Ezt a 8 gyakori hibát követhetünk el madáretetőnkkel kapcsolatban - így javítsd ki őket

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

TK, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hamarosan beköszönt a tél – ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé és madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve szárnyas barátainkat.

Madáretető

A vadon élő madarak, mint például a pintyek, vörösbegyek, bíborosok, számos kert és táj lakói. Nagyon szórakoztató nőzni őket, különösen akkor, ha etetővel odavonzzuk udvarunkra őket. Az etetőknél gyülekező madárfélék összetétele az évszakok szerint változik, de élénk bohóckodásaik állandó örömet okoznak majd. A vadon élő madarak vonzása meglehetősen egyszerű. Vannak azonban olyan gyakori hibák, amelyekkel elriaszthatjuk, megsebesíthetjük a madarakat, elrontva véletlenül a jó szándékú erőfeszítéseinket. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a következő madáretetési buktatókat, és szárnyas látogatóink egész évben egészségen és boldogan járhassanak hozzánk csemegézni.


Változatosság hiánya a madáretetőknél


Ahhoz, hogy az udvaron a lehető legkülönbözőbb madarak forduljanak meg, használjunk különféle etetőket. Elterjedtek például a csőetetők, a platformetetők, a gyümölcsetetők és a nektáretetők, ezekkel már madárlátogatók széles körének eleget tudunk tenni. Az ablak külsejére szerelt etető kis énekesmadarak számára különösen szórakoztató, közelről figyelhetjük őket, anélkül, hogy megzavarnánk. Ügyeljünk rá, hogy az etetőnk ne legyenek repedések vagy hasadékok, amelyekbe a madarak beleakadhatnak.

 

 

 


Ritka takarítás: takarítsd a madáretetődet!


Az etetőket legalább kéthetente alaposan meg kell tisztítani, nedves időben pedig még gyakrabban. A gombák és baktériumok főleg nedves magokon szaporodnak. Ez különösen igaz a nyitott platformos adagolókra. Ezeket minden évszakban hetente meg kell tisztítani. Szappannal, forró vízzel, egy kis hígított fehérítőoldattal kiválóan kimoshatóak, majd tisztítás után alaposan öblítsük el.


Rossz minőségű magok használata a madáretetőben


Olcsó magok vásárlása, vagy nem megfelelő tárolása komoly problémákhoz vezethet. Az olcsó madáreledel gyakran sok töltőanyagot tartalmaz, ami a földre kerül. 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

orrfék és orrfogó

kisebb beavatkozásokhoz a sertés rögzítésére szolgáló eszközök. Az orrfék kender- v.... Tovább

árvízvédelem

a folyók v. vízfolyások töltéskoronáját meghaladó árhullámok v. más módon a folyás... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert