A paradicsom betegségei - kórokozó kisokos kertészeknek, tudd meg Te is milyen betegsége van paradicsomodnak

A paradicsom betegségei

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A paradicsom betegségei amiket muszáj tudnod

Szeptória

Ez is az idősebb leveleken kezdődik apró, kerek, vizenyős, sötét peremű foltok képében. A foltok ezesetben is fokozatos sötétedést mutatnak, megnőnek, összeolvadnak, végül közepük elhal. A szeptória az idősebb alsó levelektől fölfelé haladva fertőz, ezek megtámadott levelek elsárgulnak, beszáradnak és lehullanak. A virágkocsányokon és olykor a szárakon is megjelenhetnek ilyen jellegű foltok, de a termések mindig érintetlenek maradnak.

Védekezés:  a réz alapú permetezőszerek segíthetnek a fertőzés visszaszorításában.

        

   

Paradicsom lisztharmat

Ez a gomba a levelek felső oldalán, a levélnyeleken és a szárakon is fehér, lisztes foltokat okoz, amik fokozatosan növekednek, hogy végül összefüggő bevonatokat képezzenek a növény felületén. Lassabb növekedés, sárgulás és beszáradás jellemzi a fertőzött részeket. Terjedésének kedvez az alacsonyabb vagy a váltakozó páratartalom és a magas hőmérséklet.

Védekezés:  fontos a megelőzés! Válassz egészséges növényeket, és őrizd meg egészséges állapotukat a termesztés során is. Próbálj a lisztharmattal szemben ellenálló növényfajtát választani, ha a régióban fennáll a fertőzés veszélye. Ha felütötte a fejét a lisztharmat, akkor permetezzünk! Számos lisztharmat-gombaölő szer áll rendelkezésre. Ellenőrizd a címkét, megbizonyosodva arról, hogy a választott termék biztonságos, és megfelel a fertőzött növénytípus védelmére. A gombaölő összetevői között keresd a következő anyagokat: kálium-bikarbonát, neem olaj, kén vagy réz. 

Fuzáriumos hervadás

A hervadás kórokozója a talajban található, ahol a fertőzött növényi maradványokon és a gyökereken keresztül hatol be a növénybe, majd bejutva a szállítószövetek segítségével terjed el. A talaj magasabb nedvességtartalma csak ront a helyzeten, felgyorsítja a folyamatokat, ezért vetésforgóval tudunk védekezni ellene. Fontos a tarlómaradványok időben és alaposan végrehajtott eltávolítása, a és a talaj fertőtlenítése.

Védekezés:  A fuzáriumos hervadással szemben a leghathatósabb védekezés a megelőzés. Mindenekelőtt alkalmazzunk vetésforgót, amelynek lényege, hogy az egymást követő években nem kerülhet ugyanaz a növényt a kertnek ugyanabba a részébe. Ha korábban már megtörtént velünk, hogy a kertünkben nevelt paradicsom fuzáriumos hervadásnak esett áldozatul, akkor mindenképpen javasolt szakítanunk a korábbi gyakorlattal és kifejezetten a betegséggel szemben ellenálló, rezisztens paradicsomfajtákat választanunk. Ez azért nagyon fontos, mivel a kórokozó igen ellenálló és nagy eséllyel áttelel az ágyások, de még a gyep talajában is.

Antraknózis

A kórokozó ezesetben két gomba, amik az érett és túlérett paradicsomokon kerek, enyhén besüppedt foltokat okoznak. Ezek a süppedéseknek a közepén kis fekete pontocskák láthatóak, amiket nedves időben a kórokozók spóráinak bevonata teljesen belep. Ennek is a nedves időjárás és a könnyű homokos talaj kedvez, ezért nagyon oda kell figyelni, mivel a kórokozók a fertőzött talajban, de akár a magvakon is áttelelhetnek.

Védekezés:  a réz alapú permetező anyagok némi védelmet nyújtanak, vágjuk le a növény alsó 12 levelét, ezáltal megakadályozzuk, hogy a levelek kapcsolatba lépjenek a talajjal, és a gombával, illetve öntözéskor vigyázzunk, hogy csakis a paradicsomtő szárát érje víz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR38B85 (X 0962 H)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címeren az elsõrendû... Tovább

állatok rögzítése műtéthez

kisebb beavatkozásokhoz a lovak rögzítésére a legegyszerűbb módszer az -> ajakszorító,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem Paradicsom