Dolgok, amiket te is megtehetsz a klímaváltozás ellen!

hirdetes

8 dolog, amit neked is meg kell tenned a klímaváltozás ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az elmúlt évek során egyre többször hallhattunk bolygónk hanyatló állapotáról, és a klímaváltozás szó is gyakrabban hangzik el mostanában, mint valaha. Mindez nem véletlen, hiszen egyre gyarapodó társadalmunk egyre több fogyasztással is jár, és a Föld hamarosa nem lesz képes eleget tenni az emberek igényeinek. A legtöbben sajnos azt várják, hogy a politikusok és komolyabb hatalommal rendelkező szervezetek tegyenek valamit környezetünkért, de ha ez valaha is szándékukban állt volna, most nem tartanánk itt. Persze mi magunk is hibásak vagyunk valamilyen szinten, és sokat tehetünk azért, hogy némileg csökkentsük otthonunk pusztulását – ugyanis nincs még egy belőle. Íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehetsz már ma a klímaváltozás ellen!

Ezeket a dolgokat teheted meg a klímaváltozás ellen

Próbálj kevesebb húst fogyasztani

Habár az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának arányát általában 14,4-18 százalék közé becslik, a Worldwatch Institute számos hibára lelt ezekben a számításokban, és elmondásuk szerint a valódi értékek 51% körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy ha leállna a tömegközlekedés, a kereskedelem, és a legtöbb ipari ágazat, akkor is csupán a probléma fele tűnne el. Sokan persze nehezen adnák fel teljes mértékben a hús- és tejtermékek fogyasztását, de ha már a heti bevitelt csökkented, azzal is sokat tehetsz a környezetért.

Válaszd az organikus termékeket

Az organikus élelmiszerek előnye sokak szerint, hogy nem kezelik őket semmilyen kérdéses jellegű vegyi anyagokkal. Sok műtrágyát például olajfinomítások során létrejövő melléktermékekből állítanak elő, így ha kezelt termékeket vásárolsz, azzal bizonyos értelemben az olajvállalatokat támogatod. Sok haszonnövényt továbbá túltrágyáznak a mezőgazdaságban, és az ebből visszamaradó plusz nitrogén az atmoszférában köt ki nitrogén-oxid formájában, ami egy közel 300-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid. 

hirdetes

Vásárolj helyi termékeket

Itt nem feltétlenül a helyi üzletek kínálatáról, hanem a helyileg termelt és előállított termékekről és élelmiszerekről van szó. Az ilyen termékek nemzetközi szállítása rengeteg üvegházhatású gázt enged az atmoszférába.

hirdetes

Ne használd feleslegesen a klímát

A lakossági energiafogyasztás egyik legnagyobb forrása a klímaszabályozás – a fűtés és a hűtés. Használjuk otthon, az autóban munkába menet, és persze a munkahelyen is. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy fagyos téli időben ne fűtsünk otthon, de egész évben mindig pontosan 23 foknak kell lennie minden élettérben, ahol 10 percnél többet töltünk el? Próbáld a klímaszabályozást csak az extrém időjárásban alkalmazni, amikor tényleg szükség van rá. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-04-20

Mikor, hogyan, mennyit locsold az orchideádat az optimális virágzás érdekében?

Mennyi vizet kell önteni az orchideára? Melyik a legjobb öntözési módszer az orchideák számára, hogyan alkalmazd? Mennyi vizet kell locsolni az orchideára?

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánykonyha

régebben a takarmány különleges előkészítésére (pörkölés, főzés, szénatea-készítés... Tovább

alapsokaság

a ->biometriában és a matematikai statisztikában egyértelműen a ->populáció szinonimája. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem