Ezt a 8 gyakori hibát követhetünk el madáretetőnkkel kapcsolatban - így javítsd ki őket

hirdetes

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hamarosan beköszönt a tél – ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé és madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve szárnyas barátainkat.

Madáretető

A vadon élő madarak, mint például a pintyek, vörösbegyek, bíborosok, számos kert és táj lakói. Nagyon szórakoztató nőzni őket, különösen akkor, ha etetővel odavonzzuk udvarunkra őket. Az etetőknél gyülekező madárfélék összetétele az évszakok szerint változik, de élénk bohóckodásaik állandó örömet okoznak majd. A vadon élő madarak vonzása meglehetősen egyszerű. Vannak azonban olyan gyakori hibák, amelyekkel elriaszthatjuk, megsebesíthetjük a madarakat, elrontva véletlenül a jó szándékú erőfeszítéseinket. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a következő madáretetési buktatókat, és szárnyas látogatóink egész évben egészségen és boldogan járhassanak hozzánk csemegézni.

hirdetes


Változatosság hiánya


Ahhoz, hogy az udvaron a lehető legkülönbözőbb madarak forduljanak meg, használjunk különféle etetőket. Elterjedtek például a csőetetők, a platformetetők, a gyümölcsetetők és a nektáretetők, ezekkel már madárlátogatók széles körének eleget tudunk tenni. Az ablak külsejére szerelt etető kis énekesmadarak számára különösen szórakoztató, közelről figyelhetjük őket, anélkül, hogy megzavarnánk. Ügyeljünk rá, hogy az etetőnk ne legyenek repedések vagy hasadékok, amelyekbe a madarak beleakadhatnak.

 

 

 


Ritka takarítás


Az etetőket legalább kéthetente alaposan meg kell tisztítani, nedves időben pedig még gyakrabban. A gombák és baktériumok főleg nedves magokon szaporodnak. Ez különösen igaz a nyitott platformos adagolókra. Ezeket minden évszakban hetente meg kell tisztítani. Szappannal, forró vízzel, egy kis hígított fehérítőoldattal kiválóan kimoshatóak, majd tisztítás után alaposan öblítsük el.

hirdetes


Rossz minőségű magok használata


Olcsó magok vásárlása, vagy nem megfelelő tárolása komoly problémákhoz vezethet. Az olcsó madáreledel gyakran sok töltőanyagot tartalmaz, ami a földre kerül. 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

védőkörzet

Különösen veszélyes fertőző betegségek esetén kerül felállításra,amikor... Tovább

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert