Növények, szobanövények gondozása télen: 14 tipp

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben. A következőket érdemes szem előtt tartani.

Szobanövények gondozása télen

1.    A mérsékelt öntözés


Szinte minden növény hibernált üzemmódba vált télre, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük olyan sok vízre, mint alapvetően. Ha továbbra is nyári öntözéssel próbálunk nekik kedvezni, elkezdhetnek rothadni, és valamilyen betegség kialakulásának kockázata is felmerül. Általában elég, ha azt ellenőrizzük locsolás előtt, hogy nedves-e a talaj felső 1-2 centimétere. Ez alól kivételt képeznek a citrusfélék, amelyeknek legtöbbször több nedvességre van szükségük, mint más növényeknek.


2.    Kerüld el vagy hígítsd a tápoldatot


A vízhez hasonlóan, a tápoldatból is megárt a túlzott adagolás. Ha növényeink egészséges, fel is hagyhatunk ezekkel a szerekkel télire. Ha pedig úgy gondolod, hogy valamilyen fejlődést segítő szerre van szükség, hígítsd fel legalább 50%-os arányban.

3.    Mosd meg és rakd rendbe növényeidet, mielőtt beviszed őket

Gyakori, hogy szeretett cserepes növényeinket bevisszük a lakásba télire, de ezekre előtte vessünk egy pillantást és ápoljuk őket. Óvatosan mosd meg, és szükség esetén metszd meg őket.

4.    Lehetőleg ne ültess át egy növényt se télen

Az átültetés nehézkes a növények számára, a hideg időben pedig minden erejükre szükségük van. Emiatt inkább toljuk ki az átültetést tavaszra.

5.    Ne felejtsd el megtisztítani a leveleket


Télen az otthonok zártabbak, mint a jó, meleg időben, így gyakran több por is terjed a levegőben. A por megragadhat a leveleket, ami pedig rossz hír, mivel elősegíti a betegségek kialakulását, és megakadályozzák, hogy a szobanövények elnyeljék a napfényt. Havonta enyhén távolítsuk el a port a növények leveleiről.

6.    Építs egy nagy ablakot a házba

Ha gyógynövények és virágok gyűjteményét szeretnénk házunkban nevelgetni, építeni kell egy nagy ablakot, ahol rengeteg fény érheti őket.

7.    Kerüld a huzatot

Helyezd a szobanövényeket az ablak közelébe, hogy elegendő fényhez jussanak, de ügyelj rá, hogy ne érje őket erős huzat, ami lehűtheti őket. Ne legyen gyakran nyitva az ablak, ami előtt elhelyezzük növényeinket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy jó a szigetelés.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés