Afrikai sertéspestis terjed Magyarországon

Hirdetés

Borsodban is megjelent az afrikai sertéspestis

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokak bánatára veszélybe kerültek az idei télen esedékes, népszokássá vált disznóvágások. Mostantól engedélyt kell kérni ahhoz, hogy disznót vágjunk, nézzük, miért! 

Afrikai sertéspestis

Közel ötven borsodi települést érint az egyre jobban terjedő sertéspestis. Először egy vaddisznóban mutatták ki a fertőzést, de már a házi sertésekre is kiterjesztettek bizonyos korlátozásokat. Ezek szerint a sertéstartóknak naplót kell vezetniük az állatlétszám változásáról, a vágáshoz pedig külön engedélyt kell kérni, ezután mintavétel szükséges a tor elvégzéséhez. A gazdák dolgát ezáltal eléggé megnehezítették. Ha egy állat megbetegszik, vagy esetleg elhull, akkor mindenképpen értesíteniük kell arról az állatorvost. 

 

A hatóságok most klinikai vizsgálatokat végeznek, ami miatt a disznóvágások veszélybe kerültek. Ha otthon szeretne valaki tort tartani, azt is be kell jelenteni. Azokat a sertéseket, amelyektől mintát vesznek, felbilétázzák, ezek azonban mindig eltűnnek, mert az állatok könnyedén leszedik egymásról. A mintavétel után sokat kell várni arra, hogy a laborvizsgálat eredménye megszülessen, úgyhogy a szállítások is csúsznak, a gazdák pedig keresik a megoldásokat. 

 

A legnagyobb gond az, hogy a beteg sertések valamennyi váladékukkal ürítik a vírust, így fertőzik meg társaikat is. Ugyanakkor a sertéstartók is terjeszthetik a kórt, ha az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel elhurcolják a betegség kórokozóját.

 

Európában keletről nyugat felé szokott terjedni a vírus, ami nagyon virulens, ezért a házi sertés és a vaddisznó állományokban tömeges megbetegedéseket, valamint elhullást is okoz. 

 

Az afrikai sertéspestis kórokozója a külső környezeti hatásokkal szemben rendkívül ellenálló, több hétig megmarad többek között az istállók, ólak, karámok padozatán, de még az alomszalmán is. Ami még rosszabb, az az, hogy a fertőzött húsból készült nyers vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban akár több évig fertőzőképes marad. Savas és lúgos - pH 3,9-11,5 – közegben is megtartja a fertőzőképességét, ezért csak és kizárólag erélyes fertőtlenítőszerekkel pusztítható el.

Hirdetés

 

Az ASP vírusának összesen 22 genotípusa (I-XXII) ismert, a Kelet-Európában, így hazánkban is cirkuláló és veszélyeztető vírus a II-es genotípusba tartozik, megbetegítő képessége kifejezett, azaz nagyon virulens. A következő oldalon további részleteket ismerhettek meg az afrikai sertéspestisről! 

 

 

A fertőző sertésbetegségek, így az asp megelőzése szempontjából is hasznos tanácsok sertéstartók részére

l. Sertésvásárlás előtt mindig konzultálj állatorvosoddal. Sertést másik állattartótól, vagy állatorvosi ellenőrzés alatt álló állatvásáron csak a megfelelő szállítási bizonylatokkal együtt vásárolj meg.

 

2. Ne vásárolj sertéseket ismeretlen személyektől, különösen személygépkocsi utánfutókról olcsón eladásra kínált, jelöletlen állatokat.

 

3. A megvásárolt sertéseket kb. egy napig különítsd el saját állományodtól.

 

4. Rendszeresen takarítsd és fertőtlenítsd a sertések tartási helyét, az etetésre és itatásra használt eszközöket.

 

5. Ne keress fel olyan sertéstartó udvart, ahol az állatok megbetegedtek, még a szomszéd, vagy közeli ismerős erre irányuló kérésére sem.

 

6. Ha házisertéseket is tartó vadász vagy, akkor kerüld el azt, hogy sertéseid a vaddisznók zsigereléséből/feldolgozásából származó nyesedékhez hozzájussanak. A vadászaton használt öltözékét és lábbelit cseréld le, mielőtt sertéseket itatni vagy etetni akarod.

Hirdetés

 

7. Amennyiben a település külterületén tartasz sertéseket, akkor azok vaddisznókkal való közvetlen érintkezését akadályozd meg a kerítés megerősítésével. Vaddisznók által megdézsmált takarmányt ne adj sertéseidnek, és a vaddisznók által összetúrt, azok ürülékével szennyezett szalmakazlat se használj almozásra.

 

8. Állataid megbetegedését, vagy váratlan elhullását mindig jelentsd be a településen dolgozó állatorvosnak. Elhullott sertéseid szakszerű ártalmatlanításának módját beszéld meg az állatorvossal.

 

9. Az Európai uniós és ennek megfelelően a hazai jogszabályok tiltják az állati eredetű melléktermékek közé tartozó élelmiszerhulladék (közismertebb néven „konyhamoslék”) sertésekkel (más élelmiszertermelő állatokkal) való etetését, mivel ez számos fertőzőbetegség terjesztője lehet. Ebből a szempontból különösen veszélyesek az autópályák és az országos főutak mellett lévő kamionparkolók területéről összegyűjtött, állati eredetű élelmiszerek maradékát is tartalmazó hulladékok. A szállodákból, éttermekből, közkonyhákból származó élelmiszer-hulladék esetében is fokozott a járványügyi kockázat. Éppen ezért nem csak a jogszabályi tilalom, de saját állatállományod védelme érdekében se etesd élelmiszerhulladékot sertéseiddel!

 

10. Ne adj, és ne kérj kölcsön a sertések ápolásához, ellátásához használt eszközöket, szerszámokat.

 

Forrás: portal.nebih.gov.hu

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-11

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Új, az eddigieknél is veszélyesebb kullancsfajra bukkantak Magyarországon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek erről az új kullancsfajról!

2019-04-05

13 kreatív csináld magad tyúkkeltető az olcsótól a luxusig

Készíts saját kezűleg mutatós, és egyben praktikus csirkekeltetőt, mostani cikkemben mutatok 13 nagyon szuper ötletet, amit bárki el tud készíteni, próbáld ki bármelyiket!

2019-04-08

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Magyarországon rettegésben tartják az embereket a darazsak, amik már a tavasz beköszöntével megjelennek szinte mindenhol, és egészen október-novemberig kellemetlenkednek.

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-04-02

Két lábon járó tojásgyárak: a Sussex tyúkok

A Sussex tyúkfajta az egész világon ismertté vált az évek során, ez pedig nem véletlen, mivel valójában két lábon járó tojásgyárakról beszélünk. Most megismerheted őket te is közelebbről!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-30

Azt hitték, hogy rég kihalt, de újra felbukkant a gigantikus méretű méhfajta!

Ismét felbukkant a majdnem negyven éve kihaltnak hitt óriásméh, mely négyszer akkora, mint az általunk ismert házi méh. Ismerkedjetek meg vele ti is közelebbről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
454 092
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 485 882
Közösség

Érdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Érd Budai út 24. 2030 Magyarország Tovább

időjárás

egy adott helyen, rövidebb időszak alatt, a környezetével állandó kölcsönhatásban levő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 187

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos Állattenyésztés