hirdetes

A mangalica és az oroszok is nyerni fognak

A túltermelés után egyensúlyba került a mangalicapiac, több helyen egyenesen azt írták: túlélte a válságot. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint a belső átrendeződés jót tett az iparágnak, bár Oroszország rövidesen az egész húspiacot újraformálhatja.
Mezőgazdasági nagyhatalommá válik Oroszország a következő években, megszűnnek felvevőpiac lenni, inkább exportálnak majd - jósolta az AgrárHaszonnak adott interjújában Tóth Péter. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) elnöke szerint a különlegességeket továbbra is el lehet majd adni a keleti nagyhatalomnak, de 2012 végére 90 százalékos önellátást szeretnének elérni a húsiparban, így a hagyományos termékeket aligha veszik majd meg. Miközben ma még sok belga, dán, holland, német termelő abból él, hogy a felesleget Oroszországba importálja, ez a lehetőség rövidesen megszűnik, új piacokat kell keresni. Az oroszok több százmilliárd eurós befektetéssel fejlesztik mezőgazdaságukat, és mindenhol genetikát és technológiát vásárolnak - állítja Tóth Péter, s hozzáteszi: az oroszok már őket is megkeresték, hogy mangalicaállományt vegyenek, de a MOE nem támogatja hazánk monopolhelyzetének felszámolását.

A mangalicapiac egyébként éppen mostanában kezd stabilizálódni. A kezdeti lelkesedés egyenetlen minőséget és túltermelést hozott, majd a válság miatt sokan kiszálltak, s az elmúlt években átalakult a mangalicatartás. Tóth Péter szerint most 10-15 nagyobb telep termel külföldi piacokra és nagyáruházaknak, emellett nagyjából 150 kistermelő látja el a helyi piacokat. Egyelőre nem cél a növekedés, annyit akarnak termelni, ami el is fogy, még ha itthon mostanában kevés mangalicahús marad is. A külföldi piacok ugyanis növekedőben vannak, Japán, Németország, Svájc, Ausztria mostanában kezdett nyitni a különlegességre, de a hús jó részét még mindig Spanyolországba exportálják, ahonnan érlelés után sok mangalicatermék távozik az Egyesült Államokba is. Új piac lehet a jövőben Dél-Korea, Kína, Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa, Laosz, errefelé ugyanis jó pénzt fizetnek a zsíros, minőségi húsért. A szakember úgy számítja, 2011-2012 körül megindulhat a számbeli növekedés, ha arra igény is van a piacon - derül ki az AgrárHaszon interjújából.

Addig is igyekeznek népszerűsíteni a magyar különlegességet. Ennek fő fóruma az ingyenesen látogatható Mangalicafesztivál, melyet már harmadik alkalommal rendeznek meg ezen a hétvégén Budapesten, a Vajdahunyad várában - kóstolóval, főzőversennyel, élőállat-kiállítással és zenei programokkal.
hirdetes

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Rovarölo Confidor 200 OD

Rovarölő permetezőszer burgonyában burgonyabogár, levéltetvek, őszibarackban levéltetvek,... Tovább

Gombaölo Folicur Solo

Gombaölő permetezőszer csonthéjasok, alma, szőlő gombabetegségei ellen és őszi... Tovább

Tovább a lexikonra