Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem egy kertész találkozik otthoni vagy szakmai pályafutása során furcsa, kacskaringós mintázatú levelekkel, vagy a haszonnövényeket ellepő, apró legyekkel. Ezek sajnos az úgynevezett aknázólégylegyek jelei, és semmi jó nem sülhet ki belőlük. Nézzük, miről ismerhetők fel és hogyan védekezhetünk ellenük! 
 

Ismerkedj meg az aknázóléggyel

A problémát tovább fokozza, hogy az aknázólegyek bármilyen ültetvényt, ágyást vagy akár melegházban védett növényt is megtámadhatnak, ezért sajnos bárhol találkozhatsz velük. Az aknázólegyek által okozott károk pedig nem csak a leveleket csúfíthatják el, hanem a növények pusztulását is előidézhetik.

Mik azok az aknázólegyek?

Az „aknázólégy” nem egy adott faj neve. Ez a kifejezés azokat a rovarokat foglalja magába, amelyek lárvaállapotukban a növények leveleiben élősködnek, és azokkal táplálkoznak, amíg el nem érik fejlődésük következő fázisát. Ide tartozik a lepkék rendje (Lepidoptera), a kétszárnyúak rendje (Diptera) és a hártyásszárnyúak rendje (Hymenoptera) is. aknázólégymoly és aknázólégylégy néven is találkozhatsz velük, habár ezek a megnevezések nem fedik le az aknázólégy teljes csoportját.

Az aknázólégy-problémák biztos jelei a leveleken megjelenő, rendszertelen, elszíntelenedett vonalak. Ezek azok a járatok, amiket a lárvák kirágnak („aknáznak”) maguknak a levél szöveteiben. A járatok mintáit és a megtámadott növényeket megfigyelve megpróbálhatod kideríteni, hogy pontosan milyen aknázólégy rovarlárvával is van dolgod.

Hogyan lehet felismerni az aknázólegyeket?

Az aknázólegyek nem éppen válogatós kártevők. Előszeretettel támadják meg a babot, a paradicsomot, a szedret, a burgonyát, a salátát, a káposztát, a paprikát, különböző fákat és a dísznövényeket is. Maguk a lárvák kukacszerű férgek, amelyek színe lehet sötétbarna, világoszöld vagy világossárga is. A kifejlett rovarok általában 2,5 mm nagyságú, szürke vagy fekete legyek („aknázólégylegyek”), gyakran sárga vonalakkal és átlátszó szárnyakkal.

Ezek a legyek a levelek aljára rakják le petéiket. Számos moly lárvája is aknázólégynak számít, ezért nem csak az ilyen apró legyek jelenléte utalhat problémára a kertben. Az aknázólegyeket két nagy csoportra oszthatjuk, de érdemes megjegyezni, hogy számos egyéb változatuk is létezik. Nézzük a további részleteket, a következő oldalon a védekezési lehetőségekre is kitérek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aeroszolgépek (ködképző gépek)

a vegyszeres növ. véd. gépei (->növényvédelmi gépek, -légporlasztású permetezőgépek) az... Tovább

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem