Minden egyes Celsius-fok, amivel növekszik a globális hőmérséklet, akár 2,3 méterrel is megemelheti a tengerszintet egy új tanulmány szerint. Emelkedő tengerszint, globális felmelegedés

hirdetes

2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden egyes Celsius-fok, amivel növekszik a globális hőmérséklet, akár 2,3 méterrel is megemelheti a tengerszintet egy új tanulmány szerint.

Minden egyes Celsius-fok, amivel növekszik a globális hőmérséklet, akár 2,3 méterrel is megemelheti a tengerszintet egy új tanulmány szerint. Emelkedő tengerszint, globális felmelegedés
A ma kibocsátott üvegházhatású gázok még évszázadokon át hatással lehetnek a tengerek szintjének emelkedésére – közölte a potsdami klímakutató intézet.
 
 
 
 
„Ha a szén-dioxid egyszer már felszabadult a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, akkor borzalmasan sokáig megmarad a légkörben. Ugyanez igaz a felmelegedésre is” – mondta Anders Levermann, a potsdami intézet kutatási vezetője.

Emelkedő tengerszint – A grönlandi és az antarktiszi jégtakaró lesz a felelős

A szakemberek szerint a következő kétezer évben a növekedésért elsősorban a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása lesz a felelős. A tengerek és a jégtakarók hatalmas tömegük miatt csak lassan reagálnak, ezért a megfigyelt tengerszint évente csupán néhány millimétert változik. A probléma azonban az, hogy ha egyszer már megborul az egyensúly, az emelkedés megállíthatatlan – vélte a szakértő.
hirdetes

Emelkedő tengerszint – Globális hőmérséklet csökkenés nélkül elkerülhetetlen

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport a tengerfenékről és a világ számos partvidékéről vett üledékes kőzetek adatait használta fel. A tudósok a földklíma történetének korai bizonyítékait kombinálták átfogó számítógépes szimulációkkal.
hirdetes
 
Ezek alapján kiderült, hogy a tengerszint emelkedését kiváltó okok eltolódnak. Miközben ma a tengerek emelkedésének legfontosabb oka az óceánok vizének hőtágulása és a hegyi gleccserek olvadása, addig a következő két évezredben a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása okozza a jelenséget.
 
Levermann szerint a folyamatos tengerszint-emelkedés olyan jelenség, amelyet nem kerülhetünk el, hacsak nem csökken a globális hőmérséklet.
 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

10/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Duna Borvidéki Régió szabályzatáról A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról... Tovább

fiasítás

a méheknek a bölcsőben (—>anyabölcső) fejlődő egyedeit (pete, álca, báb)... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem