5 ötlet tavaszra - Mivel érdemes ilyenkor foglalkozni kertemben?

hirdetes

Itt a tavasz – itt az ideje kerteddel foglalkozni

TK

Ahogy a szebb időjárás érkezik, mindenkinek megjön a kertészkedéshez a kedve. De hogyan kezdjek neki? Mit érdemes ilyenkor csinálni? Összegyűjtöttük hogyan és mivel érdemes ilyenkor foglalkozni. Ezekkel tökéletesen indítod az idei kertészkedésedet! Ahogy belépünk a márciusba, mindenki szépen lassan, ily módon foglalkozzon kertjével. 

Tavaszi kert

1.    Ne várd meg a májust a kertészkedéssel


Amennyiben a kerted elszenvedett jó pár hideg napot, vagy esetleg, ha elfelejtetted rendbe tenni azt az ősszel (összegyűjteni a faleveleket, levágni a fák ágait…), a tavasz megérkeztével rögtön láss neki annak, hogy rendbe teszed. Ehhez nem kell megvárnod a májust, hiszen egy nap alatt nem fogsz tudni mindent megcsinálni, amit szeretnél. Takarítás, tisztogatások, még megmaradt levelek összegyűjtése, metszés, amennyiben szükséges, fák kivágása… Ezeket mind végezd el, mielőtt elvetné első vetőmagjaid, hiszen ellenkező esetben ezek majd megsérülhetnek. Azért sem érdemes májusig várnod, mert a növények folyamatosan nőnek, ha nem vigyázol rájuk még most, ezzel is veszélyezteted őket.


2.    Még tavasz előtt érdemes metszened


Február végén, március elején, amennyiben már nincs fagyos idő, elkezdheted megmetszeni cserjéidet, rózsaidat, fáidat. Így pozitívan befolyásolhatod majd azt az időszakot, amikor már tényleg kellemes lesz az idő – ekkor már képesek lesznek első rügyeiket meghozni. Úgy metsszünk, hogy a növények jövőjére is gondoljunk, hogy hogyan fognak majd kinézni hat nap múlva. Azokat az ágakat is vágjuk le, amik nem szolgálnak semmire.

hirdetes


3.    A tavasz első napjától kezdve érdemes megfigyelned növényeidet


A tavasz érkeztével érdemes elkezdened figyelni azon növényeid, melyeket az őszi, téli időszakban ültettél, mennyire fejlődnek megfelelően. Ez az az időszak amikor érdemes olyanokat megnézni például, hogy ezek a növények megfelelően begyökereztek-e a hideg időszak alatt. A cserjék ilyenkorra már jól megszilárdíthatták azokat a földben, viszont amennyiben ez nem történt meg, akkor a gyökér sovány, illetve nem néz ki jól.


4.    Ilyenkor érdemes az évelőkkel is foglalkoznod

hirdetes


A márciusi nappal itt az ideje az évelő növényeiddel is törődnöd, melyek majd virágba borulhatnak. Ebben a hónapban lehet ültetni például a harangvirágot, a margarétákat, a hibiszkuszt…


Ekkor érdemes a szaporításukkal is foglalkoznod. Akik már szépen fejlődnek, azokat érdemes sokszorosítanod, és a kertedben több helyen is telepítened. Így ki tudod alakítani a legszebb virágos kerteket.


5.    Éleszd fel kerted: márciusi-áprilisi szellőztetés


Ebben az időszakban érdemes a növényeidet kicsit átszellőztetni a téli időszak után, amikor is le voltak takarva, éppen mivel védted őket. Például a moha eltávolítása lehetővé teszi, hogy a gyeped lélegezzen. Ezután fennáll a lehetősége, hogy a pázsitod foltos lesz, viszont ezt majd tudod pótolni és javítani.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

földadó

alkalmazásának közgazd. célja, hogy elvonja a kedvező természeti adottság hatására... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet