Az áfonya gondozása télen - így védd meg a fagykárokkal szemben!

hirdetes

Áfonya védelme a téli károkkal szemben: Áfonya gondozása télen

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legtöbb évelő késő ősszel és télen alvóvá válik, hogy megvédje magát a hidegtől; az áfonya sem kivétel. Azonban mégsem szabad elhanyagolni a gondozását, hogy a téli hideg és a fagy ne okozzon kárt a növényünkben. Cikkünkben az áfonya téli gondozásáról olvashatsz!

áfonya gondozása

Az áfonya gondozása télen

A legtöbb esetben az áfonya növekedése lelassul, ahogy a nyugalmi állapot kialakul, és a növény hidegtűrősége nő. Néhány esetben azonban a nyugalmi állapotot nem indul be, és az áfonya téli védelme a téli kártételének enyhítése érdekében elsődleges fontosságú. Tudj meg többet cikkünkből az áfonya téli gondozásáról, hogy elkerüld az esetleges téli károkat.

Az áfonya téli gondozása

Az áfonya speciális gondozása télen általában nem szükséges, mivel a teljesen alvó áfonyanövények általában nagyon hidegtűrőek, és ritkán szenvednek súlyos téli károkat. Van azonban egy figyelmeztetés, hogy a növényeknek teljesen nyugvó állapotban kell lenniük, és az anyatermészet nem mindig működik együtt, mivel nem fokozatosan alakul ki a hideg, amely ahhoz szükséges, hogy megakadályozza az áfonyanövények esetleges téli károsodását.

Ezenkívül a hideg időszakot követő hirtelen visszatérés a meleg hőmérséklethez, különösen melegebb éghajlaton, sérülést okozhat a bogyókban, ha korán virágozni kezdenek, majd hirtelen hideg fakad.

hirdetes

Általában, amikor ez megtörténik, a növény a rügyezés különböző szakaszaiban van, és csak a kikelt rügyek szenvednek kárt. Az áfonya növények téli kártétele általában -3 C alatti hőmérséklet esetén következik be, de ez összefüggésben van a relatív harmatponttal és a szél mennyiségével.

A harmatpont az a hőmérséklet, amelyen a vízgőz lecsapódik. Az alacsony harmatpont azt jelenti, hogy a levegő nagyon száraz, ami miatt a virágok több fokkal hidegebbek lesznek, mint a levegő, ami miatt érzékenyek a sérülésekre.

hirdetes

Az áfonyabokor téli gondozása

 

Ha a hideg beköszöntével szembesülünk, több lehetőségünk is van az áfonyabokor védelmére. Tehát milyen áfonyabokor téli ápolást tehetünk, amely megvédi növényeink a hideg időben? Hasznos lehet az áfonya téli védelme a növények letakarásával és a körülöttük lévő talajtakarással. A növények letakarásakor fontos, hogy a hőt úgy tartsák vissza, mint egy kis üvegház. Ezt a célt egy PVC borítású és biztonságosan lehorgonyzott keret teljesítheti. Ezenkívül tartsuk nedvesen a növényeket egész télen. A nedves talaj több hőt nyel el és tart meg.


Természetesen ideális esetben későn virágzó fajtákat ültethetünk, ha olyan régióban élsz, ahol fennáll a fagyás lehetősége. Ezek közül néhány:

-    Powderblue 
-    Brightwell 
-    Centurian 
-    Tifblue

Ügyeljünk arra, hogy gondosan válasszuk ki az ültetési helyet. Az áfonya jobban szereti a teljes napot, de elviseli a részleges árnyékot. A részlegesen árnyékolt lombkoronába ültetés megvédi a növényeket a kiszáradástól, így segít megelőzni a fagyos sérüléseket is télen.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

keserűfű (Polygonum)

a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, gyakori gyomnövény... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert