Alapanyagok kiválasztása, silózási technológia, alapanyag, takarmány, siló, olasz perje, silózási technológia

Nem minden alapanyag ugyanolyan

Julien SINDOU Dr Kovács Tamás Ph.D.
A silózási technológia felfedezése óta mindenki figyelembe veszi, hogy a minőségjavítás kérdésében a legfontosabb a savanyítás sebességének növelése. A 90-es évek elejéig a piacra dobott termékek többsége ennek a célnak megfelelően lett megtervezve (tejsavtermelő baktériumok vagy szerves savak, pl. hangyasav).

Alapanyagok kiválasztása
 

A silózási technológia felfedezése óta mindenki figyelembe veszi, hogy a minőségjavítás kérdésében a legfontosabb a savanyítás sebességének növelése. A 90-es évek elejéig a piacra dobott termékek többsége ennek a célnak megfelelően lett megtervezve (tejsavtermelő baktériumok vagy szerves savak, pl. hangyasav).

Nemrégiben néhány kutató észrevette, hogy a gyors savanyítás nem az egyetlen megoldandó kérdés, azzal is szembesülni kellett, hogy egyes szilázs/szenázs alapanyagok nem tartalmaznak elég tejsavbaktériumokat „etető” szubsztrátot, más takarmányokkal pedig a savanyítás kérdésénél nagyobb a probléma az aerob stabilitást illetően. Ezek az új szempontok sok kutatást és fejlesztést generáltak, és sok új technológia jelent meg a piacon az elmúlt években.

Milyen típusú hatóanyag-összetétel milyen típusú alapanyaghoz?

A fű (pl. Olasz perje) és a kukorica általában elegendő cukrot tartalmaz (>10%), ami garancia a jó végső tejsavszint és pH eléréséhez.

Ugyanakkor ki kell, hogy hangsúlyozzuk azt a tényt, hogy az erjedés végi pH nem csupán az egyetlen tényező, amin az optimális fehérjetartalom egyedül múlik! Ugyanilyen fontos a savanyítás sebessége is! Amíg az erjedő siló el nem éri a mikrobiológiailag stabil pH-értéket (ez a szárazanyagtól függ), a számunkra káros baktériumok nagy része aktív, köztük a proteolitikus (fehérjebontó) baktériumok is, amelyek veszteségeket okoznak. A stabil pH elérésig tehát a termelő folyamatosan takarmányozási értéket és nyereséget veszít.

Ez a fontos oka annak, hogy miért kell szelektált, gyors homofermentatív (cukorból glükóz, fruktóz - csak tejsavat képez) tejsavbaktérium kultúrát használnunk az ilyen szilázsokban (pl. Lalsil CL).

Ha két magas cukortartalmú szilázs, beoltott és beoltás nélküli, analitikáját 3 hónappal a fermentáció után összehasonlítjuk, feltéve, hogy minden rendben ment, általában nagyon hasonló pH-értéket találunk (kb. 0,2-0,3 pH-érték a különbség), viszont kb. min. 10%-kal több lesz a fehérje a homofermentatív tejsavbaktériumokkal erjesztett szilázsban.

A homofermentatív típusú termékek egy része 2 szinergens törzset tartalmaz (pl. a LALSIL CL gyors indító baktériuma a Pediococcus acidilactic MA18/5M, a befejező, végső pH-ra erjesztő baktérium pedig a Lactobacillus plantarum MA18/5U), amelyek sokkal hatékonyabbak, mint egy 1 törzses készítmény, vagy egy olyan termék, amely kettőnél több törzset tartalmaz (ha túl sok baktérium törzs van egy termékben, akkor a starterbaktérium törzsek egymással is versenyezni fognak ahelyett, hogy a nem kívánatos szilázs baktériumokkal küzdenének).

Ez a típusú savanyító starter a minimum, amit a szakembernek pl. egy fűszilázs tartósításához használnia kell. Más biokémiai lehetőségek is vannak a további hatékonyság-javításra. Ennek tipikus példája az enzim, a starter enzimtartalma. Sokféle enzimatikus termék van jelen a piacon, azonban nem minden enzim hatékony a szilázs/szenázs alapanyagokhoz. Például az amiláz nem használható fű vagy lucerna szilázsokhoz/szenázsokhoz, mivel ezek a növények nem tartalmaznak keményítőt. Ezeknél az alapanyagoknál a celluláz / hemicelluláz családba tartozó enzimek eredményesek, aminek két előnyét is élvezzük: képesek a tejsavtermeléshez megnövelni a rendelkezésre álló erjeszthető cukor mennyiségét, e mellett pedig a szilázs/szenázs emészthetőségét is javítják. Az eredmény egy olyan erjesztett takarmány, amely hatékonyabb tápanyagforrás a jobb állati teljesítményekhez (1. ábra).

Az időjárás jelentés fejlődésével a szárazanyag-tartalom tendenciózusan magasabb. Az új gépek nagyon gyors betakarítást tesznek lehetővé, ami kevesebb időt hagy a silók tömörítésére. Ez a két tényező növeli az aerob stabilitási problémákat (a siló homlokfalának melegedése a kitároláskor, a TMR melegedése, veszteségek, mikotoxinok, stb.).

Ezekkel az új típusú problémákkal szembesülve néhány termék új gombaellenes baktériumtörzseket tartalmaz (mint pl. Propionibacterium acidipropionici MA26/4U vagy a Lactobacillus buchneri NCIMB40788 törzs, amit az IDDLO – LALLEMAND/BIOTAL szelektált, fejlesztett ki és szabadalmaztatott), amely termékeket már be is vezettek a piacon.

A termelők, szilázst/szenázst előállítók szükségleteinek megfelelően, az aerob stabilitás megoldására néhány cég a fenti aerob stabilizáló technológián alapuló termékeket fejlesztett ki.

Ha a LALLEMAND termékkörét vesszük alapul, ezek a következők:

I. A LALSIL FRESH, amely termék tiszta és nagy koncentrációjú L. buchneri NCIMB 40788, amit speciálisan az igen erős aerob instabilitásra érzékeny szilázsok megóvására terveztek (pl. tavaszi/nyári kukorica szilázsok, nedves roppantott szemes kukorica szilázsok, illetve megoldás arra nézve, ha a termelőnek, tehenészetnek sok a problémája a mikotoxinokkal (2. ábra).

II. A LALSIL MS01 a L. plantarum MA18/5U és a Propionibacterium acidipropionici MA26/4U kombinációja. Ez a termék tökéletes megoldás a savanyítás és az aerob stabilitás kombinálására (tavaszi és nyári nyitású kukoricaszilázsok aerob stabilizálása). A starter hatását a 3. ábrán láthatjuk. A kezelés hatására legalább 4 napig aerob romlás mentes szilázst kaphatunk.

III. A LALSIL DRY az utolsó termék, melyet Magyarországon 2 éve, Európában 1 éve vezettek be a piacra. Ez a termék teljesen egyedi kombinációja a következő összetevőknek: cellulózbontó enzimek + P. acidilactici MA18/5M + L. buchneri NCIMB 40788. Így a LALSIL DRY az egyetlen olyan termék, amit speciálisan lucernához és nagy szárazanyag-tartalmú fű- és gabonaszenázsokhoz terveztek. Az enzimtartartalom lehetővé teszi az erjeszthető cukortartalom és az emészthetőség növelését. A P. acidilactici MA18/5M hatékonyan és igen gyorsan savanyítja a nagy szárazanyag tartalmú szenázst az enzimesen felszabadított és az eredeti cukortartalomból. A L. buchneri NCIMB 40788 stabilizálja a szenázst, megvédi az élesztőkkel, penészekkel, toxinokkal és melegedéssel szemben (4. ábra).

Az egyértelmű, hogy a starterkultúrák nagyon fontosak a tehenészetek gazdaságosságát illetően, mivel biztonságossá és hatékonnyá teszik azt a néhány napot a betakarítás után, az erjedés, savanyítás időszakát, ami alatt eldől a takarmány stabilitása, kialakulnak végső beltartalmi paraméterei. A megfelelő, alapanyag-specifikus starter hatására a tárolás és a kitárolás ideje alatt is stabil, romlásmentes takarmányt kapunk, tehát gyakorlatilag nem lesz számottevő az értékes anyag veszteség. A startereknek tehát a következő év nyereségességét illetően alapvető hatása van.

Azonban nem minden oltóanyag ugyanolyan. Univerzális termék nem létezik, és a termelőnek kell eldöntenie azt, hogy a szilázsához, szenázsához mely termékformula a legmegfelelőbb.

Zárójelben jegyezzük meg azt, hogy a betakarítás és a silózási technológia minden részletére ügyelni kell a megfelelő minőségű erjesztett tömegtakarmány eléréséhez. Ehhez tehát mindenképpen megfelelő képzettségű szakemberre, feszes technológiára, és fontosságban csak ezután megfelelő gépi háttérre van szükség. A silózást nem lehet egy mezőgazdasággal foglalkozó vállalat másodrendű feladataként kezelni.

Mire kell figyelnünk a helyes összetétel megválasztásánál, és mit kell ellenőriznünk, mielőtt megveszünk egy szilázs/szenázs oltóanyagot?

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy független eredményeket kérjünk az eladótól a termék hatékonyságát illetően. Ezek a független adatok származhatnak egyetemektől, mezőgazdasági főiskoláktól vagy kutatóintézetektől (INRA, IRTA, CIAM, stb.). Ezeket az eredményeket megerősíthetik olyan ismerős helyi szakemberek, akik évek óta használják a terméket. A termék eladója, területi képviselője kell, hogy referenciával, elégedett felhasználók nevével tudja informálni a vevőt.

A szilázs adalékokra, silóstarterekre mindenek előtt törvényi szabályozás is létezik:

Sok évig nem volt előírás, ami a fenti termékeket szabályozta. Csak néhány országnak volt szabályozása az engedélyezett termékekre (pl. Franciaország, Svédország). Más országokban, mint Németországban, az Egyesült Királyságban önkéntes engedélyezési séma működött (a forgalmazó a terméket jóváhagyás nélkül is eladhatta, a jóváhagyást pedig nem a hivatalos hatóságok adták ki, hanem mezőgazdasági és termelői szervezetek).

2005 novemberétől európai szabályozás van a szilázs oltóanyagokra vonatkozóan, és a szilázs adalékok, starterek aktív összetevőit Brüsszelben be kell jegyeztetni.

Minél több jóváhagyás létezik egy termékre vonatkozóan, annál jobb. Például a LALSIL PS termék (Lallemand) az egyetlen szilázsoltóanyag Európában, amely regisztrálva volt Franciaországban, a DLG által Németországban, mint erjedés-, emészthetőség-, bevitel-, hús- és tejtermelés javító szilázsoltóanyag, az UKASTA (Egyesült Királyság), Svájc stb. által, és amely termék az Európai Unió által is teljesen elismert (mint minden LALSIL termék). Ez a magas minőség színtiszta bizonyítéka.

Egy másik ellenőrzendő pont a termék csomagolása:

Mindenek előtt a baktériumok érzékenyek a hőmérsékletingadozásra. Egy jó szilázs oltóanyagot hő- és fényvédő dobozba kell csomagolni (5. ábra).

A címkézésnek annyira precíznek kell lennie, amennyire csak lehet (6. ábra). Egy megbízható termék címkéjén az alábbi információkat kell, hogy megtaláljuk:

- A termék neve és megnevezése

- A termék típusa (pl. vízoldható por)

- Minden aktív összetevő lejárati idő végén garantált aktivitása (néhány termék a baktériumok teljes számát garantálja, ami nem garancia a vevő számára, hogy minden aktív összetevő a termékben van!)

- Alkalmazási utasítások

- Tárolási körülmények és szavatosság

- Sarzsszám (a jó nyomonkövethetőség garanciája problémák vagy visszahívás esetén)

- Gyártási idő

- Lejárati idő (minden tárolási feltételhez)

- Gyártó és a terméket képviselő, terjesztő cég elérhetősége

Ez évtől minden gyártónak használnia kell az „alfa” referenciát. Ezt rá kell nyomni a termékre. Ezt a referenciaszámot az EU adja minden olyan üzemnek, amely szilázs-adalékanyag gyártásra jóváhagyott.

Ha a fenti információk közül egy is hiányzik, javasoljuk, hogy a termelő válasszon másik terméket, vagy kérje az eladótól a gyártó certifikátját.

A szilázs/szenázs oltóanyagok fontos döntést és jelentős befektetést képviselnek egy tehenészet számára. Ez a befektetés abban az esetben, ha jól választanak, nagyon nyereséges. Gyakran az a jobb megoldás, ha egy kicsit több pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy egy megbízható terméket megkapjunk, és ne vállaljunk rizikót a következő évi teljes takarmánymennyiséget illetően.

A szilázs oltóanyagok megválasztásával kapcsolatos fontos kérdések még egyszer összegezve:

1) Minden alapanyaghoz válasszuk ki a megfelelő összetételű és tulajdonságú starterkultúrát!

2) Nemzetközi és helyi referenciákkal jól dokumentált terméket válasszunk!

3) Tökéletesen csomagolt startert válasszunk!

4) Világos specifikációjú és garantált hatóanyag-tartalmú terméket válasszunk!

A megfelelően képzett helyi terjesztőtől, márkaképviselettől kapható technológiai, szakmai támogatás, szaktanács is alapvető feltétele annak, hogy biztosan megvalósítható és elérhető legyen a kiváló minőségű erjesztett tömegtakarmány, ami a tejtermelés nyereségességének alapfeltétele.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


hipertóniás oldat (hiperozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek egy másik oldathoz viszonyított ozmózisos nyomása nagyobb, pl. az... Tovább

ionizáló sugárzás

radioaktív részecskék (radioaktivitás) és elektromágneses sugárzások összessége, amely az... Tovább

Tovább a lexikonra