Az áfonya gondozása télen - így védd meg a fagykárokkal szemben!

Áfonya védelme a téli károkkal szemben: Áfonya gondozása télen

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbb évelő késő ősszel és télen alvóvá válik, hogy megvédje magát a hidegtől; az áfonya sem kivétel. Azonban mégsem szabad elhanyagolni a gondozását, hogy a téli hideg és a fagy ne okozzon kárt a növényünkben. Cikkünkben az áfonya téli gondozásáról olvashatsz!

áfonya gondozása

Az áfonya gondozása télen

A legtöbb esetben az áfonya növekedése lelassul, ahogy a nyugalmi állapot kialakul, és a növény hidegtűrősége nő. Néhány esetben azonban a nyugalmi állapotot nem indul be, és az áfonya téli védelme a téli kártételének enyhítése érdekében elsődleges fontosságú. Tudj meg többet cikkünkből az áfonya téli gondozásáról, hogy elkerüld az esetleges téli károkat.

Az áfonya téli gondozása

Az áfonya speciális gondozása télen általában nem szükséges, mivel a teljesen alvó áfonyanövények általában nagyon hidegtűrőek, és ritkán szenvednek súlyos téli károkat. Van azonban egy figyelmeztetés, hogy a növényeknek teljesen nyugvó állapotban kell lenniük, és az anyatermészet nem mindig működik együtt, mivel nem fokozatosan alakul ki a hideg, amely ahhoz szükséges, hogy megakadályozza az áfonyanövények esetleges téli károsodását.

Ezenkívül a hideg időszakot követő hirtelen visszatérés a meleg hőmérséklethez, különösen melegebb éghajlaton, sérülést okozhat a bogyókban, ha korán virágozni kezdenek, majd hirtelen hideg fakad.

Általában, amikor ez megtörténik, a növény a rügyezés különböző szakaszaiban van, és csak a kikelt rügyek szenvednek kárt. Az áfonya növények téli kártétele általában -3 C alatti hőmérséklet esetén következik be, de ez összefüggésben van a relatív harmatponttal és a szél mennyiségével.

A harmatpont az a hőmérséklet, amelyen a vízgőz lecsapódik. Az alacsony harmatpont azt jelenti, hogy a levegő nagyon száraz, ami miatt a virágok több fokkal hidegebbek lesznek, mint a levegő, ami miatt érzékenyek a sérülésekre.

Az áfonyabokor téli gondozása

 

Ha a hideg beköszöntével szembesülünk, több lehetőségünk is van az áfonyabokor védelmére. Tehát milyen áfonyabokor téli ápolást tehetünk, amely megvédi növényeink a hideg időben? Hasznos lehet az áfonya téli védelme a növények letakarásával és a körülöttük lévő talajtakarással. A növények letakarásakor fontos, hogy a hőt úgy tartsák vissza, mint egy kis üvegház. Ezt a célt egy PVC borítású és biztonságosan lehorgonyzott keret teljesítheti. Ezenkívül tartsuk nedvesen a növényeket egész télen. A nedves talaj több hőt nyel el és tart meg.


Természetesen ideális esetben későn virágzó fajtákat ültethetünk, ha olyan régióban élsz, ahol fennáll a fagyás lehetősége. Ezek közül néhány:

-    Powderblue 
-    Brightwell 
-    Centurian 
-    Tifblue

Ügyeljünk arra, hogy gondosan válasszuk ki az ültetési helyet. Az áfonya jobban szereti a teljes napot, de elviseli a részleges árnyékot. A részlegesen árnyékolt lombkoronába ültetés megvédi a növényeket a kiszáradástól, így segít megelőzni a fagyos sérüléseket is télen.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

denitrifikáció

a talaj hasznosuló N-vegyületeinek a redukciója; az oxigénben szegény talajokban a... Tovább

juhszárnyék

egyszerű, olcsó, természetes anyagból (szalma, napraforgószár, rőzse stb.) épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert