Szobanövények kezdőknek: igénytelen növények a lakásban

A 7 legjobb szobanövény kezdőknek

SzSz, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Összeszedtük azokat a szobanövényeket, amelyek a legjobb választásnak bizonyulnak kezdők számára a szobanövény gyűjtemény elindulásához. Mindegyik növény könnyen termeszthető, és általában ellenállnak a rendszertelen öntözésnek, a rossz fénynek és az ingadozó hőmérsékletnek egyaránt. A lakásban szinte bárhol elállnak, de akár még az irodába is jó választás lesz bármelyik. 

Szobanövények kezdőknek: igénytelen növények a lakásban

Szobai (arany) futóka

A szobai futóka (Epipremnum pinnatum "Aureum") az egyik legnépszerűbb futó növény a lakásban. Bárhol a lakásban képes hatalmasra megnőni sárga és zöld leveleivel. Szobanövényként agresszív módon képes növekedni, minimális gondoskodás és odafigyelés mellett. Könnyen kigyökerezik egy pohár vízben is, így könnyű szaporítani. A szobát is nagyon jól képes feldobni, hiszen zöld és sárga leveleivel, hosszú szárával bárhova felfuttathatjuk a lakáson belül.

Zöldike, csokrosinda

A felnőtt, nagy zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum) nagyon jól mutat a lakás bármely pontján. A növény könnyen növekszik kosarakban vagy cserépben. A tarka fajta messze a leggyakoribb. A felnőtt, érett növény idővel hosszú száron eltolódásokat növeszt, amelyek lenyűgöző függő növényként néznek ki. Ez a növény nagyon könnyen szaporítható, emellett nem igényel túl sok gondozást sem, hiszen halnak el túl egyszerűen. A hetente egyszeri locsolás mellett az ingadozó hőmérséklettel is elbírnak a lakásban. 

Anyósnyelv

Ugyanazon családban, amely a dracaenát és a liriopet is tartalmazza, a sansevieria számos fajtája (S. trifasciata vagy S. trifasciata laurentii) kivételesen kemény tűrőképességgel rendelkezik. Szereti a sok fényt, de szükség esetén kevesebb fénynél is túléli, és nem igényelnek különösebben sok öntözést sem - mindaddig, amíg nem visszük túlzásba. Irodai környezetben is virágzik, de a lakás sötétebb pontjain is jól érzi magát. Ha szaporítani szeretnénk a fő gyökér könnyen osztható. Ez a növény nagy zöld és sárga szegéllyel rendelkező, kardszerű leveleivel tökéletes ékje lesz a szobának. 

Sárkányfa

A Sárkány fának sokféle változata alkalmas az otthoni tartásra. D. draco és a D. marginata csodálatosan könnyen nevelhető növények, amelyek sokféle körülményt tolerálnak. Ezeknek a növényeknek fás szárból fakadó leveleik vannak, amik nagyon jól mutatnak a lakásban. A sárkányfa levelei lehetnek zöldek, sárgák, de akár három színűek is. A nyári időszakban szeretik a rendszeres öntözést, de télen nem igényelnek annyi vizet. 


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyökérforgó

a termesztett növények különböző mélységre lehatoló gyökerei más-más rétegeket... Tovább

antikodon

a tRNS (->ribonukleinsav) meghatározott helyén levő nukleotidhármas, az mRNS... Tovább

Tovább a lexikonra