Ezt a 8 gyakori hibát követhetünk el madáretetőnkkel kapcsolatban - így javítsd ki őket

hirdetes

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

TK, SFV

Hamarosan beköszönt a tél – ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé és madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve szárnyas barátainkat.

Madáretető

A vadon élő madarak, mint például a pintyek, vörösbegyek, bíborosok, számos kert és táj lakói. Nagyon szórakoztató nőzni őket, különösen akkor, ha etetővel odavonzzuk udvarunkra őket. Az etetőknél gyülekező madárfélék összetétele az évszakok szerint változik, de élénk bohóckodásaik állandó örömet okoznak majd. A vadon élő madarak vonzása meglehetősen egyszerű. Vannak azonban olyan gyakori hibák, amelyekkel elriaszthatjuk, megsebesíthetjük a madarakat, elrontva véletlenül a jó szándékú erőfeszítéseinket. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a következő madáretetési buktatókat, és szárnyas látogatóink egész évben egészségen és boldogan járhassanak hozzánk csemegézni.

hirdetes


Változatosság hiánya


Ahhoz, hogy az udvaron a lehető legkülönbözőbb madarak forduljanak meg, használjunk különféle etetőket. Elterjedtek például a csőetetők, a platformetetők, a gyümölcsetetők és a nektáretetők, ezekkel már madárlátogatók széles körének eleget tudunk tenni. Az ablak külsejére szerelt etető kis énekesmadarak számára különösen szórakoztató, közelről figyelhetjük őket, anélkül, hogy megzavarnánk. Ügyeljünk rá, hogy az etetőnk ne legyenek repedések vagy hasadékok, amelyekbe a madarak beleakadhatnak.

 

 

 


Ritka takarítás


Az etetőket legalább kéthetente alaposan meg kell tisztítani, nedves időben pedig még gyakrabban. A gombák és baktériumok főleg nedves magokon szaporodnak. Ez különösen igaz a nyitott platformos adagolókra. Ezeket minden évszakban hetente meg kell tisztítani. Szappannal, forró vízzel, egy kis hígított fehérítőoldattal kiválóan kimoshatóak, majd tisztítás után alaposan öblítsük el.

hirdetes


Rossz minőségű magok használata


Olcsó magok vásárlása, vagy nem megfelelő tárolása komoly problémákhoz vezethet. Az olcsó madáreledel gyakran sok töltőanyagot tartalmaz, ami a földre kerül. 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ Nyíregyháza

Kutatóintézet A Debreceni Mezõgazdasági Kamara javaslatára Nyíregyháza város 1926-ban 29... Tovább

pántlikafű (Typhoides arundinacea [L.] Mnch.)

a —>pázsitfüvek családjának tagja. Laza bokrú, hosszú tarackot nevelő, magasra növő... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert