Lehetséges, hogy drégébb lesz a kenyér ősztől

hirdetes

Lehet, hogy drágulni fog a kenyér

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A pékek emelni szeretnék a kenyerek és péksütemények árát, de ezt sokan nem tartják logikus döntésnek, ugyanis az orosz embargó miatt nagy valószínű, hogy le fog esni a búza ára és ennek így nem lesz értelme.

Kenyér

Ősztől a pékek legalább 25-30 százalékkal szeretnék emelni a kenyér és a péksütemények árát. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára értetlenül áll a helyzet előtt, ugyanis nem éppen olyan időszak elé nézünk, ami alkalmas egy ilyen lépésre. Először is a kenyér búzatartalma csak 17 %, ezért nem érti a minisztérium, miért erre hivatkoznak a pékek az áremeléssel kapcsolatban.  Ráadásul az orosz exporttilalom miatt elég nagy mennyiségű búzafelesleg kerül a piacra, ami miatt leeshetnek az árak. Ezért nem valami jó ötlet ilyen körülmények között megemelni az árakat.

Kenyér

Nagy István szerint a pékek is részesülnek a rezsicsökkentésben, ezért a kiadásaik is kevesebbek lesznek. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke véleménye pedig az, hogy az étkezési búza ára régen jóval magasabb volt, legalább 70-90 forint kilónként, ma viszont ez az ár csak 53 forint. Viszont a kenyér annak idején se volt drágább. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azzal indokolja a drágulást, hogy a gabona egy hónap alatt legalább 20%-al drágult és a forint is gyenge, ezért az alapanyagok sokba kerülnek.

Kenyér

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a pékségek nemcsak multiknak szállítanak, hanem hazai kiskereskedőknek is, ezért erre nem érdemes hivatkozni az árak növelése kapcsán. Bár elismeri, hogy a pékségeknek nem könnyű a helyzete, de az árak emelése ebben a helyzetben, amiben jelenleg vagyunk, nem valami jó ötlet. Ráadásul még nem tudjuk, hogy milyen lesz a nemzetközi piac helyzete a közeljövőben, mert az utóbbi hetekben elég nagy változások történtek.

Kenyér

Az orosz embargó hatásai ugyanis lehet, az uniós gazdaságban, így a magyar gazdaságban is jelentkezni fognak. Még nem tudjuk pontosan, hogy alakul a jövő és hogy lesz-e egyáltalán válsághelyzet, éppen ezért nem szabad elkapkodni addig az ilyen döntéseket, amíg nem látunk tisztán.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hideg levegős szénaszárító

a szálastakarmányok, különösen a pillangósok viszonylag kis tápanyagveszteséggel járó és... Tovább

ló járáshibái

ált. a ló lábállásának hibáiból (szabálytalan lábállások) eredő rendellenes... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet