Alapanyagok kiválasztása, silózási technológia, alapanyag, takarmány, siló, olasz perje, silózási technológia

Nem minden alapanyag ugyanolyan

Julien SINDOU Dr Kovács Tamás Ph.D.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A silózási technológia felfedezése óta mindenki figyelembe veszi, hogy a minőségjavítás kérdésében a legfontosabb a savanyítás sebességének növelése. A 90-es évek elejéig a piacra dobott termékek többsége ennek a célnak megfelelően lett megtervezve (tejsavtermelő baktériumok vagy szerves savak, pl. hangyasav).
Alapanyagok kiválasztása
 

A silózási technológia felfedezése óta mindenki figyelembe veszi, hogy a minőségjavítás kérdésében a legfontosabb a savanyítás sebességének növelése. A 90-es évek elejéig a piacra dobott termékek többsége ennek a célnak megfelelően lett megtervezve (tejsavtermelő baktériumok vagy szerves savak, pl. hangyasav).

Nemrégiben néhány kutató észrevette, hogy a gyors savanyítás nem az egyetlen megoldandó kérdés, azzal is szembesülni kellett, hogy egyes szilázs/szenázs alapanyagok nem tartalmaznak elég tejsavbaktériumokat „etető” szubsztrátot, más takarmányokkal pedig a savanyítás kérdésénél nagyobb a probléma az aerob stabilitást illetően. Ezek az új szempontok sok kutatást és fejlesztést generáltak, és sok új technológia jelent meg a piacon az elmúlt években.

Milyen típusú hatóanyag-összetétel milyen típusú alapanyaghoz?

A fű (pl. Olasz perje) és a kukorica általában elegendő cukrot tartalmaz (>10%), ami garancia a jó végső tejsavszint és pH eléréséhez.

Ugyanakkor ki kell, hogy hangsúlyozzuk azt a tényt, hogy az erjedés végi pH nem csupán az egyetlen tényező, amin az optimális fehérjetartalom egyedül múlik! Ugyanilyen fontos a savanyítás sebessége is! Amíg az erjedő siló el nem éri a mikrobiológiailag stabil pH-értéket (ez a szárazanyagtól függ), a számunkra káros baktériumok nagy része aktív, köztük a proteolitikus (fehérjebontó) baktériumok is, amelyek veszteségeket okoznak. A stabil pH elérésig tehát a termelő folyamatosan takarmányozási értéket és nyereséget veszít.

Ez a fontos oka annak, hogy miért kell szelektált, gyors homofermentatív (cukorból glükóz, fruktóz - csak tejsavat képez) tejsavbaktérium kultúrát használnunk az ilyen szilázsokban (pl. Lalsil CL).

Ha két magas cukortartalmú szilázs, beoltott és beoltás nélküli, analitikáját 3 hónappal a fermentáció után összehasonlítjuk, feltéve, hogy minden rendben ment, általában nagyon hasonló pH-értéket találunk (kb. 0,2-0,3 pH-érték a különbség), viszont kb. min. 10%-kal több lesz a fehérje a homofermentatív tejsavbaktériumokkal erjesztett szilázsban.

A homofermentatív típusú termékek egy része 2 szinergens törzset tartalmaz (pl. a LALSIL CL gyors indító baktériuma a Pediococcus acidilactic MA18/5M, a befejező, végső pH-ra erjesztő baktérium pedig a Lactobacillus plantarum MA18/5U), amelyek sokkal hatékonyabbak, mint egy 1 törzses készítmény, vagy egy olyan termék, amely kettőnél több törzset tartalmaz (ha túl sok baktérium törzs van egy termékben, akkor a starterbaktérium törzsek egymással is versenyezni fognak ahelyett, hogy a nem kívánatos szilázs baktériumokkal küzdenének).

Ez a típusú savanyító starter a minimum, amit a szakembernek pl. egy fűszilázs tartósításához használnia kell. Más biokémiai lehetőségek is vannak a további hatékonyság-javításra. Ennek tipikus példája az enzim, a starter enzimtartalma. Sokféle enzimatikus termék van jelen a piacon, azonban nem minden enzim hatékony a szilázs/szenázs alapanyagokhoz. Például az amiláz nem használható fű vagy lucerna szilázsokhoz/szenázsokhoz, mivel ezek a növények nem tartalmaznak keményítőt. Ezeknél az alapanyagoknál a celluláz / hemicelluláz családba tartozó enzimek eredményesek, aminek két előnyét is élvezzük: képesek a tejsavtermeléshez megnövelni a rendelkezésre álló erjeszthető cukor mennyiségét, e mellett pedig a szilázs/szenázs emészthetőségét is javítják. Az eredmény egy olyan erjesztett takarmány, amely hatékonyabb tápanyagforrás a jobb állati teljesítményekhez (1. ábra).

Az időjárás jelentés fejlődésével a szárazanyag-tartalom tendenciózusan magasabb. Az új gépek nagyon gyors betakarítást tesznek lehetővé, ami kevesebb időt hagy a silók tömörítésére. Ez a két tényező növeli az aerob stabilitási problémákat (a siló homlokfalának melegedése a kitároláskor, a TMR melegedése, veszteségek, mikotoxinok, stb.).

Ezekkel az új típusú problémákkal szembesülve néhány termék új gombaellenes baktériumtörzseket tartalmaz (mint pl. Propionibacterium acidipropionici MA26/4U vagy a Lactobacillus buchneri NCIMB40788 törzs, amit az IDDLO – LALLEMAND/BIOTAL szelektált, fejlesztett ki és szabadalmaztatott), amely termékeket már be is vezettek a piacon.

A termelők, szilázst/szenázst előállítók szükségleteinek megfelelően, az aerob stabilitás megoldására néhány cég a fenti aerob stabilizáló technológián alapuló termékeket fejlesztett ki.

Ha a LALLEMAND termékkörét vesszük alapul, ezek a következők:

I. A LALSIL FRESH, amely termék tiszta és nagy koncentrációjú L. buchneri NCIMB 40788, amit speciálisan az igen erős aerob instabilitásra érzékeny szilázsok megóvására terveztek (pl. tavaszi/nyári kukorica szilázsok, nedves roppantott szemes kukorica szilázsok, illetve megoldás arra nézve, ha a termelőnek, tehenészetnek sok a problémája a mikotoxinokkal (2. ábra).

II. A LALSIL MS01 a L. plantarum MA18/5U és a Propionibacterium acidipropionici MA26/4U kombinációja. Ez a termék tökéletes megoldás a savanyítás és az aerob stabilitás kombinálására (tavaszi és nyári nyitású kukoricaszilázsok aerob stabilizálása). A starter hatását a 3. ábrán láthatjuk. A kezelés hatására legalább 4 napig aerob romlás mentes szilázst kaphatunk.

III. A LALSIL DRY az utolsó termék, melyet Magyarországon 2 éve, Európában 1 éve vezettek be a piacra. Ez a termék teljesen egyedi kombinációja a következő összetevőknek: cellulózbontó enzimek + P. acidilactici MA18/5M + L. buchneri NCIMB 40788. Így a LALSIL DRY az egyetlen olyan termék, amit speciálisan lucernához és nagy szárazanyag-tartalmú fű- és gabonaszenázsokhoz terveztek. Az enzimtartartalom lehetővé teszi az erjeszthető cukortartalom és az emészthetőség növelését. A P. acidilactici MA18/5M hatékonyan és igen gyorsan savanyítja a nagy szárazanyag tartalmú szenázst az enzimesen felszabadított és az eredeti cukortartalomból. A L. buchneri NCIMB 40788 stabilizálja a szenázst, megvédi az élesztőkkel, penészekkel, toxinokkal és melegedéssel szemben (4. ábra).

Az egyértelmű, hogy a starterkultúrák nagyon fontosak a tehenészetek gazdaságosságát illetően, mivel biztonságossá és hatékonnyá teszik azt a néhány napot a betakarítás után, az erjedés, savanyítás időszakát, ami alatt eldől a takarmány stabilitása, kialakulnak végső beltartalmi paraméterei. A megfelelő, alapanyag-specifikus starter hatására a tárolás és a kitárolás ideje alatt is stabil, romlásmentes takarmányt kapunk, tehát gyakorlatilag nem lesz számottevő az értékes anyag veszteség. A startereknek tehát a következő év nyereségességét illetően alapvető hatása van.

Azonban nem minden oltóanyag ugyanolyan. Univerzális termék nem létezik, és a termelőnek kell eldöntenie azt, hogy a szilázsához, szenázsához mely termékformula a legmegfelelőbb.

Zárójelben jegyezzük meg azt, hogy a betakarítás és a silózási technológia minden részletére ügyelni kell a megfelelő minőségű erjesztett tömegtakarmány eléréséhez. Ehhez tehát mindenképpen megfelelő képzettségű szakemberre, feszes technológiára, és fontosságban csak ezután megfelelő gépi háttérre van szükség. A silózást nem lehet egy mezőgazdasággal foglalkozó vállalat másodrendű feladataként kezelni.

Mire kell figyelnünk a helyes összetétel megválasztásánál, és mit kell ellenőriznünk, mielőtt megveszünk egy szilázs/szenázs oltóanyagot?

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy független eredményeket kérjünk az eladótól a termék hatékonyságát illetően. Ezek a független adatok származhatnak egyetemektől, mezőgazdasági főiskoláktól vagy kutatóintézetektől (INRA, IRTA, CIAM, stb.). Ezeket az eredményeket megerősíthetik olyan ismerős helyi szakemberek, akik évek óta használják a terméket. A termék eladója, területi képviselője kell, hogy referenciával, elégedett felhasználók nevével tudja informálni a vevőt.

A szilázs adalékokra, silóstarterekre mindenek előtt törvényi szabályozás is létezik:

Sok évig nem volt előírás, ami a fenti termékeket szabályozta. Csak néhány országnak volt szabályozása az engedélyezett termékekre (pl. Franciaország, Svédország). Más országokban, mint Németországban, az Egyesült Királyságban önkéntes engedélyezési séma működött (a forgalmazó a terméket jóváhagyás nélkül is eladhatta, a jóváhagyást pedig nem a hivatalos hatóságok adták ki, hanem mezőgazdasági és termelői szervezetek).

2005 novemberétől európai szabályozás van a szilázs oltóanyagokra vonatkozóan, és a szilázs adalékok, starterek aktív összetevőit Brüsszelben be kell jegyeztetni.

Minél több jóváhagyás létezik egy termékre vonatkozóan, annál jobb. Például a LALSIL PS termék (Lallemand) az egyetlen szilázsoltóanyag Európában, amely regisztrálva volt Franciaországban, a DLG által Németországban, mint erjedés-, emészthetőség-, bevitel-, hús- és tejtermelés javító szilázsoltóanyag, az UKASTA (Egyesült Királyság), Svájc stb. által, és amely termék az Európai Unió által is teljesen elismert (mint minden LALSIL termék). Ez a magas minőség színtiszta bizonyítéka.

Egy másik ellenőrzendő pont a termék csomagolása:

Mindenek előtt a baktériumok érzékenyek a hőmérsékletingadozásra. Egy jó szilázs oltóanyagot hő- és fényvédő dobozba kell csomagolni (5. ábra).

A címkézésnek annyira precíznek kell lennie, amennyire csak lehet (6. ábra). Egy megbízható termék címkéjén az alábbi információkat kell, hogy megtaláljuk:

- A termék neve és megnevezése

- A termék típusa (pl. vízoldható por)

- Minden aktív összetevő lejárati idő végén garantált aktivitása (néhány termék a baktériumok teljes számát garantálja, ami nem garancia a vevő számára, hogy minden aktív összetevő a termékben van!)

- Alkalmazási utasítások

- Tárolási körülmények és szavatosság

- Sarzsszám (a jó nyomonkövethetőség garanciája problémák vagy visszahívás esetén)

- Gyártási idő

- Lejárati idő (minden tárolási feltételhez)

- Gyártó és a terméket képviselő, terjesztő cég elérhetősége

Ez évtől minden gyártónak használnia kell az „alfa” referenciát. Ezt rá kell nyomni a termékre. Ezt a referenciaszámot az EU adja minden olyan üzemnek, amely szilázs-adalékanyag gyártásra jóváhagyott.

Ha a fenti információk közül egy is hiányzik, javasoljuk, hogy a termelő válasszon másik terméket, vagy kérje az eladótól a gyártó certifikátját.

A szilázs/szenázs oltóanyagok fontos döntést és jelentős befektetést képviselnek egy tehenészet számára. Ez a befektetés abban az esetben, ha jól választanak, nagyon nyereséges. Gyakran az a jobb megoldás, ha egy kicsit több pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy egy megbízható terméket megkapjunk, és ne vállaljunk rizikót a következő évi teljes takarmánymennyiséget illetően.

A szilázs oltóanyagok megválasztásával kapcsolatos fontos kérdések még egyszer összegezve:

1) Minden alapanyaghoz válasszuk ki a megfelelő összetételű és tulajdonságú starterkultúrát!

2) Nemzetközi és helyi referenciákkal jól dokumentált terméket válasszunk!

3) Tökéletesen csomagolt startert válasszunk!

4) Világos specifikációjú és garantált hatóanyag-tartalmú terméket válasszunk!

A megfelelően képzett helyi terjesztőtől, márkaképviselettől kapható technológiai, szakmai támogatás, szaktanács is alapvető feltétele annak, hogy biztosan megvalósítható és elérhető legyen a kiváló minőségű erjesztett tömegtakarmány, ami a tejtermelés nyereségességének alapfeltétele.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

cérnázás

a kanca —>ivarzásának népies elnevezése, ugyanis az ivarzási nyálka vékony hosszú... Tovább

számjegyvezérléses szerszámgép

más néven NC (Numerical Control) gép olyan automata megmunkálógép, amely szánjainak... Tovább

Tovább a lexikonra