Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

hirdetes

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Ismerkedj meg az aknázóléggyel

Miről lehet felismerni egy aknázólégy-inváziót?

Jellegzetes járataik miatt nem nehéz azonosítani az aknázólégy-problémákat kertedben. Ezek a kártevők első sorban az olyan növények leveleit támadják meg, amelyek a legkevesebb cellulózt és tannint tartalmazzák.

Az aknázólegyek lárvái kacskaringós vonalakat hagynak maguk után, amelyek szerencsére a legtöbb esetben csak szépséghibák, és a növény gond nélkül éli tovább az életét. Na persze komolyabb létszámban számos levéllel képesek végezni, és ha nem állítják meg őket, akkor nem csak a levelek vesznek oda, hanem egész növények is. Ez többek között azért van, mert a lárvák után hátrahagyott járatok hatalmas sebek, amelyekben számos gombás betegség alakulhat ki.

hirdetes

Hogyan lehet megelőzni az aknázólégy-problémákat?

A legtöbb kártevő-problémát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megállítani, ezért ha csak teheted, próbálj egy lépéssel az aknázólegyek előtt járni. Íme néhány tipp ehhez.

Szántsd fel a kerti talajt ősszel

Az aknázólegyek lárvái télire elbújnak a talajban bújnak el, hogy a tavaszi melegben aztán folytathassák fejlődésüket. Érdemes ősszel, a szüretelések befejeztével alaposan felszántani kerted talaját, hogy elpusztítsd a benne bujkáló aknázólégy lárvákat és más kártevőket is.

Ültess „csapdákat”

„Csapdanövények” ültetésével elvonhatod az aknázólegyek figyelmét azokról a haszonnövényeidről, amiket szeretnél megvédeni kertedben. Az aknázólegyek kifejezetten kedvelik a fehér libatopot, a haranglábat és a sárga selyemmályvát. Érdemes ültetni ezekből néhányat kertedben, hogy lefoglald velük az aknázólegyeket.

hirdetes

Ellenőzid kerted állapotát

Az egészséges növények nem érzik meg annyira az aknázólegyek jelenlétét. Használj organikus trágyákat és öntözz a helyes módszerekkel, hogy megőrizd kerted egészségét. Tápláld növényeidet komposzttal és más talajadalékokkal, hogy ne legyen hiányuk a fontos erőforrásokból.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


baktériumfertőzések megállapítása

rendszerint labor, vizsgálatokkal történik, a szervekből, váladékokból vett minták... Tovább

halakra veszélyes növényvédő szerek

a —>növényvédő szereket négy halveszélyességi csoportba sorolják: halakra kifejezetten... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem