Egy gombás betegség pusztítja a paradicsomot és a burgonyát

Pusztít a fitoftóra

Petra, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy olyan gombás betegség jelent meg a színen, ami akár néhány nap alatt elpusztíthatja a paradicsomot és a burgonyát. Nem egyszerű fertőzéssel van dolgunk, ezért vigyázni kell, nehogy eluralkodjon a kerten.

Gombás betegség

Gombás betegség: fitoftóra

Olyan betegség pusztítja a paradicsomot és a burgonyát, ami elől még a krumplibogarak is menekülnek. A gomba neve fitoftóra, ami elhervasztja a növényeket. A jelenséget el is nevezték burgonya- és paradicsomvésznek. Az a veszélyes benne, hogy olyan szinten elroncsolhatja ezeket a zöldségeket, hogy a fertőzés egészen a gumókig is elterjedhet.

Ha besüppedő, szürke foltokat találunk a gumón és száraz, vagy nedves rothadást a szöveteken, akkor a növény valószínűleg fertőzött. A szakemberek a permetezést javasolják a betegség elhárítására, viszont vannak más, hatásos módszerek is, amikkel elkerülhetjük ezeket a károkat.

Egy igen makacs betegségről van szó, ugyanis a gomba spórája akár évekig is eléldegélhet a talajban úgy, hogy végig fertőzőképes marad. A kórokozó a beteg növényi maradványokon, vagy akár a gumó belsejében is telelhet. A betegség két-három nap alatt végezhet a burgonyával és a paradicsommal.

A gomba nagyon szereti a nedves és hideg időt, amikor 18-22 fok van. Ahogy lehűl a levegő, a betegség újult erővel támad. Ez a mostani időjárás pedig nagyon kedvez neki, ugyanis ezen a nyáron nem tombolt a kánikula, hanem inkább a kissé hűvös, esős idő volt a jellemző.

Nem érdemes megvárni, amíg a gomba végez az összes növényünkkel. Célszerű minél többet permetezni, akár a maradék zöld lombfelületeket, akár a még egészségesnek mondható bokrokat, mert mindent meg kell menteni, ami menthető. A félig érett, vagy akár éretlen paradicsomokat is szedjük le, viszont ilyenkor számolnunk kell az élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel. A mankocebek, vagyis rézpótlók esetében három napot, viszont a rezeknél egy hetet is kell várni a szüretelésig.

A tavalyi, elhalt növénymaradványok és a gyomok eltávolításával, vetésváltással, a szellősebb parcellák kijelölésével, az ellenálló fajták felkutatásával, fémzárolt vetőmagvak és gumók beszerzésével érdemes még védekezni ez ellen a makacs betegség ellen. Ami viszont kedvező ennek a betegségnek, az a palántázás, a túl korai vetés és a nitrogéntrágyázás, mert ettől gyengébb szövetűek lesznek a növények. Megelőzésképpen pedig érdemes még többet permetezni.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Virsli

A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő... Tovább

gravitáció (általános tömegvonzás)

az anyag legegyetemesebb kölcsönhatása: két pontszerű test egymásra tömegüknek szorzatával... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés