5 ötlet tavaszra - Mivel érdemes ilyenkor foglalkozni kertemben?

Itt a tavasz – itt az ideje kerteddel foglalkozni

TK, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy a szebb időjárás érkezik, mindenkinek megjön a kertészkedéshez a kedve. De hogyan kezdjek neki? Mit érdemes ilyenkor csinálni? Összegyűjtöttük hogyan és mivel érdemes ilyenkor foglalkozni. Ezekkel tökéletesen indítod az idei kertészkedésedet! Ahogy belépünk az áprilisba, mindenki szépen lassan, ily módon foglalkozzon kertjével. 

Tavaszi kert

1.    Ne várd meg a májust a kertészkedéssel


Amennyiben a kerted elszenvedett jó pár hideg napot, vagy esetleg, ha elfelejtetted rendbe tenni azt az ősszel (összegyűjteni a faleveleket, levágni a fák ágait…), a tavasz megérkeztével rögtön láss neki annak, hogy rendbe teszed. Ehhez nem kell megvárnod a májust, hiszen egy hónap alatt nem fogsz tudni mindent megcsinálni, amit szeretnél. Takarítás, tisztogatások, még megmaradt levelek összegyűjtése, metszés, amennyiben szükséges, fák kivágása… Ezeket mind végezd el, mielőtt elvetné első vetőmagjaid, hiszen ellenkező esetben ezek majd megsérülhetnek. Azért sem érdemes májusig várnod, mert a növények folyamatosan nőnek, ha nem vigyázol rájuk még most, ezzel is veszélyezteted őket.


2.    Még tavasz előtt érdemes metszened


Március végén, április elején, amennyiben már nincs fagyos idő, elkezdheted megmetszeni cserjéidet, rózsaidat, fáidat. Így pozitívan befolyásolhatod majd azt az időszakot, amikor már tényleg kellemes lesz az idő – ekkor már képesek lesznek első rügyeiket meghozni. Úgy metsszünk, hogy a növények jövőjére is gondoljunk, hogy hogyan fognak majd kinézni hat hónap múlva. Azokat az ágakat is vágjuk le, amik nem szolgálnak semmire.


3.    A tavasz első napjától kezdve érdemes megfigyelned növényeidet


A tavasz érkeztével érdemes elkezdened figyelni azon növényeid, melyeket az őszi, téli időszakban ültettél, mennyire fejlődnek megfelelően. Ez az az időszak amikor érdemes olyanokat megnézni például, hogy ezek a növények megfelelően begyökereztek-e a hideg időszak alatt. A cserjék ilyenkorra már jól megszilárdíthatták azokat a földben, viszont amennyiben ez nem történt meg, akkor a gyökér sovány, illetve nem néz ki jól.


4.    Ilyenkor érdemes az évelőkkel is foglalkoznod


Az ápirlisi hónappal itt az ideje az évelő növényeiddel is törődnöd, melyek majd virágba borulhatnak. Ebben a hónapban lehet ültetni például a harangvirágot, a margarétákat, a hibiszkuszt…


Ekkor érdemes a szaporításukkal is foglalkoznod. Akik már szépen fejlődnek, azokat érdemes sokszorosítanod, és a kertedben több helyen is telepítened. Így ki tudod alakítani a legszebb virágos kerteket.


5.    Éleszd fel kerted: márciusi-áprilisi szellőztetés


Ebben az időszakban érdemes a növényeidet kicsit átszellőztetni a téli időszak után, amikor is le voltak takarva, éppen mivel védted őket. Például a moha eltávolítása lehetővé teszi, hogy a gyeped lélegezzen. Ezután fennáll a lehetősége, hogy a pázsitod foltos lesz, viszont ezt majd tudod pótolni és javítani.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidroglóbusz

gömb alakú, 50-500 m3 űrtartalmú, 15-40 m névleges magasságú víztartály, amelynek hengeres... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet