Gabonaraktár Adonyban, raktározás, raktárbázis, magtár, takarmány

hirdetes

Gabonaraktár Adonyban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A beruházás vállalkozói tőkéből valósul meg - Intervenciós gyűjtő gabonatárházat épít és logisztikai központot létesít a Duna mentén, Adonyban a Magtárház Kft.; a 20 milliárd forintból épülő, összesen 550 ezer tonna névleges kapacitású létesítmény eddig elkészült tárolóit Gráf József agrárminiszter avatta fel pénteken.
Gabonaraktár Adonyban, raktározás, raktárbázis, magtár, takarmány

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A beruházás a Magyar Fejlesztési Bank 9,1 milliárd forintos, hosszúlejárató hitelének igénybe vételével, állami és európai uniós támogatás nélkül, csupán vállalkozói tőkéből valósul meg.
 
Az új raktárközpont jelentősen bővíti a hazai intervenciós felvásárlás és raktározás eddigi szűkös kapacitását. Kiváló földrajzi elhelyezkedése, közúti, vasúti és vízi infrastruktúrája révén pedig számottevően növelheti Magyarország gabonaszállítási lehetőségeit is - hangzott el az avató ünnepségen.
 
A raktárbázison két egymáshoz kapcsolódó telephelyen, összesen 81, egyenként kétezer négyzetméter alapterületű csarnok épül fel. A létesítmény napi hatezer tonna gabona, 250-300 kamion fogadására lesz alkalmas - mondta el a tárolás és működés szakmai felügyeletét ellátó Csuka Kft. ügyvezetője.
 
Az első 22, összesen 210 ezer tonna gabona tárolására elegendő raktár már kész, a továbbiak átadására július közepéig kerül sor - tette hozzá Csuka Csaba.
 
Tájékoztatása szerint a tárolt gabona minőségének megőrzését minőségbiztosítási rendszer garantálja, valamint akkreditált laboratórium, négy hídmérleg, valamint a be-és kitároláshoz szükséges mobil technológia segíti.
 
A gyűjtő gabonatárház jól megközelíthető az M6-os és az épülő M8-as autópályán, 5 önálló ipari vágánya van, kikötője pedig 24  uszály egyidejű partfal melletti kikötésére és 8 uszály egyszerre történő ki-és berakodására nyújt lehetőséget.
 
A teherpályaudvar és a kikötő rekonstrukciója várhatóan az ősszel fejeződik be.
 
Az avatóünnepséget követően az agrárminiszter az MTI-nek elmondta: az európai uniós csatlakozást követően, a gazdák jövedelembiztonságát szolgáló intervenciós rendszer életbe lépésével Magyarországon mintegy 3,5-4 millió tonnás raktárkapacitás kiépítése vált szükségessé.
 
Ez két lépésben történt. Elsőként a termelőknél hoztak, illetve hoznak létre - állami és uniós támogatással - kisebb, 10-15 ezer négyzetméter kapacitású - összesen 2, 5 - 3 millió tárolására alkalmas raktárakat, majd meghirdették a nagy logisztikai raktárak építését, amelynek első beruházása az adonyi gyűjtő tárház.
 
Az eddig felvásárolt intervenciós gabona mennyisége meghaladja a nyolc millió tonnát, az idén pedig várhatóan 3- 3, 5 millió tonna intervenciós gabona kerül be a magtárakba.
 
A tárolási gondokat enyhíti, hogy a harmadik éve tárolt mennyiségből az unió is "visz el", valamint az ősszel megkezdődik a másodlagos energia program megvalósítása, így hasznosulhat a gabonafelesleg egy része - mondta Gráf József. 

hirdetes

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ló járáshibái

ált. a ló lábállásának hibáiból (szabálytalan lábállások) eredő rendellenes... Tovább

burgonya növényvédelme és vegyszeres gyomirtása

a burgonya sikeres termelése már a vetőgumó előállításánál kezdődik. Egészséges,... Tovább

Tovább a lexikonra