Dolgok, amiket te is megtehetsz a klímaváltozás ellen!

hirdetes

8 dolog, amit neked is meg kell tenned a klímaváltozás ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH

Az elmúlt évek során egyre többször hallhattunk bolygónk hanyatló állapotáról, és a klímaváltozás szó is gyakrabban hangzik el mostanában, mint valaha. Mindez nem véletlen, hiszen egyre gyarapodó társadalmunk egyre több fogyasztással is jár, és a Föld hamarosa nem lesz képes eleget tenni az emberek igényeinek. A legtöbben sajnos azt várják, hogy a politikusok és komolyabb hatalommal rendelkező szervezetek tegyenek valamit környezetünkért, de ha ez valaha is szándékukban állt volna, most nem tartanánk itt. Persze mi magunk is hibásak vagyunk valamilyen szinten, és sokat tehetünk azért, hogy némileg csökkentsük otthonunk pusztulását – ugyanis nincs még egy belőle. Íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehetsz már ma a klímaváltozás ellen!

Ezeket a dolgokat teheted meg a klímaváltozás ellen

Próbálj kevesebb húst fogyasztani

Habár az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának arányát általában 14,4-18 százalék közé becslik, a Worldwatch Institute számos hibára lelt ezekben a számításokban, és elmondásuk szerint a valódi értékek 51% körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy ha leállna a tömegközlekedés, a kereskedelem, és a legtöbb ipari ágazat, akkor is csupán a probléma fele tűnne el. Sokan persze nehezen adnák fel teljes mértékben a hús- és tejtermékek fogyasztását, de ha már a heti bevitelt csökkented, azzal is sokat tehetsz a környezetért.

Válaszd az organikus termékeket

Az organikus élelmiszerek előnye sokak szerint, hogy nem kezelik őket semmilyen kérdéses jellegű vegyi anyagokkal. Sok műtrágyát például olajfinomítások során létrejövő melléktermékekből állítanak elő, így ha kezelt termékeket vásárolsz, azzal bizonyos értelemben az olajvállalatokat támogatod. Sok haszonnövényt továbbá túltrágyáznak a mezőgazdaságban, és az ebből visszamaradó plusz nitrogén az atmoszférában köt ki nitrogén-oxid formájában, ami egy közel 300-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid. 

hirdetes

Vásárolj helyi termékeket

Itt nem feltétlenül a helyi üzletek kínálatáról, hanem a helyileg termelt és előállított termékekről és élelmiszerekről van szó. Az ilyen termékek nemzetközi szállítása rengeteg üvegházhatású gázt enged az atmoszférába.

hirdetes

Ne használd feleslegesen a klímát

A lakossági energiafogyasztás egyik legnagyobb forrása a klímaszabályozás – a fűtés és a hűtés. Használjuk otthon, az autóban munkába menet, és persze a munkahelyen is. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy fagyos téli időben ne fűtsünk otthon, de egész évben mindig pontosan 23 foknak kell lennie minden élettérben, ahol 10 percnél többet töltünk el? Próbáld a klímaszabályozást csak az extrém időjárásban alkalmazni, amikor tényleg szükség van rá. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-10-28

Így készíts mini beltéri üvegházat fillérekből, és nevelj növényeket télen!

Olcsó mini beltéri üvegházat építenél téli kertészkedéshez? Tojáskartonból, joghurtos dobozból, nejlon zacskókból, képkeretekből és készíthetsz, mutatjuk hogyan!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

tejcsésze (tejcsészike)

A tőgy felől a hasüreg felé haladó gyűjtőér (véna) alkotta mélyedés elnevezése.A t. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem