Egy gombás betegség pusztítja a paradicsomot és a burgonyát

hirdetes

Pusztít a fitoftóra

Petra, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy olyan gombás betegség jelent meg a színen, ami akár néhány nap alatt elpusztíthatja a paradicsomot és a burgonyát. Nem egyszerű fertőzéssel van dolgunk, ezért vigyázni kell, nehogy eluralkodjon a kerten.

Gombás betegség

Gombás betegség: fitoftóra

Olyan betegség pusztítja a paradicsomot és a burgonyát, ami elől még a krumplibogarak is menekülnek. A gomba neve fitoftóra, ami elhervasztja a növényeket. A jelenséget el is nevezték burgonya- és paradicsomvésznek. Az a veszélyes benne, hogy olyan szinten elroncsolhatja ezeket a zöldségeket, hogy a fertőzés egészen a gumókig is elterjedhet.

Ha besüppedő, szürke foltokat találunk a gumón és száraz, vagy nedves rothadást a szöveteken, akkor a növény valószínűleg fertőzött. A szakemberek a permetezést javasolják a betegség elhárítására, viszont vannak más, hatásos módszerek is, amikkel elkerülhetjük ezeket a károkat.

Egy igen makacs betegségről van szó, ugyanis a gomba spórája akár évekig is eléldegélhet a talajban úgy, hogy végig fertőzőképes marad. A kórokozó a beteg növényi maradványokon, vagy akár a gumó belsejében is telelhet. A betegség két-három nap alatt végezhet a burgonyával és a paradicsommal.

hirdetes

A gomba nagyon szereti a nedves és hideg időt, amikor 18-22 fok van. Ahogy lehűl a levegő, a betegség újult erővel támad. Ez a mostani időjárás pedig nagyon kedvez neki, ugyanis ezen a nyáron nem tombolt a kánikula, hanem inkább a kissé hűvös, esős idő volt a jellemző.

Nem érdemes megvárni, amíg a gomba végez az összes növényünkkel. Célszerű minél többet permetezni, akár a maradék zöld lombfelületeket, akár a még egészségesnek mondható bokrokat, mert mindent meg kell menteni, ami menthető. A félig érett, vagy akár éretlen paradicsomokat is szedjük le, viszont ilyenkor számolnunk kell az élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel. A mankocebek, vagyis rézpótlók esetében három napot, viszont a rezeknél egy hetet is kell várni a szüretelésig.

hirdetes

A tavalyi, elhalt növénymaradványok és a gyomok eltávolításával, vetésváltással, a szellősebb parcellák kijelölésével, az ellenálló fajták felkutatásával, fémzárolt vetőmagvak és gumók beszerzésével érdemes még védekezni ez ellen a makacs betegség ellen. Ami viszont kedvező ennek a betegségnek, az a palántázás, a túl korai vetés és a nitrogéntrágyázás, mert ettől gyengébb szövetűek lesznek a növények. Megelőzésképpen pedig érdemes még többet permetezni.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-08

Már tavasszal foglalkozni kell a gyeppel: 5 lépés a pázsit tavaszi előkészítéséhez

A tavasz létfontosságú időszak a pázsit számára.Ha szeretnéd, hogy egész évben ragyogó legyen a gyeped, akkor ezt az 5 dolgot kell tenned tavasszal vele!

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket lépésenként

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőző növénybetegségek

olyan kóros folyamatok, amelyek kiváltói a beteg növényekről az egészségesre átterjednek... Tovább

ellenanyagok (antitestek, immunglobulinok)

a bulinokhoz tartozó, sajátságos szerkezetű fehérjék, amelyek a szervezetben antigén... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés