notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Állattenyésztés

Hirdetés

Állattenyésztés

MTI

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gráf József szerint Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Unióban jelenleg uralkodó agrárstratégia, a termelés visszafogása.
állattenyésztés, disznó, Olaszország, Franciaország, Gráf József, élelmiszerlánc, Magyar Országos Állatorvos Egyesület Baromfi-egészségügyi Társasága
A Magyar Országos Állatorvos Egyesület Baromfi-egészségügyi Társasága Derzsy Napok rendezvényén csütörtökön Balatonfüreden az agrárminiszter kijelentette: "Nekünk termelési lemaradást kell behoznunk, s a főágazatok között (növénytermesztés, állattenyésztés) összhangot igyekszünk teremteni, ugyanis jelenleg 40-60 százalékos az arány az állattenyésztés hátrányára".
 
Hangsúlyozta, hogy hosszú távon tarthatatlan a fő ágazatok jelenlegi aránya, a cél 50-55 százalékos egyensúly elérése öt év alatt, illetve a jelenlegi arány megfordítása a 10 éves fejlesztési ciklus végére.
 
Gráf József rámutatott: mintegy 30 százalékos termelés-növekedést szeretnénk elérni az elkövetkező 10 évben, ezt szolgálja a hétéves agrár-fejlesztési program. A miniszter szavai szerint az unióval június 30-ig kell befejezni az egyeztetéseket a támogatásokról. A tárgyalások szerinte jól haladnak, már csak három-négy vitatémáról tanácskoznak majd a jövő héten Luxemburgban.
 
A miniszter utalt arra is, hogy 2003-ban az agrárium támogatási szintje 200 milliárd forint körül volt, 2007-ben azonban már eléri a 450 milliárd forintot. Ennek 60 százaléka már uniós pénzforrás. Megjegyezte: ezután az uniós támogatások már nem öt, hanem tíz százalékkal fognak emelkedni a 2011-es kiegyenlítődésig. Hozzátette: Magyarország még mindig csak 64 százalékon áll a régi uniós tagállamok támogatási szintjéhez képest.
 
A miniszter szerint a jövedelmi viszonyok javultak az elmúlt években az agráriumban, s a pályázatokhoz szükséges önerő már nem jelent akkora problémát, mint 3-4 évvel ezelőtt. Gráf József emlékeztetett arra, hogy 2003-ban hét milliárd forint veszteséget produkált az ágazat, 2005-ben már közel 50 milliárdos nyereséget, tavaly pedig már 66 milliárd forintot. A kormányzat célja az, hogy az ágazat éves nyeresége három éven belül elérje a 100 milliárd forintot.
 
A szaktárca vezetője a kétnapos konferencián résztvevő mintegy 200 állatorvos előtt kitért arra is, hogy másfél évvel ezelőtt rendkívüli "importnyomás nehezedett a magyar élelmiszerpiacra", körülbelül négy és félszer annyi importtermék érkezett az országba - s "eléggé katasztrofális minőségben" -, mint amennyit exportáltunk.
 
Talán kicsit túl keményen léptünk fel, de utólag azt mondom "nagyjából rendben volt a dolog, s ebben a legszorosabb munkatársaim, kollégáim az állatorvosok voltak" - hangsúlyozta Gráf József.
 
Nagyjából rendet csináltunk - jegyezte meg, hangsúlyozva: tavaly egyformán 12 százalékos volt az export- és az import-növekedés is az élelmiszereket illetően, azaz "másfél év alatt kiegyenlítődött a négy-ötszörös negatív folyamat". Hozzátette: "ha azonban fajlagosan nézzük a számadatot, a 12 százalékot, akkor a helyzet az, hogy 3,5 milliárd eurót tett ki tavaly az éves exportunk, míg 2,5 milliárd volt az importunk.
 
Az élelmiszerláncok polcain 60-65 százalékot tesz ki a hazai élelmiszer, noha ennek a feléről indultunk, de van olyan áruházlánc is, amelynek az üzleteiben a magyar árúk aránya már 80 százalék fölött van - vélekedett a miniszter.
 
Először kemények voltunk, most pedig együttműködünk az élelmiszer-biztonság területén - mondta a miniszter.
 
Gráf József kitért arra is, hogy Lengyelországból négymillió eladatlan sertés került az európai piacra - az önköltség feléért kapható a lengyel sertés -, s a "helyzet katasztrofális".
 
"Tárgyaltam a feldolgozókkal, s azt közöltem, hogy aki külföldi sertést hoz be és vág, az a következő hétéves fejlesztési programra beadhatja ugyan a pályázatát, de teljesen feleslegesen" - jelentette ki az agrártárca vezetője. Hozzátette: a nagy élelmiszerláncok vezetői pedig megkérte, hogy "ne éljenek vissza a helyzettel, s ne importáljanak nagy mennyiségű sertéshúst a jelen időszakban".
 
A miniszter az elkövetkező időszak kihívásai közt említette, hogy óriási a takarmányok iránti kereslet. Mint mondta: "180 fokos fordulat állt be, hiszen míg a korábbi években intervencióra termetünk, mert senkinek sem kellet a kukorica és a takarmánybúza, addig tavaly már azonnal el lehetett adni és jó áron, s ez a tendencia folytatódik idén is".
 
Óriási aszály van Ukrajnában, de Olaszország és Franciaország déli területein is súlyos a helyzet, s ebből következően viszonylag magas takarmányárakkal kell számolni, ami az állattenyésztésben "nagyon komoly költséggondokat jelent majd" - vélekedett a miniszter, hozzátéve, hogy gondolkodnak két-három megoldási lehetőségen is.
 
Gráf József végül azt hangsúlyozta, hogy az országos főállatorvos "kikerül a minisztériumi rendszerből és közvetlenül a miniszterhez tartozik, azaz miniszteri megbízatásként végzi majd a feladatát". Erre azért van szükség, hogy egyértelmű legyen: a magyar állatorvosi munka és feladat irányítója az országos főállatorvos és közvetlenül a minisztertől kapja az utasításokat, a feladatokat - mondta Gráf József, hangsúlyozva, hogy az állatorvosi szervezetnek "ez egy kicsit kiemelése a rendszerből".
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

cserepesedés

az erre hajlamos kötött és helytelenül művelt talajon eső után lapos rögök, vízzáró... Tovább

karbamid típusú gyomirtó szerek

nagy adagban totális hatású gyomirtó szerként is felhasználhatók, de elterjedtebb a kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 4.8