Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

hirdetes

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem egy kertész találkozik otthoni vagy szakmai pályafutása során furcsa, kacskaringós mintázatú levelekkel, vagy a haszonnövényeket ellepő, apró legyekkel. Ezek sajnos az úgynevezett aknázólégylegyek jelei, és semmi jó nem sülhet ki belőlük. Nézzük, miről ismerhetők fel és hogyan védekezhetünk ellenük! 
 

Ismerkedj meg az aknázóléggyel

A problémát tovább fokozza, hogy az aknázólegyek bármilyen ültetvényt, ágyást vagy akár melegházban védett növényt is megtámadhatnak, ezért sajnos bárhol találkozhatsz velük. Az aknázólegyek által okozott károk pedig nem csak a leveleket csúfíthatják el, hanem a növények pusztulását is előidézhetik.

Mik azok az aknázólegyek?

Az „aknázólégy” nem egy adott faj neve. Ez a kifejezés azokat a rovarokat foglalja magába, amelyek lárvaállapotukban a növények leveleiben élősködnek, és azokkal táplálkoznak, amíg el nem érik fejlődésük következő fázisát. Ide tartozik a lepkék rendje (Lepidoptera), a kétszárnyúak rendje (Diptera) és a hártyásszárnyúak rendje (Hymenoptera) is. aknázólégymoly és aknázólégylégy néven is találkozhatsz velük, habár ezek a megnevezések nem fedik le az aknázólégy teljes csoportját.

hirdetes

Az aknázólégy-problémák biztos jelei a leveleken megjelenő, rendszertelen, elszíntelenedett vonalak. Ezek azok a járatok, amiket a lárvák kirágnak („aknáznak”) maguknak a levél szöveteiben. A járatok mintáit és a megtámadott növényeket megfigyelve megpróbálhatod kideríteni, hogy pontosan milyen aknázólégy rovarlárvával is van dolgod.

hirdetes

Hogyan lehet felismerni az aknázólegyeket?

Az aknázólegyek nem éppen válogatós kártevők. Előszeretettel támadják meg a babot, a paradicsomot, a szedret, a burgonyát, a salátát, a káposztát, a paprikát, különböző fákat és a dísznövényeket is. Maguk a lárvák kukacszerű férgek, amelyek színe lehet sötétbarna, világoszöld vagy világossárga is. A kifejlett rovarok általában 2,5 mm nagyságú, szürke vagy fekete legyek („aknázólégylegyek”), gyakran sárga vonalakkal és átlátszó szárnyakkal.

Ezek a legyek a levelek aljára rakják le petéiket. Számos moly lárvája is aknázólégynak számít, ezért nem csak az ilyen apró legyek jelenléte utalhat problémára a kertben. Az aknázólegyeket két nagy csoportra oszthatjuk, de érdemes megjegyezni, hogy számos egyéb változatuk is létezik. Nézzük a további részleteket, a következő oldalon a védekezési lehetőségekre is kitérek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

lárvavándorlás

az a jelenség, amikor egyes állati —>élősködők (férgek, ízeltlábúak) lárvái,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem