Dolgok, amiket te is megtehetsz a klímaváltozás ellen!

hirdetes

8 dolog, amit neked is meg kell tenned a klímaváltozás ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az elmúlt évek során egyre többször hallhattunk bolygónk hanyatló állapotáról, és a klímaváltozás szó is gyakrabban hangzik el mostanában, mint valaha. Mindez nem véletlen, hiszen egyre gyarapodó társadalmunk egyre több fogyasztással is jár, és a Föld hamarosa nem lesz képes eleget tenni az emberek igényeinek. A legtöbben sajnos azt várják, hogy a politikusok és komolyabb hatalommal rendelkező szervezetek tegyenek valamit környezetünkért, de ha ez valaha is szándékukban állt volna, most nem tartanánk itt. Persze mi magunk is hibásak vagyunk valamilyen szinten, és sokat tehetünk azért, hogy némileg csökkentsük otthonunk pusztulását – ugyanis nincs még egy belőle. Íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehetsz már ma a klímaváltozás ellen!

Ezeket a dolgokat teheted meg a klímaváltozás ellen

Próbálj kevesebb húst fogyasztani

Habár az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának arányát általában 14,4-18 százalék közé becslik, a Worldwatch Institute számos hibára lelt ezekben a számításokban, és elmondásuk szerint a valódi értékek 51% körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy ha leállna a tömegközlekedés, a kereskedelem, és a legtöbb ipari ágazat, akkor is csupán a probléma fele tűnne el. Sokan persze nehezen adnák fel teljes mértékben a hús- és tejtermékek fogyasztását, de ha már a heti bevitelt csökkented, azzal is sokat tehetsz a környezetért.

Válaszd az organikus termékeket

Az organikus élelmiszerek előnye sokak szerint, hogy nem kezelik őket semmilyen kérdéses jellegű vegyi anyagokkal. Sok műtrágyát például olajfinomítások során létrejövő melléktermékekből állítanak elő, így ha kezelt termékeket vásárolsz, azzal bizonyos értelemben az olajvállalatokat támogatod. Sok haszonnövényt továbbá túltrágyáznak a mezőgazdaságban, és az ebből visszamaradó plusz nitrogén az atmoszférában köt ki nitrogén-oxid formájában, ami egy közel 300-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid. 

hirdetes

Vásárolj helyi termékeket

Itt nem feltétlenül a helyi üzletek kínálatáról, hanem a helyileg termelt és előállított termékekről és élelmiszerekről van szó. Az ilyen termékek nemzetközi szállítása rengeteg üvegházhatású gázt enged az atmoszférába.

hirdetes

Ne használd feleslegesen a klímát

A lakossági energiafogyasztás egyik legnagyobb forrása a klímaszabályozás – a fűtés és a hűtés. Használjuk otthon, az autóban munkába menet, és persze a munkahelyen is. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy fagyos téli időben ne fűtsünk otthon, de egész évben mindig pontosan 23 foknak kell lennie minden élettérben, ahol 10 percnél többet töltünk el? Próbáld a klímaszabályozást csak az extrém időjárásban alkalmazni, amikor tényleg szükség van rá. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


SUM 0215

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának idõpontja közepes. A kalászkapelyva... Tovább

ásógép

erőgéppel meghajtott eszköz, amely a kéziásó munkáját utánozva végzi a... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem