Így javíthatsz agyagos talajod minőségén

hirdetes

Így javíthatod az agyagtalaj minőségét – Szakértői tanácsok!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az agyagos talajt senki sem szereti. Rosszul vezeti a vizet, felrepedezik, és a növények gyökerei is nehezebben tudnak terjeszkedni benne. A legtöbb kertész és földműves szeretne megszabadulni ettől a rémálomtól. Nem mindenkinek adatik meg, hogy ideális talajon termeszthesse növényeit. Az „ideális talaj” összetétele a legtöbb kertész számára 50% levegő, 5% organikus anyag, és 45% ásványi anyag. Ezzel szemben az agyagos talajban csupán 16% levegő, 2% organikus anyag, és 82% ásványi anyag található – nem mindegy. Szóval hogyan javíthatsz agyagos talajod minőségén? A következőkben erre a kérdésre kínálunk részletes választ!

Javítsuk fel agyagtalajunk minőségét

Hogyan ellenőrizd agyagos talajod összetételét

Első lépésként ki kell derítened, hogy pontosan mennyire agyagos talajjal is van dolgod. Ezt a „masnis” vagy az „üveges” teszttel ellenőrizheted le.

A masnis talajteszt

Ehhez egy marék földre lesz szükséged nagyjából 7,5 cm mélyről. Terítsd szét ezt egy tányéron, vagy tálcán, majd szedd ki belőle a szemetet és a kavicsokat. Ezután húzd össze a földet egy kupacba, és adj hozzá egy kevés vizet, hogy az állaga olyan legyen, mint a gitté. Tehát legyen nyirkos, de nem átázott. Görgesd össze a földet egy golyóvá a tenyeredben. Ha nem sikerül golyót csinálni belőle, akkor a talaj homokos. Ha igen, akkor a következő lépés masnivá nyomkodni a hüvelyk- és mutatóujjaddal. Ha eközben a föld szétesik, akkor vályogos-homokos a talaj. Ha azonban egy 5-7 centis masnit tudsz csinálni belőle, akkor agyagos.

hirdetes

Az üveges talajteszt

Ehhez a teszthez szükséged lesz egy befőttesüvegre is (fedővel). Egy fél literes üveg tökéletes lesz erre a célra, de olyat válassz, aminek legalább az egyik oldala teljesen látható (ott ne legyen rajta matrica). Szintén szükséged lesz egy bögrényi földre 7,5 cm mélyről, amiből szintén el kell távolítanod a szemetet és a kavicsokat, mielőtt letesztelnéd. A megtisztított földet öntsd az üvegbe, majd öntsd fel tiszta vízzel úgy, hogy 2,5 cm levegő maradjon a fedő alatt.

Hozzáadhatsz egy teáskanálnyi bóraxot is, hogy az apróbb részecskék könnyebben leülepedjenek. Ha nincs bóraxod, használhatsz mosogatószert, vagy kis is hagyhatod az adalék hozzáadását. Helyezd a fedőt az üvegre, és győződj meg róla, hogy rendesen zár-e, ugyanis a következő lépés néhány percig erősen rázogatni azt, hogy a föld teljesen szétváljon és elkeveredjen.

hirdetes

Ezután tedd az üveget egy olyan helyre, ahol 24 óráig senki sem nyúl majd hozzá, vagy mozdítja meg. A 24 óra elteltével ellenőrizd, hogy milyen rétegek képződtek benne: a homok a legnehezebb, ez lesz a legalsó réteg. A vályog közepesen nehéz, így ez a középső réteg. Legfelülre az agyag ülepszik le, mert ez a legkönnyebb. Legeslegfelül tiszta víz kell, hogy üljön ezeken. A rétegek mérete megmutatja, hogy arányosan mennyi homok, vályog, és agyag található a kert azon részén, ahonnan a teszttalaj származik. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


bálagyűjtés gépei

a tarlóra helyezett ->bálák összeszedésére, ill. a —>bálázógépek által készített... Tovább

74/2006. (X. 19.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert