A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök ápolása- részletes útmutató nyári zöldség termesztéshez

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Okra

Az okra kifejezetten szereti a forró időjárást. Az utolsó fagy után jó néhány héttel, közvetlenül a kerti talajba ültesd. Ha házon belül nevelt palántákat szeretnél kiültetni a kertbe, akkor légy velük rendkívül óvatos, mert nagyon érzékenyek a gyökereik.

Napos helyre, gazdag talajba kerüljenek, és rendszeresen szüretelj róluk, miután 8-10 centisre nőttek. Ne hagyd, hogy túlérjenek, különben a palánták nem teremnek majd tovább.

Az okra mellé remek társak a görögdinnyék, az uborkák és a padlizsánok is.

Manoa saláta

Sok más salátafajtával ellentétben a Manoát kifejezetten trópusi körülmények között tenyésztették ki, így rendkívül jól tűri a forró, nyári időjárást. Habár mérete viszonylag kicsi, bármilyen receptben helyettesítheted vele a hagyományos salátaleveleket.

Ültesd jó vízelvezetésű, gazdag talajba, ahol sok napfény éri majd. Ne felejtsd el rendszeresen öntözni, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon alatta.

A Manoa saláta kukorica és uborka mellett is jól érzi magát.

Padlizsán

A padlizsán egy melegkedvelő zöldség, amit a nyár közepén és végén szokás szüretelni. Mint fentebb olvashattad, a paprikákhoz és paradicsomokhoz hasonlóan a padlizsánok is szeretik a forróságot, ezért legalább három héttel az utolsó fagy után ajánlott csak elültetni őket, jó vízelvezetésű talajba.

Na persze, ezt a meleget is csak akkor képesek elviselni, ha gyökereik folyamatosan nyirkosak maradhatnak a növekedési időszak során. Ajánlott tehát talajtakaróval megőrizni a talaj nedvességét a nyári hónapokban.

A padlizsánokat disznóparéj (amaránt) babok, paprikák, spenót vagy kakukkfű mellé ajánlott ültetni.

Disznóparéj

A disznóparéj (vagy amaránt) szintén egy igazi nyári haszonnövény, ami meleg talajban és tikkasztó napsütésben érzi igazán jól magát. A cékla, a kinoa és a mángold rokonaként a disznóparéjt tápláló levelei vagy magjai miatt szokás termeszteni.

A disznóparéj szinte bármilyen talajban elboldogul, de a legjobb eredmények érdekében jó vízelvezetésű, gazdag földbe ültesd. Tartsd nedvesen a talajt alatta, és szüreteld le, amint látod, hogy a madarak is elkezdtek csipegetni róla.

Jó társ a disznóparéj mellé a padlizsán és a kukorica is.

Malabár-spenót

A Malabár-spenót nem „igazi” spenót, hanem egy trópusi kúszófajta, ami kifejezetten meleg, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát napos vagy félárnyékos helyen. A fagyokat egyáltalán nem tűri, ezért csak bőven az utolsó után ajánlott kiültetni a kertbe.

A Malabár-spenótot valamilyen rácsra, lugasra vagy kerítésre kell felfuttatni, de nagyon egyszerű bánni vele. Szükség szerint szüretelj róla.
Babok és egyiptomi spenót mellett is jól érzi magát.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló jegyei

a ló alapszínétől eltérő, jellegzetes alakú foltok, csíkok, amelyek a lovak azonosítására... Tovább

fajtaleromlás

az a folyamat, amikor az adott fajtában a gazd.-ilag értékes tulajdonságok romlanak.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet Zöldség