antociánok (antocianinok)

különböző növényi szervek és szövetek sejtjeinek üregében (sejtvakuólumokban)... Tovább

elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs