Az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) jelentése szerint 2012-ben több időjárási rekord is megdőlt. A Föld legrosszabb éve 2012, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, agrár, mezőgazdaság

hirdetes

A Föld egyik legrosszabb éve volt 2012

Az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) jelentése szerint 2012-ben több időjárási rekord is megdőlt. Az átlaghőmérsékletet tekintve 2012 a tíz legmelegebb év között volt globális szinten, ráadásul a tengerszint-emelkedés, az észak-sarki és grönlandi jégtakaró csökkenése, a szén-dioxid-kibocsátás is megdöntötte, vagy majdnem megdöntötte a korábbi rekordokat.

Az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) jelentése szerint 2012-ben több időjárási rekord is megdőlt. A Föld legrosszabb éve 2012, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, agrár, mezőgazdaság
A Klíma állapota 2012-ben című, 260 oldalas jelentésben 52 ország 384 kutatója által összegyűjtött adatokat elemezték a szakemberek, hogy bemutassák a Földön az elmúlt évtizedekben történt klimatikus változásokat. Tom Karls, az amerikai Országos Klimatikus Adatközpont igazgatója elmondta, hogy ezek az adatok részleteiben már megjelentek, de fontosnak tartja, hogy összeállítsanak egy átfogó jelentést a helyzetről.

A Föld legrosszabb éve – Jelentős változások 

Kathryn Sullivan, a NOAA igazgatója elmondta, hogy a kulcsfontosságú mutatókban jelentős változások történtek. Tavaly drámai mértékben nőtt az óceánok vízhőmérséklete, nyáron rekord nagyságban olvadt az északi-sarki jégtakaró és a grönlandi jégtakaró nagy része, és a tengerszint-emelkedés is rekordot döntött.

A Föld legrosszabb éve – Globálisan magas volt a hőmérséklet

A földfelszíni hőmérsékletet illetően a tavalyi a nyolcadik-kilencedik legmelegebb év volt globálisan 1885 óta; ez volt az az év, amikor rögzíteni kezdték a meteorológiai adatokat az Egyesült Államokban. 2012 az Egyesült Államokban és Argentínában minden idők legmelegebb éve volt. A jelentés szerint a 2012-es globális hőmérséklet 0,14-0,17 Celsius-fokkal haladta meg az 1981–2010-es időszak átlagát. A NOAA adatai szerint az eddigi legforróbb év 2010 volt; Tom Karl a hőmérsékleti adatokkal kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedek 10 legforróbb éve az elmúlt 15 évben volt.
hirdetes

A Föld legrosszabb éve - Régen minden jobb volt

Az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012-ben: nyári minimum kiterjedése 3,42 millió négyzetkilométer volt. Ez a legkisebb mérés a műholdas megfigyelések 34 évvel ezelőtti kezdete óta. A grönlandi jégtakaró olvadása négyszer akkora területet érint, mint 1981–2010 között átlagosan. Ezzel szemben a déli-sarki jég kiterjedése rekord nagyságú volt.
hirdetes
 
A tengerek felületén mért átlaghőmérséklet a tizenegyedik legmagasabb volt 2012-ban, miközben a tengerek szintje rekordmagasságra emelkedett: az elmúlt évtizedben évi átlag 3,2 milliméter a növekedés. A nagy párolgás miatt folytatódott a tengerek sósabbá válásának folyamata; a megfigyelések szerint ez még 2004-ben kezdődött.

A Föld legrosszabb éve – Emelkedtek a kibocsátások is

Tovább emelkedett az üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid koncentrációja. A szén-dioxid-kibocsátás újabb rekordot döntött: 2012-ben elérte a 9,7 milliárd tonnát. Az északi-sarki mérőállomások adatai alapján 2012-ben a szén-dioxid koncentrációja az északi félteke légkörében először haladta meg a kritikusnak tartott 400 ppm-et.
 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


juhnyáj

nagyobb számú juhból álló egység, amelyben ritkábban különböző korú és ivarú egyedeket... Tovább

zagy

víz és különböző szilárd anyagok (salak, pernye, föld és egyéb hulladékok) keveréke.... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem