Növények, szobanövények gondozása télen: 14 tipp

hirdetes

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

SFV

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben. A következőket érdemes szem előtt tartani.

Szobanövények gondozása télen

1.    A mérsékelt öntözés


Szinte minden növény hibernált üzemmódba vált télre, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük olyan sok vízre, mint alapvetően. Ha továbbra is nyári öntözéssel próbálunk nekik kedvezni, elkezdhetnek rothadni, és valamilyen betegség kialakulásának kockázata is felmerül. Általában elég, ha azt ellenőrizzük locsolás előtt, hogy nedves-e a talaj felső 1-2 centimétere. Ez alól kivételt képeznek a citrusfélék, amelyeknek legtöbbször több nedvességre van szükségük, mint más növényeknek.


2.    Kerüld el vagy hígítsd a tápoldatot


A vízhez hasonlóan, a tápoldatból is megárt a túlzott adagolás. Ha növényeink egészséges, fel is hagyhatunk ezekkel a szerekkel télire. Ha pedig úgy gondolod, hogy valamilyen fejlődést segítő szerre van szükség, hígítsd fel legalább 50%-os arányban.

hirdetes

3.    Mosd meg és rakd rendbe növényeidet, mielőtt beviszed őket

Gyakori, hogy szeretett cserepes növényeinket bevisszük a lakásba télire, de ezekre előtte vessünk egy pillantást és ápoljuk őket. Óvatosan mosd meg, és szükség esetén metszd meg őket.

4.    Lehetőleg ne ültess át egy növényt se télen

Az átültetés nehézkes a növények számára, a hideg időben pedig minden erejükre szükségük van. Emiatt inkább toljuk ki az átültetést tavaszra.

5.    Ne felejtsd el megtisztítani a leveleket


Télen az otthonok zártabbak, mint a jó, meleg időben, így gyakran több por is terjed a levegőben. A por megragadhat a leveleket, ami pedig rossz hír, mivel elősegíti a betegségek kialakulását, és megakadályozzák, hogy a szobanövények elnyeljék a napfényt. Havonta enyhén távolítsuk el a port a növények leveleiről.

hirdetes

6.    Építs egy nagy ablakot a házba

Ha gyógynövények és virágok gyűjteményét szeretnénk házunkban nevelgetni, építeni kell egy nagy ablakot, ahol rengeteg fény érheti őket.

7.    Kerüld a huzatot

Helyezd a szobanövényeket az ablak közelébe, hogy elegendő fényhez jussanak, de ügyelj rá, hogy ne érje őket erős huzat, ami lehűtheti őket. Ne legyen gyakran nyitva az ablak, ami előtt elhelyezzük növényeinket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy jó a szigetelés.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-01

Ez az 5 szobanövény fény és víz nélkül is hetekig túlél

A kezdő vagy feledékeny gondozók vegyél tudomásul: ezeket a növényeket még a sötét szekrénybe is bezárhatnánk, akkor sem lassulna fejlődésük.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

További cikkek ebben a témában


csonttörés

a csontok folytonosságának megszakadása, amely lehet teljes (két v. több darabra törik a... Tovább

bika tenyésztésbe vétele

a magyar tarka és a hasonló jellegű fajták bikái, általában 15 hónapos korban,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés