A paradicsom betegségei - kórokozó kisokos kertészeknek, tudd meg Te is milyen betegsége van paradicsomodnak

A paradicsom betegségei

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A paradicsom betegségei amiket muszáj tudnod

Fekete foltosság 

Ez a baktérium a paradicsom levelein támad, ahol 1-3 mm hosszú, sötét, sárga szegélyű foltokat hoz létre, amik akár összeolvadva egybefüggő felületté is válhatnak a levelek peremén, vagy az erezet mentén. Ugyanezek a foltok aztán a szárakon és a kocsányokon is megtalálhatóak lesznek, majd a termésen is jelentkeznek, enyhén kiemelkedő sötét foltok formájában.

Védekezés: a réz alapú permetezőszerek segíthetnek a fertőzés visszaszorításában.

Alternária

Ez inkább a már idősebb leveleken látható, leginkább a nyár közepétől megjelenő szabálytalan sötétbarna foltokat jelenti. A foltosodás kezdetben kis felületen, később azonban egész nagy részeken is megjelenik. A nagyobb foltokon jellegzetes koncentrikus körök láthatóak, melyek szegélye sárga.

Súlyosabb fertőzés esetén a foltok összefolynak, a levelek pedig elhalnak. A szárakon keletkező hosszúkás foltok gyakran a szárak törését is okozzák, a virágkocsányokon képződők pedig a virágok és a termések lehullását eredményezik.  A foltok nem állnak meg a felszínen, az alattuk lévő húsos szövet befeketedik. 

Védekezés: Itt is a megelőzésen van a hangsúly, mivel a már megtelepedett kórokozókat nehéz elpusztítani Csak megbízható, garantáltan fertőzésmentes vetőmagot vessünk. Tartsunk be egy legalább 2-3 éves vetésforgót. Megfelelő szellőztetéssel, esetleges fűtéssel tartsuk szárazon a lombfelületet. Ha már megjelentek a betegség tünetei, a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, fokozzuk a szellőztetést, és gátoljuk a betegség terjedését valamely növényvédőszerrel: Dithane M45, Ridomil Gold. 

Olajbarna levélfoltosság

A betegség kórokozója egy gomba, amit paradicsom korompenésznek is hív a köznyelv. A levelek fonákján olajzöld, később egyre barnásabb, sűrű bársonyos bevonatokat képez. A levelek felső részén világoszöld vagy sárga szétszórt foltok találhatóak, amik igen gyorsan szétterjednek, összeolvadnak, majd a fertőzött levelek elhalását okozzák. Súlyos fertőzés esetén a paradicsom összes levele elszárad, de többnyire nem hullanak le. A terméseket a betegség szerencsére nem károsítja közvetlenül.

Védekezés: a védelem alapja az ellenálló fajták termesztése, a termesztés helyének megfelelő szellőztetése, a fertőzött növények időben elvégzett eltávolítása, a megfelelő öntözés, valamint a szerszámok és a szerkezet fertőtlenítése. A veszélyeztetett állományokat megelőzés céljából réz-, ditiokarba-mát- vagy morfolinalapú készítményekkel lehet kezelni.

Fitoftóra

A más néven paradicsomvésznek is nevezett betegség az idősebb levelek peremein támad. Itt nem körülhatárolt, szürkészöld, vizenyős , barnuló foltokat képez, amik gyorsan szétterjednek az egész levéllemezen. Nedves időben a levelek fonákján jellegtelen fehér bevonatai képződnek a kórokozónak. A fertőzött levelek gyorsan hervadnak, megfeketednek, összezsugorodnak és végül elpusztulnak. Hasonló jellegű foltok jelenhetnek meg hosszanti irányban a szárakon és a levélnyeleken is.

A terméseken apró szürkészöld foltocskákat vehetünk észre, amik aztán gyorsan szétterjednek, a hús a foltok alatt megkeményedik, mélyen barnás színt kap. A betegség tünetei a szüretelést követően is terjednek. A súlyosan fertőzött növények áthatóan kellemetlen bűzt árasztanak magukból a bomlás során. 

Védekezés: Itt is fontos a megelőzés! Sose ültess ugyanoda, ahova az előző évben, ugyanis a talajban könnyedén áttelelnek a gombaspórák, amik bajt okozhatnak. Mindig szabadulj meg az elhalt növényi részektől, tarts rendet a paradicsom körül, ne engedd elszaporodni a gyomokat se. A betegség megelőzésére használhatunk kontakthatású, réztartalmú permetszert. Ha már a növények intenzív fejlődési szakaszban vannak, akkor felszívódó szert kell használni. Legalkalmasabb növényvédőszerek: Ridomil Gold, Acrobat MZ, Curzate, Previcur + Champion. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagyvédelmi öntözés

a víz fagyásakor felszabaduló hó felhasználása a —>fagykár elhárítására. Kis... Tovább

PR36K20 (X 1021 B)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem Paradicsom