Növények, szobanövények gondozása télen: 14 tipp

hirdetes

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben. A következőket érdemes szem előtt tartani.

Szobanövények gondozása télen

1.    A mérsékelt öntözés


Szinte minden növény hibernált üzemmódba vált télre, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük olyan sok vízre, mint alapvetően. Ha továbbra is nyári öntözéssel próbálunk nekik kedvezni, elkezdhetnek rothadni, és valamilyen betegség kialakulásának kockázata is felmerül. Általában elég, ha azt ellenőrizzük locsolás előtt, hogy nedves-e a talaj felső 1-2 centimétere. Ez alól kivételt képeznek a citrusfélék, amelyeknek legtöbbször több nedvességre van szükségük, mint más növényeknek.


2.    Kerüld el vagy hígítsd a tápoldatot


A vízhez hasonlóan, a tápoldatból is megárt a túlzott adagolás. Ha növényeink egészséges, fel is hagyhatunk ezekkel a szerekkel télire. Ha pedig úgy gondolod, hogy valamilyen fejlődést segítő szerre van szükség, hígítsd fel legalább 50%-os arányban.

hirdetes

3.    Mosd meg és rakd rendbe növényeidet, mielőtt beviszed őket

Gyakori, hogy szeretett cserepes növényeinket bevisszük a lakásba télire, de ezekre előtte vessünk egy pillantást és ápoljuk őket. Óvatosan mosd meg, és szükség esetén metszd meg őket.

4.    Lehetőleg ne ültess át egy növényt se télen

Az átültetés nehézkes a növények számára, a hideg időben pedig minden erejükre szükségük van. Emiatt inkább toljuk ki az átültetést tavaszra.

5.    Ne felejtsd el megtisztítani a leveleket


Télen az otthonok zártabbak, mint a jó, meleg időben, így gyakran több por is terjed a levegőben. A por megragadhat a leveleket, ami pedig rossz hír, mivel elősegíti a betegségek kialakulását, és megakadályozzák, hogy a szobanövények elnyeljék a napfényt. Havonta enyhén távolítsuk el a port a növények leveleiről.

hirdetes

6.    Építs egy nagy ablakot a házba

Ha gyógynövények és virágok gyűjteményét szeretnénk házunkban nevelgetni, építeni kell egy nagy ablakot, ahol rengeteg fény érheti őket.

7.    Kerüld a huzatot

Helyezd a szobanövényeket az ablak közelébe, hogy elegendő fényhez jussanak, de ügyelj rá, hogy ne érje őket erős huzat, ami lehűtheti őket. Ne legyen gyakran nyitva az ablak, ami előtt elhelyezzük növényeinket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy jó a szigetelés.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

krakkolás (hőbontás)

nagyobb molekulatömegű szénhidrogéneknek, alkánoknak nagy nyomáson és magas hőmérsékleten... Tovább

hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés