Drágulhat a tejtermékek ára. Gazdaság, támogatás, gyógynövények.

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

4-5 százalékkal drágítaná termékeit a tejipar

Az átadási átlagárak 4-5 százalékos emelésére készülnek a tejipari vállalatok költségnövekedéseik és versenyképességük megőrzése miatt. A drágítást részben az indokolja, hogy a hazai tejpiac a termelés folyamatos csökkenése nyomán keresletivé vált, így a tejfelvásárlási árak az eddigi kilogrammonkénti 85 forint körüli szintről várhatóan 90 forintra emelkednek az év utolsó négy hónapjában. A tejfeldolgozóknak a nagyobb alapanyagárat azért is meg kellene fizetniük, hogy a jobb árakat kínáló és egyre élénkülő exportkereslet a nyerstejet ne „szipkázza el”. Egyelőre ugyanakkor kérdéses, hogy a kereskedelem az áremelési törekvéseket elismeri-e.
Drágulhatnak a tejipari termékek, amennyiben tovább csökken a termelés

Változó tejtermékárak

hirdetes


A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (TT) szerint a tejipari árváltoztatások után az áruházláncoknak végeredményben 5-10 százalékkal növelniük kellene a fogyasztói tejtermékárakat, vagy le kellene mondaniuk jelentős, sokszor 40-50 százalékos hasznuk egy részéről. Elképzelhető azonban az is, hogy az üzlethálózatok az árakat bizonytalan eredetű és minőségű importtermék-dömpinggel próbálják majd alacsonyan tartani. Az élelmiszerláncok továbbra is olyan diszkriminatív árképzési politikát folytatnak, amely a hazai előállítású tejtermékeket hátrányosan érinti, miközben a külföldről származó árucikkek – elsősorban az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek – irreálisan alacsony árakon jutnak el a fogyasztókhoz – állítja a TT.

Az év utolsó négy hónapjában a tejfelvásárlási árak normál körülmény között is emelkednek, de most a keresletet az is élénkíti, hogy a hazai tejtermelés – a szarvasmarha-állományok felszámolása miatt - 10-12 százalékkal visszaesett az idén – közölte az agromonitor.hu-val Mélykúti Tibor, a TT elnökhelyettese. További gondokat okoz, hogy a nyári nagy hőség átmenetileg az átlagosnál is jobban, 15-20 százalékkal csökkentette a felvásárolható tejmennyiséget.

A TT előrejelzései szerint egy hónapon belül jelentős keresleti nyomás helyeződik az Európai Unió tejpiacára is, és ez a tagországi nyerstej árak növekedését vonja maga után. Az úgynevezett „spotárak” kilogrammonként 2-3 euro centtel már emelkedtek is, és e folyamatok a magyarországi tejárakra is hatással lesznek. Az átlagos hazai tejfelvásárlási árak eddig kilogrammonként 85 forint körül mozogtak, de ehelyett – éves átlagárra vetítve – 87-88 forintos árszint kialakulása valószínűsíthető. Ez pedig a hátralévő hónapokban 90 forintos kilogrammonkénti tejátvételi árakat feltételez – állapította meg a terméktanács elnökhelyettese.

Mélykúti Tibor szerint a tejipari vállalatoknak a nagyobb termelői tejárakat azért is meg kellene fizetniük, hogy versenyképesek lehessenek az egyre élénkülő exporttal szemben. A kivitelnek a gyenge forint is kedvez, ezért a külföldi – főként olasz – vevők a magyar nyerstejért esetenként 100 forintos kilogrammonkénti árat is megadnak. Ha a tejipari cégek – tette hozzá az elnökhelyettes – a nyerstejért nem tudnak többet fizetni, a szűkülő alapanyagkínálatból még kevesebbet szerezhetnek meg, és ez piacaik megtartását is veszélyeztetheti.

A belföldi felvásárlási árak növeléséhez első lépésben az átlagos tejipari átadási árak 4-5 százalékos emelésére lenne szükség, és ennek előkészítését a vállalatok már meg is kezdték – mondta Mélykúti Tibor. Hozzátette: a drágításnak szeptember közepétől-október elejétől kellene megvalósulnia. Egyelőre ugyanakkor kérdéses, hogy a kereskedők az árváltoztatási törekvéseket elismerik-e, mivel eddig – állapította meg az elnökhelyettes – ezeket a cégeknek nem sikerült elfogadtatniuk. A TT szerint az élelmiszerláncoknak – tejtermékektől függően - végeredményben 5-10 százalékban kellene emelniük a fogyasztói árakat, vagy le kellene mondaniuk jelentős, sokszor 40-50 százalékos hasznuk egy részéről. Az sem kizárt azonban, hogy a mai alacsony árakat továbbra is bizonytalan eredetű és minőségű importtermék-dömpinggel igyekeznek majd megőrizni – véli a szervezet.

A terméktanács változatlanul érthetetlennek tartja, miként juthatnak a külföldi – elsősorban szlovák, osztrák és német – gyártású termékek irreálisan alacsony árakon a hazai üzletláncokba. Az élelmiszerhálózatok most is kínálnak például importból származó, 1,5 százalékos olcsó UHT-tejeket 134 forintos literenkénti fogyasztói áron, miközben az uniós tejfelvásárlási árak 2-3 euró centtel meghaladják a hazaiakat, és a behozott termékeket szállítási és egyéb költségek is drágítják. Az üzletláncok – vélte Mélykúti Tibor - a belföldi előállítású tejtermékekkel szemben diszkriminatív árképzési politikát folytatnak, és azokat jóval magasabb haszonkulcsokkal terhelik. Korábbi közlések szerint a hazai UHT-tejek literenként minimálisan 170-190 forintba kerülnek a boltokban.
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

Hontalan Állatok Elsõ Magyarországi Intézete Közhasznú Alapítvány

Állatvédõ szervezet Dr. Juhász Csaba számlaszám: 11991102-02907044 (Postabank és... Tovább

Tovább a lexikonra