Krumplitermesztési módszerek

hirdetes

Különös krumplitermesztő módszerek, amik tényleg működnek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Termessz krumplit szakszerűen

Krumplitermesztés dróthálóval

Egy henger formájúra hajlított dróthálóba is ültethetsz krumplit. Bizony, ez is egy bevált módszer. Nem kell hozzá más, mint egy 3 méter hosszú drótháló, néhány vetőgumó és egy kis műtrágya. Ha még nincs szétvágva, vágj le egy 3 méter hosszú darabot a dróthálóból és görgesd henger alakúvá, nagyjából 1 méter átmérővel. Rögzítsd egymáshoz a két végét, hogy ilyen formában maradjon. A dróthenger legyen legalább 120 cm magas, és jól zárt, de könnyedén nyitható. Ültetés előtt lazítsd fel a talajt és adj hozzá némi műtrágyát.

Ültesd el a vetőgumókat a talajba, nagyjából 7-10 cm mélyre, majd kézzel egyengesd el a talajt körülöttük. Ezután helyezd rájuk a „drótketreceket” úgy, hogy azok egyenesen felfelé álljanak. Ügyelj rá, hogy a vetőgumók a dróthengerek közepén legyenek. Amint a krumplik nőni kezdenek, kezdd el feltölteni a hengereket további talajjal, szalmával, levelekkel és hasonló anyagokkal. Ügyelj rá, hogy ne temesd el teljesen növényeidet.                                                  

hirdetes

Amikor krumplijaid nagyjából 30 centi magasra nőnek, temesd be őket teljesen az előbb említett anyagokkal. Minél magasabbra hagyod nőni a krumplikat, annál több töltőanyagot kell majd pakolnod rájuk, és annál több termésre számíthatsz majd. Idővel az egész henger tele lesz majd. Ne feledd, hogy a krumpliknak rengeteg vízre van szükségük, és minél több töltőanyag kerül a hengerbe, annál több víz kell majd, hogy mindenhová jusson belőle.                                                  

Krumplitermesztés kerékgumikban

Egyre többen használják fel régi autógumijaikat mindenféle kreatív projekthez – például krumplitermesztéshez! A lényeg, hogy alaposan lemosd őket, mielőtt krumplikat ültetnél beléjük. Néhány vetőgumó és gumi kell hozzá – semmi más.

hirdetes

Fektess le egy kerékgumit egy olyan helyre a kertben, ami legalább 7 óra napfényt kap minden egyes nap. Töltsd fel belül ültetőtalajjal egészen a felső széléig. Vágj fel két vetőgumót három-három részre úgy, hogy mindegyik szeleten legyen néhány csíraszem. Ültesd őket egymástól egyenlő távolságra a gumiba a perem közelébe úgy, hogy a csírák felfelé nézzenek.

Helyezz fel egy másik gumit az épülő toronyra, és ahogy a krumplik nőni kezdenek, töltsd egyre több ültetőtalajt a második gumiba. Mindig ügyelj rá, hogy a krumplik legmagasabban lévő 5 levele kilátszódjon a talajból. Amikor krumplijaid elérik a második gumi tetejét, jöhet a következő – ismételd meg a harmadik lépést ezzel is. Tetszés szerint egy negyedik gumit is felhelyezhetsz. A sárguló levelű, elhaló krumplik készen állnak a szüretelésre. Először távolítsd el a felső gumit, majd takarítsd el a talajt, és folytasd így tovább a legalsóig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-04-19

Mikor érdemes elültetnünk a nyáron virágzó növényeinket?

Mindenki szeretné, hogy nyárra kertje a legváltozatosabb színekben pompázzon. Erre viszont elő kell készülni, valamint érdemes tudni, mikor kell őket elültetni.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


állandó legelő

folyamatosan, váltás nélkül legeltetett gyepterület. Tovább

hígtrágya (német elnevezéssel gülle)

az alommentes tartási rendszerben, főleg sertéstelepeken, öblítővízzel kevert szilárd és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés