A megbeszélésen elsősorban az esetleges közös agárpolitika kidolgozásáról volt szó

hirdetes

Orosz-fehérorosz-ukrán agrár-együttműködés

dr. Kemény Ádám
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Alekszej Gorgyejev orosz mezőgazdasági miniszter augusztus elsején találkozott fehérorosz és ukrán kollégájával, és megvitatták az országok közötti agrár-együttműködés lehetőségeit. A megbeszélésen elsősorban az esetleges közös agárpolitika kidolgozásáról volt szó, különös figyelemmel a térségnek komoly konkurenciát jelentő, jellemzően az EU-országok köréből jelentkező élelmiszer-exportnyomásra.
Alekszej Gorgyejev orosz mezőgazdasági miniszter

Agrártámogatások


A miniszterek egységesek voltak abban, hogy a legnagyobb gondot a nyugatról érkező, szerintük agyontámogatott, és gyakran nem megfelelő minőségű élelmiszerek jelentik. Gorgyejev hangoztatta, hogy ebben a helyzetben nagyon nehéz versenyezni a külföldi termelőkkel, hiszen az átlagos támogatási szint az európai országokban 25-30-szorosa annak, amit egy orosz, vagy ukrán gazda kaphat. Véleménye szerint, amennyiben a hazai agrárium támogatása megközelítené az átlagos európai szintet, a térség farmerei azonnal versenyképesek lehetnének.
 

Közös Agrárpolitika


A közös agrárpolitika legfontosabb elemei a találkozó résztvevői szerint többek között a vámszintek, a vámeljárás egységesítése, a technológiai fejlesztések összehangolása, a támogatási mértékek egységesítése, közös fellépés a harmadik piacokon, stb. Ezekkel összefüggésben Alekszej Gorgyejev kiemelte, hogy a felvetett elképzeléseket a maga részéről mind Vlagyimir Putyin orosz, mind Júlia Tyimosenko ukrán miniszterelnök támogatja (a fehérorosz kormányzati álláspont nem ismeretes).
 
hirdetes

Agrárszövetség


A három ország közötti agrárszövetség gondolata egyébként nem új, az utóbbi években többször is voltak kísérletek annak létrehozására. Konkrétabb lépésekre eddig azonban ne került sor, elsősorban politikai természetű viták miatt. Három évvel ezelőtt már történt próbálkozás azzal kapcsolatban is, hogy közös fellépést alakítsanak ki a világ gabonapiacán, de ez az elképzelés sem valósult meg.
 
A legutóbbi időben, ez év tavaszán, a minszki orosz-fehérorosz miniszterelnöki találkozó témái között szerepeltek gazdasági, és azon belül mezőgazdasági együttműködési kérdések is. Az akkori hivatalos nyilatkozatok szerint a két országnak közös erőfeszítéseket kellene tennie a helyzet javítására, nem pedig - ahogy korábban előfordult - protekcionista intézkedésekkel megakadályozni a fehérorosz élelmiszerek orosz piacra jutását, s hasonló gondolatok fogalmazódtak meg a mostani, hármas találkozón is.
 
hirdetes

Együttműködés


Az együttműködés erősítése mindhárom országot tekintve logikusnak tűnik, hiszen a mezőgazdasági szektorok helyzete sok tekintetben gyakorlatilag azonos. A korábbi időszakhoz képest nagyobb költségvetési források, állami fejlesztések meghirdetése bizonyos eredményeket már hozott a térségben. Ezzel együtt, a korszerűtlen technológiák, az állattenyésztésben a gyenge fajtaösszetétel, a genetikai állomány alacsony színvonala, a támogatások elégtelen szintje a teljesítmények növekedését akadályozó legfőbb tényezők. A közös agrárpolitika létrehozása ezeket a piaci hátrányokat mérsékelhetné, s így nagyobb tempóban fejlődhetne a régió mezőgazdasági termelése, valamint a gazdák több eséllyel vehetnék fel a versenyt nyugat-európai konkurenseikkel.

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

talajfertőtlenítő szerek

a talajban levő, kárt okozó élőlények (—>-mikroorganizmusok, állatok) ellen használt... Tovább

leándermérgezés

nagyobb mennyiségű leánderlevél felvételekor alakul ki lóban, szm.-ban, vízibfi.-ban.... Tovább

Tovább a lexikonra