Ezt a 8 gyakori hibát követhetünk el madáretetőnkkel kapcsolatban - így javítsd ki őket

hirdetes

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

TK

Hamarosan beköszönt a tél – ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé és madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve szárnyas barátainkat.

Madáretető

A vadon élő madarak, mint például a pintyek, vörösbegyek, bíborosok, számos kert és táj lakói. Nagyon szórakoztató nőzni őket, különösen akkor, ha etetővel odavonzzuk udvarunkra őket. Az etetőknél gyülekező madárfélék összetétele az évszakok szerint változik, de élénk bohóckodásaik állandó örömet okoznak majd. A vadon élő madarak vonzása meglehetősen egyszerű. Vannak azonban olyan gyakori hibák, amelyekkel elriaszthatjuk, megsebesíthetjük a madarakat, elrontva véletlenül a jó szándékú erőfeszítéseinket. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a következő madáretetési buktatókat, és szárnyas látogatóink egész évben egészségen és boldogan járhassanak hozzánk csemegézni.

hirdetes


Változatosság hiánya


Ahhoz, hogy az udvaron a lehető legkülönbözőbb madarak forduljanak meg, használjunk különféle etetőket. Elterjedtek például a csőetetők, a platformetetők, a gyümölcsetetők és a nektáretetők, ezekkel már madárlátogatók széles körének eleget tudunk tenni. Az ablak külsejére szerelt etető kis énekesmadarak számára különösen szórakoztató, közelről figyelhetjük őket, anélkül, hogy megzavarnánk. Ügyeljünk rá, hogy az etetőnk ne legyenek repedések vagy hasadékok, amelyekbe a madarak beleakadhatnak.

 

 

 


Ritka takarítás


Az etetőket legalább kéthetente alaposan meg kell tisztítani, nedves időben pedig még gyakrabban. A gombák és baktériumok főleg nedves magokon szaporodnak. Ez különösen igaz a nyitott platformos adagolókra. Ezeket minden évszakban hetente meg kell tisztítani. Szappannal, forró vízzel, egy kis hígított fehérítőoldattal kiválóan kimoshatóak, majd tisztítás után alaposan öblítsük el.

hirdetes


Rossz minőségű magok használata


Olcsó magok vásárlása, vagy nem megfelelő tárolása komoly problémákhoz vezethet. Az olcsó madáreledel gyakran sok töltőanyagot tartalmaz, ami a földre kerül. 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

További cikkek ebben a témában


glutelinek

az egyszikűek és a kétszikűek magvaiban levő, vízben nem, híg savakban és lúgokban oldódó... Tovább

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert