Így javíthatsz agyagos talajod minőségén

hirdetes

Így javíthatod az agyagtalaj minőségét – Szakértői tanácsok!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Javítsuk fel agyagtalajunk minőségét

Az agyagos talaj tulajdonságai

Az agyagos talaj előnyei

Az agyagos talajnak valójában megvannak a maga előnyei is. Például általában termékenyebb, mint a homokos talaj, és sok pozitív iont is összehúz. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban képes megtartani a tápanyagokat. Nyáron több folyadékot is képes megőrizni, mint a homok, így a növények valamivel nehezebben száradnak ki benne.

Az agyagos talaj hátrányai

Az agyagos talajnak szélsőségesen alacsony (savas) vagy magas (lúgos) pH értéke lehet, ami megnehezíti a tápanyagok felszívódását. Egy megfelelő talajteszttel ellenőrizheted kerted pH értékét. Az optimális talaj pH 6,3 és 6,7 között van. Ha kerted talaja nincs ebben a tartományban, megfelelő adalékanyagokkal kiegyensúlyozhatod. Ez egy hosszadalmas folyamat lesz, de idővel elérheted a kívánt értéket. Az agyagos talaj jól tartja a vizet, ami nyáron áldás, a tavaszi ültetéskor pedig átok lehet, ugyanis a vizes talaj jobban kedvez a fertőzéseknek, és elszívja a nitrogént a növények elől. Nézzük, milyen módszerekkel javíthatod az agyagos talajt kertedben!

hirdetes

A komposzt szerepe az agyagos talaj feljavításában

Az agyagos talaj feljavításának leghatékonyabb módja nagy mennyiségű érlelt komposztot szántani bele. Első körben temérdek komposztra lesz szükséged ehhez. A szántást akkor végezd el, amikor a talaj száraz – semmiképpen ne akkor, amikor nedves! A komposzt első sorban azzal segíti az agyagos talajt, hogy lazábbá teszi azt. Ez javítja a vízelvezetést, és a szellőzést is a gyökerek között. Az ilyen talajba előszeretettel költöznek a földigiliszták, és a hasznos baktériumok is. A szellőzés továbbá segíti visszafogni a betegségeket is.

hirdetes

Talajtakarás az agyagos talaj feljavítására

A talaj összetételét természetes anyagokból készült talajtakaróval is gazdagíthatod. A szalma, az aprított levelek, a levágott fű mind ideálisak erre, mert idővel lebomlanak, és organikus anyagokkal egészítik ki a kerti talajt. A talajtakarásnak más haszna is van – lebomlásával táplálékot biztosít a talaj mikrobáinak, egészségesebbé és aktívabbá téve ezzel a kerted alatti világot. Ne használj fát vagy fenyőt agyagos talaj takarására, mert az egyébként is savas, és ezzel csak tovább csökkented a pH értékét (tehát savasabbá teszed).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


idősoros elszámolás

a vállalatok gazd. eseményeinek idősoros nyilvántartását az ún. napló tartalmazza. A gazd.... Tovább

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert