Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

hirdetes

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Ismerkedj meg az aknázóléggyel

Alkalmazz fóliaalagutakat

A fóliaalagutak segítenek megvédeni növényeidet a kifejlett legyektől (és temérdek más repülő kártevőtől), hogy azok ne petézhessenek bele a levelekbe.

Használj légycsapdákat

A ragadós légycsapdák szintén segíthetnek csökkenteni a legyek számát kertedben, lehetőleg persze még az előtt, hogy elvégeznék dolgukat a leveleken.

Mit lehet tenni aknázólégy-invázió esetében?

Ha nem sikerült időben felkészülnöd az aknázólegyek rohamára, vagy most találkozol először ezzel a problémával kertedben, akkor már drasztikusabb módszerekre lesz szükséged. Lássuk, hogy hogyan vethetsz véget az aknázólegyek ámokfutásának növényed leveleiben.

hirdetes

Távolítsd el a petéket saját kezűleg

Ha elég jók a szemeid, akkor talán észreveheted az aknázólegyek petéit, és eltávolíthatod őket kertedből, mielőtt kikelnének.

Telepíts kertedbe ’Diglyphus Isaea’ darazsakat

A Diglyphus Isaea egy apró darázsféle, ami kifejezetten az aknázólegyek lárváira vadászik, és még az előtt végez velük, hogy kifejlődhetnének. Ez a darázs lényegében az aknázólégylegyek rémálma. Nem kell megijedni a darázs megnevezéstől, ezek a rovarok ugyanis nagyjából 1 mm-esek és egyáltalán nem foglalkoznak az emberekkel. A legjobb eredmények érdekében a szezon elején ereszd el őket kertedben, mielőtt az aknázólegyek nagyobb számban elterjedhetnének. Tartsd észben továbbá, hogy a rovarirtó szerek ezekkel a hasznos darazsakkal is végeznek!

hirdetes

Használj neem olajat

A neem olaj számos kerti kártevők kapcsán említésre kerül, méghozzá jó okból, ugyanis egy nagyon hatékony, természetes növényvédő szerként is alkalmazható. A neem olajat spray formájában (erősen hígítva) szokás fújni a levelekre.

Ez a készítmény segít megbénítani az aknázólegyek és más kártevők fejlődését, illetve távol tartja őket a lefújt növényektől. Különleges tulajdonsága, hogy nem mérgező a mézelő méhekre és más hasznos rovarokra nézve.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


izomfesték-vizelés (mioglobinúria, myoglobinuria)

mioglobin megjelenése a vizeletben; a vizelet barnavörös lesz. Az izomfesték-vizelés... Tovább

cérnatippan (Agrostis tenuis Sibth.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, évelő, laza bokrú aljfű (—>fűfélék).... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem