notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mezőgazdaság a növekedés motorja

Hirdetés

A mezőgazdaság a növekedés motorja

P.M.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mezőgazdaság volt tavaly a magyar gazdaság növekedésének motorja, teljesítménye a megelőző évhez képest 22 százalékkal növekedett, a bruttó hozzáadott értékből pedig az ágazat 4,8 százalékkal részesedett - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára egy őrségi gazdafórumon. A következő hét év uniós támogatásairól elmondta, hogy míg uniós szinten 48 milliárd euróval csökken a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása, addig Magyarország estében ez az összeg 1,9 milliárd euróval nő, ami javítani fogja az ország versenyképességét.

A mezőgazdaság a növekedés motorja

A mezőgazdaság volt tavaly a magyar gazdaság növekedésének motorja, teljesítménye a megelőző évhez képest 22 százalékkal növekedett, a bruttó hozzáadott értékből pedig az ágazat 4,8 százalékkal részesedett - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára egy őrségi gazdafórumon.

 

A következő hét év uniós támogatásairól elmondta, hogy míg uniós szinten 48 milliárd euróval csökken a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása, addig Magyarország estében ez az összeg 1,9 milliárd euróval nő, ami javítani fogja az ország versenyképességét.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

A mezőgazdaság a növekedés motorja

Részletezése szerint a SAPS hektáronként várhatóan 137 euró lesz évente, amihez 77 euró társulhat, ha a gazdák megfelelnek a környezetvédelmi szempontok érvényesítésének, a `zöldítés` feltételeinek, a fiatal gazdák pedig további 64 eurós hektáronkénti támogatásra is számíthatnak.

Hirdetés

 

Az őriszentpéteri gazdafórumon V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési-képviselő jelöltje a vidékfejlesztés prioritásai közé sorolta a tudásátadás innováció elősegítését, a vidéki gazdaságok versenyképességének fokozását, a helyi termékek piacra juttatásának elősegítését, a természetközeli gazdálkodás és a szegénység csökkentését is.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

A mezőgazdaság a növekedés motorja

V. Németh Zsolt elmondta: közvetlenül vidékfejlesztésre kevesebb pénz áll majd rendelkezésre, mint eddig, de szeretnék elérni, hogy más programokból is legyenek bevonhatók kiegészítő források, amelyekre eddig agrárvállalkozások nem pályázhattak. Példaként említette az energiahatékonyságot és a környezetvédelmet is szolgáló uniós programokat.

Hirdetés

 

Az őriszentpéteri művelődési ház nagytermét megtöltő gazdafórumon többen is túl magasnak tartották a földbérleti díjakat, ezért javasolták, hogy központilag, vagy régiónként legyen maximálva a díj. Volt olyan hozzászóló is, aki állítása szerint osztrák tulajdonostól bérli borsos áron a földet.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

A mezőgazdaság a növekedés motorja

Czerván György elképzelhetőnek nevezte, hogy régiónként határt szabjanak a földbérleti díjak emelkedésének, amelyet most - szavai szerint - a kereslet és kínálat szabályoz.

 

Azt a konkrét esetet pedig, amikor osztrák tulajdonos adja bérbe a földet magyar gazdálkodónak a szaktárca jogászai vizsgálják majd meg, mert egy ilyen ügyletnek aligha lehet törvényes alapja - mondta.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 216
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 565 337
Közösség

talajuntság

a termesztett növények fejl.-ét gátló tünetcsoport. Főleg ->monokultúra, esetleg egy-egy faj... Tovább

osztódó szövet (merisztéma)

egymáshoz szorosan illeszkedő, sokszögletű, vékony, főként pektinből álló sejtfalú,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 4.7