Tavaszi gyep átvetés - Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket. Ebben a cikkben most lépésről-lépésre elmagyarázzuk hogyan kell átvetni a gyepet.

gyeptermesztés

Tavaszi gyep átvetés

Az extrém hideg és a nagyon nedves viszonyok egyformán károsak a fűre télen, különösen akkor, ha az udvaron lévő pázsiton nagy a gyalogosforgalom, legyen szó háziállatok tornáztatásáról, játékot játszó gyerekekről vagy emberekről, akik a háztól a garázsig átsétálnak. Még a lehető legjobb gyepápolás mellett is előfordulhat, hogy a fű csupasz foltokkal és elhalt fűvel emelkedik ki a hideg, nedves hónapokból.

Ha követjük a pázsit túlvetésének helyes módszerét, a tavaszi és nyári melegebb időjárásra időben visszaállíthatjuk a legjobb megjelenést.

HOGYAN VESSÜK ÁT A GYEPET 6 LÉPÉSBEN


Az átvetés az, amikor óvatosan eltávolítjuk a gyepről az elhalt füvet, a gyomokat és a mohát, eltávolítjuk az élő mohát és gyomokat, majd új maggal bevetjük azokat a területeket, ahol a fű elvékonyodott.

Ez javítja a pázsit általános megjelenését, és az erősen növekvő friss fű megnehezíti a gyomok és a moha visszatérését.

A tavasz jó időszak a gyep átvetésére vagy a fűben lévő foltok javítására. Nyáron ne végezzünk átvetést, mert túl forró és száraz lesz a talaj, és sok időt veszítünk a vetés utáni öntözéssel, és nehézségekbe ütközhetünk. Nincs értelme átvetni télen sem, amikor a hőmérséklet túl hideg a növekedéshez, és csak az történik, hogy az éhes madarak ellopják a pázsit magjait.

Szükséged lesz:

  • Egy fűnyíró
  • Gyepgereblye
  • Egy kerti villa
  • Mohairtó
  • Gyep műtrágya
  • Gyepmag
  • Öntözőkanna vagy tömlő szórófejjel, vagy öntözőrendszer

1.    NYÍRJUK A GYEPET


Az első lépés a fű lenyírása, körülbelül 2 cm hosszúságúra vágva. Ezzel tisztább lesz a pázsit, és azt is láthatjuk, hogy mely területeken van leginkább szükség a túlvetésre.
Száraz napon végezzük el a vágást, amikor még nem esett eső, így a fű kisebb valószínűséggel tömíti el a fűnyíró pengéit. Soha ne vágjunk füvet, ha a fű fagyos.


2.    ELTÁVOLÍTSUK EL A HOLT FÜVET, A GYOMOT ÉS A MOHÁT


A következő lépés a pázsit felgereblyézése, és az elhalt fű, moha és gyom eltávolítása.

3.    GYEPSZELLŐZTETÉS


Most nyissuk meg a talajt a pázsit levegőztetésével, különösen, ha az tömör és télen át vizes volt, hogy javítsuk a vízelvezetést és a szellőzést a fű gyökerei körül.

Ennek legegyszerűbb módja, ha egy kerti villa tüskéit két 4 centire beleütjük a talajba, megmozgatjuk, majd kicsit feljebb lépünk azon a területen, amelyen felülvetünk, és addig ismételjük a folyamatot, amíg az egész területet be nem fedi.


4.    MŰTRÁGYÁZÁS


Ha több hónapja, vagy ősz óta nem trágyázzuk a pázsitot, érdemes most trágyázni, hogy a meglévő fű fellendüljön.

Válassz olyan tavaszi műtrágyát, amely nitrogénben gazdag, hogy segítsd a fű zöldellését és vastagságát. Miután felvitted és beöntötted, körülbelül négy nappal később folytathatjuk az átvetést.

Ha azonban a pázsit tele van mohával és terjedő gyomokkal, használhatunk kombinált gyeptakarmányt és gyomirtót.


5.    VESD EL A FŰMAGOT


A beszállító által ajánlott mennyiségben szórd ki a kiválasztott fűmagot az átvetéshez – alaposan ellenőrizd a csomagot.

A fűmag ültetésénél a legjobb eredmény elérése érdekében keverjük össze a magot némi pázsit termőtalajjal, hogy egyenletesebben terüljön el, és hogy a talaj és a fű további lendületet kapjon.

6.    GONDOZÁS

Az újonnan elvetett fűmagot nedvesen kell tartani, mivel csírázik és gyökerezik. A vetés után azonnal öntözzük szórófejes tömlővel, rózsával ellátott öntözőkannákkal vagy nagyobb területek esetén öntözővel. Ha a következő napokban nem várható eső, folytasd az öntözést 2-3 naponta.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

13/2006. (II. 7.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés