Használd fel a szedret, mutatom, hogyan!

Érik a szeder! - Így használhatod fel!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szeder egy nagyon sokoldalúan felhasználható, isteni finom különlegesség, amit sajnos sokan már nem is ismernek. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan és mire használhatjátok fel a szedret, érdemes tehát velem tartani!

Így használd fel a szedret

A szeder jellegzetességei

A szedernek több mint 375 fajtáját ismerjük, ezek pedig szinte az egész világon elterjedtek. Elterjedtsége, ízletes gyümölcs és felismerhetősége miatt rendkívül népszerű a gyűjtögetők körében. Számos kultúrfajta alkalmazkodott az magyarországi éghajlathoz. Ilyenek például a földi szeder (Rubus fruticosus agg.), a hamvas szeder (Rubus caesius L.), és a kövi szeder (Rubus saxatilis L) is.

Ezek és hasonló fajok felismerése nem nehéz, hiszen sok közös jellegzetes ismertetőjellel rendelkeznek. A szeder egy fás szárú növény, amelynek íves ágai akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ahol szúrós, horgos tüskékkel borított ágai a földhöz érnek, ott új gyökereket vernek, így könnyedén alakulhatnak ki sűrű szederbokrok, amik aztán egyre nagyobb területre terjednek szét.

Kétnyári növényekként a szedrek új hajtásai nem hoznak virágot és termést az első évben. A második szezonban a szárakon kisméretű fehér vagy rózsaszín virágok jelennek meg, közepükből kiágaskodó sárga porzószálakkal. A szeder gyümölcse nem számít bogyónak, hanem számos apró csonthéjas termésből tevődik össze. A gyümölcsök eleinte fehérek vagy zöldek, majd érésük során idővel piros, és végül kékes-fekete színűvé válnak. 

Szederszedés a vadonban

Bármilyen helyen találkozhatsz szederrel, ahol elegendő napfény áll rendelkezésre. Érdemes természetes réteken, mezők szélén, folyók és tavak partján és városi utak mentén keresni őket. Olyan helyeken is rájuk bukkanhatsz, ahol a földet feldúlták – lekopaszított vagy elhagyatott földeken, de akár korábbi erdőtüzek helyén is. Legtöbb típusuk a kiegyensúlyozottan nedves környékeket kedveli, de bizonyos fajtái nedves mocsarakban, míg mások száraz, homokos területeken nőnek.

A szedrek nyár végétől őszig érnek, ekkor érdemes tehát gyűjtőhadjáratra indulni, azonban csak az érett gyümölcsöket érdemes leszedni, ugyanis később a leszedett darabok nem érnek tovább. A szedrek és hasonló jellegű gyümölcsök szüretelése közben erősen ajánlott védőkesztyűket viselni. A bokrok sűrűk és látszólag áthatatlanoknak tűnnek, hegyes tüskéi pedig könnyedén átszakítják a ruhákat és a bőrt is.

Habár az összes szederhez és málnához hasonló gyümölcs fogyasztása biztonságosnak számít, nem szabad határozó kézikönyv nélkül útnak indulni. Ezek segítenek, hogy egyértelműen megkülönböztethesd az esetleges veszélyes terméseket az ehetőektől. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod fel a leszüretelt szedret!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

Tovább a lexikonra