hirdetes

A támogatott szőlőkivágás vége

Idén támogatják utoljára a szőlőkivágást. Eddig háromezer-háromszáz engedélyt adott ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, megkezdték a szőlőkivágási támogatások kifizetését is. A vágásra ítélt terület nagysága mintegy kétezer hektár, az unió hektáronként egymillió forinttal, és szőlőtelepítési joggal "jutalmazza" a kivágást.
"A kivágásra engedélyezett területnagyság ebben a borpiaci évben kettőezer hektár, ami a megelőző borpiaci évre jóváhagyott ezerkétszáz hektáros területnagysággal együtt sem éri el a 2008. augusztus 1. és 2011. július 31. között támogatással kivágható 6821 hektáros maximális területnagyság felét" - mondja Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. A szőlőültetvények támogatott kivágása a 2010/2011.-es borpiaci évben igényelhető utoljára. A 2004. május 1. és 2008. július 31. között, engedéllyel végzett ültetvénykivágás alapján keletkezett jog a kivágást követő nyolcadik borpiaci év végéig, a 2008. augusztus 1. után engedéllyel végzett ültetvénykivágás alapján keletkezett jog pedig - ideértve az utolsó borpiaci évben keletkező jogokat is - 2015. december 31-ig érvényes, addig használható fel.

Már csak ebben az évben támogatják a szőlőkivágást

A szőlőkivágási támogatások első hulláma alatt (1996-2004) keletkezett, tízezer hektárra szóló szőlőtelepítési jogok közül eddig több mint ötezer hektárról nem rendelkeztek a gazdálkodók. "Ha a termelők nem lépnek, akkor a szőlőtelepítési jog visszaszáll az államra, és a telepítési jogtartalékból augusztus elseje után vásárolni is lehet majd" - emlékeztet Soproni Horváth Lajos. A telepítési jogot, mint mezőgazdasági vagyoni értékű jogot a jogtulajdonos értékesítheti, a telepítési jogtartalékban lévőket viszont az MVH már csak az erre vonatkozó jogszabály (86/2009. VII. 17.) FVM rendelet) szerinti áron adhatja el. A rendelkezés értelmében "a kiadott újratelepítési jogért fizetendő ellenérték egységösszege hektáronként legalább húszezer forint, de nem haladhatja meg a százötvenezer forintot."

"Szőlőt a termelő csak telepítési engedély birtokában telepíthet, ez az engedély nem jár kötelezettségekkel. Ha a termelő helyzete nem teszi lehetővé a telepítést, úgy nem kell elvégeznie, csupán a talaj védelmére vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően kell művelnie a földet. Az engedély érvényességi idején belül élhet jogával, hogy a telepítést elvégezze. Az újratelepítési jogot bárhol az országban felhasználhatja szőlőültetvény telepítésére alkalmas területen, vagy olyan termelő részére értékesítheti, aki telepítéshez kívánja felhasználni" - részletezi a sajtófőnök. Telepítési engedélyt az MVH csak akkor adhat a kérelmezőnek, ha az rendelkezik annyi újratelepítési joggal, amekkora ültetvényt telepíteni kíván. Engedély nélkül tilos szőlőt telepíteni, így újratelepítési jog nélkül a telepítés nem lehetséges.
hirdetes

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

halak betegségei

lehetnek fertőző eredetűek, amelyeket vírusok, baktériumok, algák és gombák okoznak, ide... Tovább

Tovább a lexikonra