A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

hirdetes

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

SFV
Gyakori paradicsombetegségek

No.6. paradicsombetegség – antraknóz  


A zöld és az érett gyümölcs héján kis körkörös zúzódásos foltok alakulnak ki, amelyek más gombákat invitálnak a gyümölcs belsejének megfertőzésére. A betegség előrehaladtával a sérülések nagyobbak, mélyebbek és sötétebbek lesznek. Általában a nedves időjárás, a rossz vízelvezetés vagy a fröccsenő víz ideális feltételeket biztosít a betegség kialakulásához, de a gomba a régi növényi maradványban vagy a magvakban is megélhet. Ennek a gyümölcsrothadásnak a megelőzése érdekében úgy öntözd meg a növény tövét, hogy elkerüld a kifröccsenést és a nedves leveleket, szüreteld le a gyümölcsöket, amint megérik, és takarítsa el az előző szezon növényi maradványait! A réz alapú gombaölő szerek akkor alkalmazhatók újabb megelőzésként, amikor a növények kialakítják az első termésfürtöt.


No.7. paradicsombetegség – penészgomba  


Ez a betegség általában akkor fordul elő, ha a növények túl közel helyezkednek el egymáshoz, ami rossz légáramlást eredményez. Könnyen diagnosztizálhatók, mivel a levelek felületén fehér vagy szürke porszerű anyag jelenik meg, mintha liszttel lenne behintve. Idővel a fehéres levelek megbarnulhatnak, összezsugorodhatnak, kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak. Ez a betegség leküzdhető, ha a gombaölő szer alkalmazását a penészgomba első jelére megkezdjük. A neemolaj, a kénes spray-k és a kálium-hidrogén-karbonátot tartalmazó termékek mind hasznosak.


No.8. paradicsombetegség – paradicsomlevél-göndörödés 

hirdetes


A paradicsomlevél fodrosodik, ahogy hangzik, a levelek felkunkorodnak és deformálódnak. Bár hetekbe telhet, mire bármilyen tünet kialakul, a leggyakoribb jelző a levelek sárgulása és felfelé görbülése. A növény növekedése is visszamaradhat, bokorszerű növekedési szokást öltve. A virágok nem fejlődnek ki, azok pedig, amelyek igen, egyszerűen lehullanak. Ha úgy gondolja, hogy növényén vírusos fertőzés alakult ki, a fertőzött növényeket el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a további fertőzést a közeli növényekre.


No.9. paradicsombetegség – szeptória levélfoltosság 


A szeptória levélfoltosság egy olyan betegség, amely először a növény legrégebbi levelein jelentkezik. Könnyen összetéveszthető más levélrendellenességekkel, barna szélű, negyed hüvelykes besüllyedt vízfoltjaival és világosabb barna középpontjaival. A növény életereje csökken, ha már megfertőződött. Szél vagy eső terjesztheti, és 15-26 °C-os hőmérsékleten a legnagyobb az esély a kialakulására. A kezelést 7-10 napos ütemezés szerint lehet alkalmazni, a virágzás után, amikor az első termések láthatók. 


No.10. paradicsombetegség – bakteriális folt 


Ez a kevésbé gyakori betegség csúnya, de nem halálos a növény számára. A tünetek kis barna foltok formájában jelentkeznek, külső sárga gyűrűvel. A foltok kicsik, de gyakran átfedik egymást, így még nagyobbnak és szabálytalannak tűnnek. Súlyos esetekben a foltok átterjednek a gyümölcsre, ez sajnos nem orvosolható, ha már beállt a betegség. Ha megbirkózunk a csúnya foltokkal, a betakarítás végéig a kertben hagyhatjuk a növényeket. A szezon végén dobjuk ki és semmisítsük meg az érintett növényeket, és forgó rendszerben ültessünk, hogy megelőzzük a fertőzést a következő évben!

hirdetes


Gombaölő szerek használata 


Ha úgy döntesz, hogy gombaölő permetet használsz beteg növényeidre, a piacon vannak biztonságosan használható, otthoni használatra szánt termékek, amelyek közül sok bio. Gyakori gombaölő szerek közé tartozik a mankozeb, a klórtalonil, a kálium-hidrogén-karbonát, a neemolaj és a rézalapú termékek. Mindig figyelmesen olvassuk el a címkét az adagolásra és az alkalmazás módjára vonatkozó utasításokért! Az egyszerű, megfizethető és hatékony kezelés érdekében kipróbálhatunk házi készítésű gombaölő szereket is olyan összetevők felhasználásával, amelyek már kéznél vannak, beleértve a szódabikarbónát, a mosogatószappant és az étolajat!


Betegségrezisztens fajták 


Egy másik lehetőség ezeknek a gyakori betegségeknek a leküzdésére, hogy betegségrezisztens hibrideket termesztünk. Ha az elmúlt években betegségekkel küzdöttél a kertedben, válassz olyan fajtát, amely ellenáll az adott betegségnek! A kódok listája a növény címke hátoldalán található. Például a V betű a verticillium hervadással szembeni rezisztenciát jelöli, míg az EB a korai elhalással szemben ellenálló.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

A paradicsom metszése – hogyan távolítsuk el a paradicsomleveleket?

Minél többet tudunk meg a növények emtszéséről,annál jobban aggódunk. A paradicsom esetében azonban csak igen kevés dolgot lehet elrontani! Így csináld!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

További cikkek ebben a témában


zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

virulencia

Kórokozó baktériunok azon sajátossága,hogy képesek a szervezetbe behatolni,ott elszaporodni... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom