Növények, szobanövények gondozása télen: 14 tipp

hirdetes

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

SFV

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben. A következőket érdemes szem előtt tartani.

Szobanövények gondozása télen

1.    A mérsékelt öntözés


Szinte minden növény hibernált üzemmódba vált télre, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük olyan sok vízre, mint alapvetően. Ha továbbra is nyári öntözéssel próbálunk nekik kedvezni, elkezdhetnek rothadni, és valamilyen betegség kialakulásának kockázata is felmerül. Általában elég, ha azt ellenőrizzük locsolás előtt, hogy nedves-e a talaj felső 1-2 centimétere. Ez alól kivételt képeznek a citrusfélék, amelyeknek legtöbbször több nedvességre van szükségük, mint más növényeknek.


2.    Kerüld el vagy hígítsd a tápoldatot


A vízhez hasonlóan, a tápoldatból is megárt a túlzott adagolás. Ha növényeink egészséges, fel is hagyhatunk ezekkel a szerekkel télire. Ha pedig úgy gondolod, hogy valamilyen fejlődést segítő szerre van szükség, hígítsd fel legalább 50%-os arányban.

hirdetes

3.    Mosd meg és rakd rendbe növényeidet, mielőtt beviszed őket

Gyakori, hogy szeretett cserepes növényeinket bevisszük a lakásba télire, de ezekre előtte vessünk egy pillantást és ápoljuk őket. Óvatosan mosd meg, és szükség esetén metszd meg őket.

4.    Lehetőleg ne ültess át egy növényt se télen

Az átültetés nehézkes a növények számára, a hideg időben pedig minden erejükre szükségük van. Emiatt inkább toljuk ki az átültetést tavaszra.

5.    Ne felejtsd el megtisztítani a leveleket


Télen az otthonok zártabbak, mint a jó, meleg időben, így gyakran több por is terjed a levegőben. A por megragadhat a leveleket, ami pedig rossz hír, mivel elősegíti a betegségek kialakulását, és megakadályozzák, hogy a szobanövények elnyeljék a napfényt. Havonta enyhén távolítsuk el a port a növények leveleiről.

hirdetes

6.    Építs egy nagy ablakot a házba

Ha gyógynövények és virágok gyűjteményét szeretnénk házunkban nevelgetni, építeni kell egy nagy ablakot, ahol rengeteg fény érheti őket.

7.    Kerüld a huzatot

Helyezd a szobanövényeket az ablak közelébe, hogy elegendő fényhez jussanak, de ügyelj rá, hogy ne érje őket erős huzat, ami lehűtheti őket. Ne legyen gyakran nyitva az ablak, ami előtt elhelyezzük növényeinket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy jó a szigetelés.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

További cikkek ebben a témában


hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés