Vigyázat! - Agresszív allergén támad

hirdetes

Vigyázat! - Agresszív allergén támad

P.M.

Magyarországon már minden ötödik ember szenved tőle.

Vigyázat! - Agresszív allergén támad

Magyarország Európa parlagfűvel (Ambrosia artemissiifolia) leginkább fertőzött területe. A parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart, ám a gyommentesítést már most, a parlagfű növény megjelenésekor el kell kezdeni!

 

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a parlagfű is korán megjelent. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos: a sziklevelestől a hat leveles állapotig találhatunk növényeket. A fő csírázási időszak még nem zárult le, májusban a parlagfű növények újabb kelése várható.

Vigyázat! - Agresszív allergén támad

A parlagfű korai megjelenése miatt idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani, ezért már most meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és pollenszórását.

hirdetes

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A minisztérium figyelmeztet arra is, hogy a parlagfű jelenlegi fejlődési fázisában számos más, az alábbiakban ismertetett növénnyel összetéveszthető.

Vigyázat! - Agresszív allergén támad

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetének gyommentesen tartásában. A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez érdemes fordulni.

hirdetes

 

Fontos, hogy minden állampolgár felismerje ezt az allergén gyomnövényt, ezért fontos a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztése. A fiatal korosztály az új ismeretek befogadására fogékonyabb, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tavalyi évhez hasonlóan az idén további 460 általános iskolába, összesen 28 ezer példányban juttatta el a Parlagfű kisokos foglalkoztató füzetet, amely a környezettudatosságra való nevelést, egyben a hatékony parlagfű elleni védekezést segíti.

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

exogén hatás

külső, a környezetből jövő hatás; elsődlegesen az anyagcserében, másodlagosan alaktani... Tovább

Tovább a lexikonra