A leggyorsabban növő fák – ha most elülteted, néhány év alatt árnyékot adnak

A leggyorsabban növő fák – ha most elülteted, néhány év alatt árnyékot adnak

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Te is szeretnél hatalmas fák árnyékában pihenni a nyáron, a friss levegőt szívva? A fák ültetésének rengeteg pozitív hatása van! Hogy ösztönözzünk, összegyűjtöttük a leggyorsabban növő fákat, amik már tényleg néhány év alatt hatalmas árnyékot adnak.

A leggyorsabban növő fák ültetés

Miért érdemes fákat ültetni?

A fák ültetésének rengeteg előnye van. Minél több fa van a földön, annál egészségesebb lesz a bolygónk, ugyanis nemcsak árnyékot adnak, hanem ezzel egy időben remek  porfogó, valamint zajfogó szerepet is betöltenek. Az állatok számára is tápanyaggal szolgálnak, és vannak olyan fák, amik termése emberek számára is fogyasztható, felhasználható.  Ezért mai cikkünkben mutatunk néhány nagyon könnyen, és gyorsan növő fát, ami a te kertedet is könnyedén díszítheti.

Leggyorsabban növő fák: Közönséges nyír (Betula pendula)

A nyírfa maximális magassága 15 méter – nem mondjuk, hogy egy szempillantás alatt el is éri ezt, de viszonylag hamar növekedésnek kezd majd. A nyír arról ismerhető fel, hogy levélzete rombusz alakú, fogazott világoszöld színű, ami ősszel sárga lesz, majd télre lehull. A fa idősekk korára a kert igazi éke lehet, hiszen kérge akkorra fekete, fehér színre vált. Azért is érdemes nyírfát választani, mert nagyon könnyen nevelhető, nincsenek nagy igényei, viszont ellenállóképessége kivételes, a keményebb teleket, fagyokat is minden nehézség nélkül kibírja, és még a városi szennyezett levegő sem akadály számára. 

Leggyorsabban növő fák: Magas kőris (Fraxinus excelsior)

A magas kőris egyszerűen csodálatos, olyan hatalmas lombkoronával rendelkezik egy-egy kifejlett faj, hogy a szomszéd is biztosan megirigyli majd, ráadásul viszonylag gyorsan i s növekszik, hiszen listánkra is éppen ezért került rá. Egyes források szerint akár 40 méteres is lehet…hatalmas! Lombozata csodás zöld színű, levelei összetettek. Mivel a városi levegőt, és a magas sótartalmat is tűri, ezért gyakran használják az utak melletti fásítási programokra is, de díszfának is ideális választás, hiszen csodaszép.

Leggyorsabban növő fák: Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)

Egy különlegesség is kerül a gyorsan növő fák listájára….persze szerintünk minden egyes fa nagyon különleges! Ez a lombhullató fa, ahogyan a neve is mutatja, Kelet-Ázsiában őshonos, ahol 15 méteres példányok gazdagítják a tisztásokat, parkokat, udvarokat. Hazánkban, az itteni körülmények mellett nem nő meg ilyen nagyra, de attól még nagyon szép, és különleges. Inkább kisebb fa, nagyobb többtörzsű cserje lesz csak belőle, de pont ezért nagyon jó kerti díszítőelem, ami még árnyékot, és frissességet is ad. A levele nagyon dekoratív, és május környékén virágokat is hoz, amik később terméssé fejlődnek.

Selyemakác (Albizia julibrissin)

Tudtad, hogy a selyemakác egyenesen Perzsa Birodalomból származik? Bár alig 10 méter magasra nő maximálisan, mégis nagyon mutatós növény, ami ráadásul gyorsan is nő. A szárnyalt levelei csodálatosak, ahogyan a nyár folyamán nyíló rózsaszín virágai is. Ősszel sem rossz látvány, ahogyan a levelei élénk sárga színben pompáznak, és őszre még termés is lesz rajta. Egyébként a fehér akác (Robinia pseudoacacia ‘Unifolia’) is remek választás, az is viszonylag gyorsan nő.

Szomorúfűz (Salix alba ‘Tristis’)

A neve szomorú, azonban te miniden pillanatban boldog leszel majd, amikor csak ránézel! Körülbelül 10-20 méter a maximális magassága, különlegességét az aranysárga, földig érő, csüngő hajtásai adják, melyek világoszöld levelek sorakoznak. Gyerekeknek is jó búvóhely a levelek között játszani. leginkább vízpartok közelében szoktunk látni, de nagyobb kertekben is érdemes próbálkozni vele, hiszen egyébként egyszerűen nevelhető, nem túl kényes, csak a vízigényére kell ügyelni! 
 

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kecskeméti Fõiskola (KF-GAMFK)

Fõiskola Képzések: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki; kertészmérnöki;... Tovább

bárányok felnevelése, ápolása, takarmányozása

a báránynevelés időtartama a születéstől a tejtáplálás (anyatej, ill. tejpótló... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet