Kacsák, ludak takarmányozása az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Víziszárnyasok takarmányozása az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Tóth Szabolcs, Balogh Anita Patrícia
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Takarmányozási ajánlatok készítésekor az AGROKOMPLEX C.S. RT.-nél hosszú évek óta fő szempont a PMF (profit making feed) programnak való megfelelés, ennek érdekében vállalatunk folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét. Takarmányainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok beltartalma teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének, és zökkenőmentes takarmányváltást tegyen lehetővé.
Kacsák, ludak takarmányozása az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Takarmányozási ajánlatok készítésekor az AGROKOMPLEX C.S. RT.-nél hosszú évek óta fő szempont a PMF (profit making feed) programnak való megfelelés, ennek érdekében vállalatunk folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét. Takarmányainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok beltartalma teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének, és zökkenőmentes takarmányváltást tegyen lehetővé.

Világszerte, így Magyarországon is, a pkingi és a barbari típusú, két alapvetően különböző, kacsa tenyésztése folyik. Májkacsaként legnépszerűbb az ezek keresztezéséből származó úgynevezett mulard kacsa. A barbari vörös, vadas jellegű húsa miatt keresett, a mulard kacsa tetszetősen márványozott izomzata miatt különleges csemege.

A felsoroltakon kívül különböző tenyésztő cégek a hibridek széles választékát kínálják, amelyek élettani igényei valamelyik felsorolt fő csoportéval megegyezők (pl. a barbari táp megfelel a mulard kacsának is.)

A kacsa-és a libatartás eredményességét, a többi állatfajhoz hasonlóan, nagyon sok tényező befolyásolja. Ennek csupán az egyik, de kétségtelenül nagyon fontos eleme a takarmányozás, hiszen más állatfajokhoz hasonlóan itt is a takarmány teszi ki a költségek legnagyobb hányadát. A víziszárnyasok számos kedvező biológiai sajátossággal rendelkeznek, azonban a takarmányértékesítő képességük gyenge. Annak érdekében, hogy a Partnerek mindezek ellenére gazdaságos kacsa-, illetve libahizlalást tudjanak megvalósítani, az AGROKOMPLEX C.S. RT. a pekingi és a barbari típusú kacsák, illetve a pecsenye ludak számára külön-külön az igényeknek megfelelő tápsorokat állított össze, melyek az említett tényezőket maximálisan szem előtt tartják.

A víziszárnyasok mérhetetlen mennyiségű táp pazarlására képesek, különösen akkor, ha azt dercésen kapják. Mivel a dercés keverék rontja a takarmányértékesítést és a testtömeggyarapodást, ezért a víziszárnyasoknak szánt tápokat granulált formában javasoljuk etetni. A víziszárnyasok növekedésében szakaszosság figyelhető meg, amit a tápok összeállításakor mindenképpen szem előtt kell tartani. Ezen felül nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az emésztés-élettani sajátosságot, hogy a tápcsatornán való gyors áthaladás miatt a kacsák jól emészthető takarmányokat igényelnek. A TA 1020-as cikkszámkódú pekingi típusú kacsa indító tápot 2 hetes korig ajánljuk, ami a kiemelkedően jó emészthetősége révén biztosítja a fiatalkori legintenzívebb növekedési intenzitás maximális kihasználását. A TA 1180-as pekingi típusú kacsa nevelő táp a 3-5 hetes korig tartó kisebb növekedési erélyű időszakban javasolt. A TA 1181-es befejező tápot 6 hetes kortól vágásig javasoljuk etetni, amikor a növekedési erély már jelentősen lecsökken.A tojó időszakban (30 hetes kortól) a TA 2400-as cikkszámkódú táp etetése javasolt. Az említett tápokból a kalkulálható takarmányfogyás az indító fázisban 1 kg, a nevelő fázisban 4,2 kg, a befejező fázisban 3 kg.

Hasonló fokozatosságot kell követni a barbari típusú kacsák takarmányozása során is. Számukra a barbari kacsa indító tápot (TA 1021) három hetes korig javasoljuk, amíg a genetikailag biztosított növekedési intenzitás a maximumon van. Erre az időszakra 1,2 kg takarmányfogyással lehet kalkulálni. 4-7 hetes korig a barbari kacsa nevelő tápot (TA 1190) javasoljuk, melyből kb. 3,5 kg-ot vesznek fel a madarak. Az utolsó fázis a vágásig tart, amikorra a barbari kacsa befejező tápot (TA 1191) ajánljuk.

Mint ahogyan azt korábban is említettem, a barbari táp a mulard kacsának is megfelel, ezért a mulard típusú kacsák számára is ezt a tápsort javasoljuk.

A lúdtermelés gazdasági jelentőségét kedvező biológiai sajátosságai növelik, azonban az intenzív tartási körülmények között a nagy legelőfelület iránti igényt nehéz biztosítani és nehezen tűri a tömeges tartást. Mivel a felnevelés során a költségek jelentős hányadát a takarmány jelenti, ezért nagyon fontos, hogy a maximális takarmányhasznosulásra törekedjünk. A takarmányok beltartalma, ízletessége a takarmányfelvételt jelentősen befolyásolja, azonban gazdaságosság szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy a dercés tápból kevesebbet esznek, a granulált takarmányt szívesebben fogyasztják. A termelés hatékonyságának javítása érdekében az AGROKOMPLEX C.S. RT. által előállított lúd tápok granulált formában kerülnek forgalomba.

A naposlibáknak, a kacsákhoz hasonlóan nagy a növekedési intenzitásuk. Ennek köszönhetően háromhetes korig igen nagy az energia- és fehérjeigényük. Ebben az időszakban a madarakkal a TA 1026-os pecsenye lúd indító tápot javasoljuk etetni,
melyből háromhetes korig 2,5 kg takarmányfogyással lehet kalkulálni. A későbbi időszakokban a TA 1186-os pecsenye lúd nevelő táp etetését ajánljuk, amelyből 4-6 hét közötti időszakban 4,5 kg-ot fogyasztanak a madarak. Vágásig a TA 1187-es befejező tápot ajánljuk 5,0 kg/madár mennyiségben. Tojó időszak takarmánya (35 hetes kortól) a TA 2406-os lúd tojó táp.

A célunk az, hogy Partnereink állatállományának hatékony takarmányozását elősegítsük és termékeink segítségével termelőink folyamatosan tisztességes nyereséget tudjanak realizálni. A technológiai utasítás betartása mellett az AGROKOMPLEX C.S. RT. víziszárnyas takarmányai biztosítják az alapot az eredményes gazdálkodáshoz.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

váltvaforgató eke

olyan —>eke, amely egyformán képes jobb és bal oldali barázda szántására azáltal, hogy... Tovább

csirkék fertőző tenoszinovítisze (tenosynovitis)

néhány hetes és növendék csirkék ízület- és ínhüvelygyulladássaljáró, reovírus által... Tovább

Tovább a lexikonra